Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lyryk dětem

03. 03. 2003
7
0
1851
Autor
PLEVEL

Autor: Lyryk

Kategorie: Písmáci dětem

Název: Terezce Miholové

 

nesou tě z porodnice andělů

nekoukáš do stran z uzlíku

vidíš jen rozespalou změť rondelů

toužíš mít po ruce – mámu mít u vzlyku

 

nesou tě ke spánku – kolíbce s nebesy

vrníš se houpaná – cucháš si účesy

a křídla narostou… napřed však zuby

spinkej ať vydržíš… bdít tu noc před zásnuby

 

 

až vítr rozfouká tvé dětské mandaly

až jiní snesou tě – na zem až na zemi

hleď ať ti zůstane na srdci území

kam by sis usedla – když křídla zplandaly

 

a nebuď hloupá – zamiluj si básníky

ti vážně milují a mají krásné návyky…

 

Musím se veřejně přiznat, že  ve snaze více autorovi porozumět, pročítal jsem si i ostatní Lyrykova díla. Neporozuměl jsem, ale každý umělec má svůj osobitý jazyk, kterým se snaží oslovit okolí, a tak jsem se prostě smířil s tím, že  mezi oslovené nepatřím.

I toto dílo bych přešel bez povšimnutí, avšak umělohmotné ovace pod dílkem mi podlomily nohy v kolenech na tolik, že jsem se rozhodl reagovat.

Jiné by to jistě bylo, kdyby se tato kategorie jmenovala „Písmáci o dětech“. Ale je-li tato kategorie pojmenována jako „Písmáci dětem“, očekával bych tvorbu striktně adresovanou dětem. Tudíž tvorbu srozumitelnou dětské dušičce, které se oči rozzáří o to více, o co je text srozumitelnější a hravější. Viz autoři Tynic, bříško, Myrinda…

Přes paskvilní puzzle „mandaly-zplandaly; andělů-rondelů, zuby - bdít tu noc před zásnuby (jaký je to pád?) “ na mě dýchá něco z nuceného a recyklovaného bramborového salátu. Pročítám si větu za větou a začínám pochybovat o tom, že by autor někdy v poslední době spatřil novorozence. Ano, rodí se děti s vlasy, ale že by si je novorozenci cucaly snad sčesané do copánků, nebo do kohouta?

 

Závěrečnou proklamaci či výzvu nelze jinak, než okomentovat pocitem, že zde již měl autor buď upito, nebo dokouřeného jointa, nebo měl prostě toho paskvilu už dost a chtěl se ho narychlo zbavit jako znečistěných trenýrek. Omluvou by snad bylo, že by to byl mix všech tří událostí dohromady.

 

Zůstává mi záhadou proč tahle angažovaná tvorba 70.let byla oceněna 15 tipy. Je to proto, že tipující znají zmiňovanou Terezku a chtějí jí tímto přilepšit, nebo je to tím, že se tomuto autorovi paušálně promíjí bláboly nedodržující základní pravidla pravopisu   a  podlejzavě se glorifikuje jako geniální básnická licence?


No, teď jsem něco od Lyryka četla poprvý a docela jsem se bavila... Ale myslím, že každý má právo na svůj názor. S čím souhlasím je - že písmák dětem znamenají říkanky atd..

Keby som mohol, zaradil by som toto rovno do Zlateho Vyberu...

t* (Tobě, ne Lyrykovi)

aRmida
20. 03. 2003
Dát tip
plevel: jsi lyryk?

Aki
20. 03. 2003
Dát tip
ups, tohle že vážně napsal Lyryk? ten velkej Lyryk, kterej tu všechny stírá, jak píšou mizerně a jak nehledaj nový směry? tomu se mi vážně moc nechce věřit... mandaly - zplandaly, nebesy - účesy (proč je tam množný číslo?)... noc před zásnuby mě taky dostala... já si doteď myslel, že On češtinu ovládá natolik, že už mu nestačej slova vymyšlený a tak si vymejšlí nový... a přitom bych se vsadil, že zásnuby vyskloňuje správně 90 procent osmáků na základce :o) a ten konec je vážně takovej... neotřelej... až skoro novátorskej bych řek... :o)) akorát Pleveli, to děcko si ty vlasy necucá, ale cuchá :o)) když něco kritizuješ, tak by sis to měl pořádně přečíst :o))

PLEVEL
05. 03. 2003
Dát tip
Ne ne, nehodlám se tu nikterak obnažovat, k exhibici mi postačila klávesnice. Co se však skývá za touhou mě poznat? Copak např. Rivka je zde občanským jménem, nebo bbbmmm, kdo to vlastně je? I sám velký génius je zde "profláknut" jako tamtam narozen před 73 lety. Nechtějte a neočekávejte ode mě alegorické vozy ani alergické kozy. Jedno se mi zdá pozitivní, Lyryk nás sleduje a zatím mlčí. Buď chystá další megalomanské a schizoidní upoutávky a nebo mu došla tráva. V obouch případech si to šeredně odskáčeme všichni :o)

Pavson
05. 03. 2003
Dát tip
Wopi, nedávno jsem si po dlouhých letech sjel kreslený šípáky a skoro co stránka to mrtvola a následná poučka ( nechoď na ten slabý led, neskákej uhřátej do vody, nesbírej Modrého Mauritia atd. ). Pleveli, nějakou drobnou upoutávečku bych si s chutí zajel, ale spíš o víkendu, na delší závod musí být nejen dobrá forma, ale i dostatek času.

JRR
05. 03. 2003
Dát tip
Wow:-) Teda, to se mi líbí, to už tu dlouho nebylo, nějaká nehádavá výměna takhle vysokejch názorů:-) MD... Já... nevim, "PODÍVEJTE, JAK TEN MIREK DUŠÍN KRÁSNĚ BĚŽÍ!!"... Běháš rád, Wopi? :o)

Wopi
05. 03. 2003
Dát tip
JRR: pokud jde o delší tratě (nad 10 m), tak už ne... :)

Wopi
05. 03. 2003
Dát tip
ne ne, hezky po rovině, z kopce neběham, bojim se - nemam posilovač na brzdy :))

JRR
05. 03. 2003
Dát tip
Dobře děláš:-) Sportem ku... trvalé invalitýdě:-)

Rowenna
04. 03. 2003
Dát tip
Stando? Nějaká obsese? Já ti nejsem dosti důvěryhodná? Já, se svými díly, které dosti pravidelně čteš? Přemýšlela jsem, kdo se skrývá pod nickem Plevel. Někdo hodně chytrý, s vybroušeným jazykem a stylem. Někdo, kdo se jen tak zjeví, když to tady nejvíc bublá, aby tady vyplivnul dvě tři vtipná chytrá ale jen tendenční dílka, určena jen pro jednu kauzu, jedno jméno. Ta tendenčnost se mi nejeví důvěryhodná. Tady se v lednu nenarodil písmácký kojenec s nickem Plevel, tady vstoupil hráč, který dobře viděl do karet. Plevel nemá tvář. Pro mě. Já, bbbmmm, doufám, ji mám. Nevytvářím si nový nick, abych "statečně" bojovala za něco. Dávám k dispozici ten svůj. Moje první kritika pod tímhle dílkem je ještě psána rovnocennému partnerovi, ať už se pod nickem Plevel skrývá kdokoliv. Pak jsem si teprve najela na stránku tohoto autora a projela si dílka a hlavně kritiky, které napsal. A kde je napsal. Já, anonymní bbbmmm, já, Rowenna, říkám štítivě fuj. Plevel: to víš, že jsou tady normální a střízliví lidé. Taky v to doufám. I když asi hledáme jinde. Já jsem obhajovala krásnou báseň. Vy z toho děláte boj. No tak, s pánembohem, si bojujte. Wopi? Jen úsměv? Nic víc? JRR: taky mi vadí zbožštění určitých písmáckých zvířat. ale to je asi věčný problém tohoto serveru.

Wopi
04. 03. 2003
Dát tip
jen úsměv, Rowenno, protože bojovat nemíním na žádné straně

Rowenna
04. 03. 2003
Dát tip
No, tak to jsem sama ráda. Že nebojujete, a že je to jen moje schíza. S tou už se nějak poperu :-))

bbb
04. 03. 2003
Dát tip
Lyrykovy básně se mi nelíbí. Ale zmiňovaná mi připadala dobrá, protože mi připadá proti jeho obvyklým taková normální a hlavně pochopitelná. Ale musím přiznat, že Plevel má v mnohém pravdu.

PLEVEL
04. 03. 2003
Dát tip
Vést zde „donquichotské“ bitvy o vkus je stejně tak nesmyslně, jako je nesmyslné Lyrykovo kázání o jakosti a o všech roztodivných pravidlech formování nezávislého poety v unifikovaného magora. Tvorba výše zmíněného autora zůstává mnou nepochopena (mohl jsem napsat , že se mi nelíbí, ale to už je nějaký závazek), nevyhledávám jí a nevracím se k ní. Nebýt Lyrykových psychdelických upoutávek, zůstal by mnou genius neobjeven, nemohu však zůstat slepý k vysilujícím slovním půtkám nejrůznějšího kalibru, kdekoliv si autor sundá jen klobouk. Přečtu-li si ještě jednou, co jsem v prvopočátku napsal, musím sám sebe ujistit, že jsem nechybil. Stále zde opsanou slovní nepravopisnou a nelogickou skládanku pokládám za čirý a odstrašující blábol. Vyzvednutý tak vysoko na piedestal právě proto, že to psal „vodu kázající“ a mulčující Lyryk a ne 7letá dívenka, která má radost hlavně z toho, že se jí překrásně povedlo „uuuuu s kroužkem“. Zarážející je však ten tichý, ve stínu devotní revanšismus, který se objeví okamžitě, jakmile se někdo, byť jen slůvkem, otře o celebritu. Hned se pátrá zpětně, jestli je troufalec na serveru legálně, jestli to není náhodou převlečený nějaký parchant, jestli nemá někde nějaký škraloup a hlavně jestli někde po sobě nezanechal kousek stopy, dle které by se dal vyslídit a následně by byl přemluven k pádu, aby si rozbil, zcela dle své vůle, hubu, brýle i hodinky. Napíše-li mravokárce, etik, erudovaný literární odborník a mulčér takovou snůšku deklasujících přiblblostí, může to být z důvodů již uvedených výše a nebo tento pouze testuje devotnost svých nohsledů, v jakých mezích bude ještě tolerován a jak velký má prostor pro manipulaci a mystifikaci. Vy, kdož nejste pohoršeni dílem samotným, nýbž mou drzostí, měli byste zřejmě co možná nejrychleji vyzvat majitele a tvůrce Písmáka o sterilizační prevenci serveru do té míry, aby se u každého díla zjevoval automaticky tip od čtenáře v nezávislosti na jeho názorech, čímž by byla genialita každého autora ošetřena.

Pavson
04. 03. 2003
Dát tip
Jojo, Plevel, to je takový Široko z Rychlejch šípů. Kritika je veselost a možná i poťouchlost, ale na nějakej delší závod to asi nevypadá. Ale těším se, až zraněný démon s ježkem v ruce sejme bílou masku a nějakému tomu Mirkovi Dušínovi ( sorry Wopi, ale představoval jsem si tebe ) zjeví svoji pravou tvář. *

Wopi
04. 03. 2003
Dát tip
ještě, že jsi řekl "sorry", páč 1) M.D. byl blonďák, já (dokud to šlo) černovlasej 2) M.D. byl bezvousý, já spíš tíhnul k ZZ Top 3) M.D. mluvil slušně, já kleju jako nasr..ej pohan akorát jediné nás spojuje - že ke všemu máme ňákou děsně chytrou poznámku ("nepijte litr vody vzápětí po snědení kila dozrávajících višní"), čímž lezeme lidem na nervy :)))

Wopi
04. 03. 2003
Dát tip
jo, ještě něco... nelez na tu ztrouchnivělou větev, mohl by sis přivoditi nepěkné zranění a přidělat zdravotníkům zbytečnou práci

Rowenna
03. 03. 2003
Dát tip
Jsem tu znovu, znovu jsem si s radostí přečetla báseň, znovu mě pohladila a znovu se mi zdá krásná. :-))) Mé "ovace" rozhodně necítím jako umělohmotné. Ano, chápu, že se taková nemusí zdát každému. Tvá kritika mě pobavila, a doufám, že pobaví i Lyryka. Je to tvůj názor, a je vtipně sdělený. Neznám Terezku, neznám Lyryka, znám jen tuhle a pár jiných jeho básní. A za svým názorem si stojím. Báseň je pro MNE krásná. Rozumíš? :-)))

Ženatej
03. 03. 2003
Dát tip
Vezmu to přízemně. Pohoršuje tě, když někdo založí pro dítě stavební spoření, i když ten mrňous má zatím starost jen o svý prdíky? Proč by vadilo napsat (něžnou) báseň, kterou Terezka Miholová ocení, až jí bude 40?!

PLEVEL
03. 03. 2003
Dát tip
aha, ženatej, za něžnost se může schovávat absence nápadů a nemyslnost vět? Bože, já tu nesoudím nikoho. Ani autora ani tipaře. Jen jsem z části reagoval a Lyrykovi výzvy k jakosti a vy mu potom otipujete takové peetchoviny. I když kachničky jsem čekal, to ano!

Rowenna
03. 03. 2003
Dát tip
Kachničky? Jaké kachničky? Ale, vlastně je mi jedno, jaké kachničky čekáš kdekoliv. Vzhledem k tomu, že sis vytvořil nick jenom na boj proti někomu, či něčemu, nejsi pro mě dostatečně zajímavý, ani důvěryhodný, abych přemýšlela, koho nebo co čekáš.

PLEVEL
03. 03. 2003
Dát tip
Rowenno, dej si prášek, ty nevíš o kachničkách a já nevím o tvorbě nicku a nejakém boji. To jste vážně všichni tak nafoukaní? Já mám přeci stejná práva jako Ty! Nezajímavost je tu asi vzájemná.

PLEVEL
03. 03. 2003
Dát tip
UFUF, ani nevíš Stando, jaxem jsem si odechnul. Málem bych si myslel, že na tomhle serveru už mě normální a střízliví lidé nejsou... díky

JRR
03. 03. 2003
Dát tip
Ha. Hm... Zcela souhlasím s PLEVELEM i S_V... To dílo se mi hodně nelíbí-i když nevím, s jakym pocitem ho Lyryk psal, kdybych znal souvislosti, možná bych se díval jinak, ale po lit. stránce to... na Lyrykovu autorskou úroveň nestojí za nic:-( A... z psaní kritik "velkejm písmáckejm zvířatům" mám už delší dobu podobný pocity... :-(

Wopi
03. 03. 2003
Dát tip
:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru