Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpověď zatracovené Afrodité

04. 03. 2003
17
2
1335
Autor
turandot

Bílý tulipán nebe se unese očima psíma. Koho miluješ, cítíš-li lásku k toulavým psům? Jdeš v ulicích, jež spálil vítr, skleněnýma očima jak slzy přimrzáš k okenním sklům. Koho miluješ? ... (Kryštof K. Baczynski)

Mám tabák i ve rtěnce

a vavřínový věnec děvky

mezi klobouky na věšáku  Koupu se

ve svěceném absintu

zatímco upíři slavných gentlemanů

odpočítávají

krůpěje citrónu

a vzájemně si je kapou do očí

Romeo blouzní z plejbeku

Romeo miluje z plejbeku

                        Nezkoušej se vyšplhat po slibech

                        Dnes ne, baby. Mám obsazeno.

V lednici dva měsíce prošlé halucinace

                          ryzí emulgátory

uspávanka prokletých básníků

pod Rumcajsovým kloboukem fosforeskuje

 

obtisky lentilek na spánku

ruce v gotickém oblouku:

Nepotřebuju hasicí přístroj, pane

                     Já chci hořet.          

                              Chci zkusit jak dlouho budu hořet

Nestojim o ten hasičák, ksakru

 

                                                                      Sešli mi sirky. A další absint.


2 názory

slivaka
10. 09. 2009
Dát tip
..sesílám tip..absint a sirky příště:)*

Nádhera

Vihar
16. 03. 2006
Dát tip
V lednici dva měsíce prošlé halucinace...

turandot
22. 12. 2005
Dát tip
tadytu mám děsně ráda je to k tomu moc nevinnej vobrázek, roztrojená holčička tohle je totiž zatracovaná výpověď

Semeno
22. 12. 2005
Dát tip
je roztrojená, a ještě loutka...

Semeno
21. 12. 2005
Dát tip

assage
06. 06. 2005
Dát tip
..píšeš moc pěkně **podle mého gusta**************bravo .....................................T....................................................... _ - oO L __/

guy
28. 02. 2004
Dát tip
já si myslím, že právě to je to umění, dostat někam - v tomhle případě na plátno - něco, co v nás pak vyvolává ty pocity, co o nich píšeš … asi právě proto, že to byli jeho kámoši, který byli utahaný z divadla, kde museli hrát věci, který je třeba nebavily a museli se při nich přetvařovat a museli do toho dávat kus něčeho ze sebe, co je pak dělalo obnošenější s kruhama pod očima … museli, protože je to živilo a kdyby to nedělali tak je vyhoděj, protože tenkrát ještě nemohli natočit pár stupidních filmovejch dojáků a zajistit se do konce života na několik generací z honorářů a autorskejch práv a reklam na cokoli a bůhvíčeho ještě … a až by měli mozky úplně vypitý a už zapomněli hrát, aby je pak poslali dělat velvyslance nebo guvernéry nebo prezidenty … právě proto asi čuměli do blba a viděli z toho absintu motýlky a kytičky a rybičky a hvězdičky a sluníčka - a Degas to viděl taky a uměl to vyjádřit, že to ještě po stotřiceti letech takhle působí … ty kruhy mám, ale řeknu ti jako že nic moc … ale jestli po nich hodně toužíš, tak v tom velkej problém nevidím … stačí tak čtrnáct dní nespat … někdy stačí i tejden :-))

guy
27. 02. 2004
Dát tip
Máš v té básni výjevy, za kterými se nemusí do Paříže ... ani pít absint

turandot
27. 02. 2004
Dát tip
to je on!!!! ježiš, guy, děkuju ti tady za něj... tiskla sem si ho několikrát v různejch velikostech a tahala to z tiskárny úplně horkej... to je snad ten nejgeniálnější obraz! šílela sem z toho, jak je vedle prázdnej stůl a oni přesto seděj spolu -z nějaký prapodivný povinnosti, už nemluvěj, třebas tam takhle seděj každej den.. děkuju moc!

guy
27. 02. 2004
Dát tip
na tom malým to tak nepřijde, ale když se díváš na větší, tak tě výrazy v jejich tvářích přenášej někam do tamtý doby, vnímáš to všemi smysly ... ten obraz se obživuje ... voni spolu asi ten den hráli něco, kde museli mluvit moc, takže teď si vychutnávaj, že spolu mluvit nemusej, když je Degas maluje :-))

turandot
27. 02. 2004
Dát tip
vidíš to optimisticky.. já sem spíš myslela na nějakej setrvačník, jo, že kdysi mluvili a teď už nemaj o čem, ale setejně tam spolu seděj a pijou... taková opilá deprese.. Ježiš ten chlápek! Takhle zblízka. Má kruhy pod očima, takový ty naběhlý, toho sem si nikdy nevšimla...

guy
27. 02. 2004
Dát tip
tak já to myslel, jako že když sou herci, tak mají po představení trochu unavený hlasivky ... toho chlápka Desboutina malovali tenkrát vlastně všichni ... možná právě pro ty kruhy pod očima :-) u nás mohli malovat s kruhama Petru Buzkovou, než si je nechala vyoperovat :-)

turandot
27. 02. 2004
Dát tip
nevěděla sem, že to sou herci... teda jo o tom chlápkovi sem slyšela... to je škoda, že to sou herci... zatraceně...

guy
27. 02. 2004
Dát tip
to má ňákej důvod, že je to škoda?

turandot
27. 02. 2004
Dát tip
no je to škoda, protože to najednou vypadá jinak... už to nejsou ty obnošený zničený prapodivný štamgasti zírající do blba... už to sou lidi utahaný po práci... ty kruhy sou vážně mucholapky, teda jako že se vod nich nemůžu odtrhnout, vždycky sem chtěla mít takový kruhy!

Zly
19. 03. 2003
Dát tip
Jova. Romeo blouzní z plejbeku Romeo miluje z plejbeku. Julie němá po včerejším milování. Šátravě tápe po otcově těle. Hele lásko. Zavři dveře od balkónu. Zas je tam ten blb z reklamy na mobil.*

Zly
19. 03. 2003
Dát tip
Dal sem tip?

cup_of_tea
14. 03. 2003
Dát tip
perfektni... kde se tahle genialita bere v sestnactilete holce? Svet nekdy nechapu... :-) P.S. Venku chumeli...a to ma byt jaro...? ***

ALoDIRuK
14. 03. 2003
Dát tip
*****

Shammann
11. 03. 2003
Dát tip
Pulpfiction

*


Seregil
11. 03. 2003
Dát tip
Velmi hustě vostrý.... ale fakt dobrý....

m11
11. 03. 2003
Dát tip
perfektní......perfektní......perfektní........... hodně mě to oslovilo................. tip! ! ! !

Semeno
10. 03. 2003
Dát tip
Proč by měly díla sedět k autorovi? Proč by měl bejt jeden typ zažitej, ze kterýho postupem času zbyde jenom prázdná slupka? Proč by si autor nemohl rozebírat složitost vlastní osobnosti různorodostí děl, ..šokovat tím, co by od něj nikdo nečekal.. neočekávané nejkrásnější, i když se nejspíš líbí málokomu.. a možná je to tak správně.. Snad víš jak sem to myslelo s těma vlasama, si to jenom pořádně přečíst, je to jasný..doufám.. nepřehánim to. Asi tak si to myslim.

Wemi
09. 03. 2003
Dát tip
první polovina je docela pěkná.... ehmm...a ta druhá (pozor teď budu trapná) mi přijde jako bys jí vymačkala odněkud ze dna svých představ.... seškrábnutej flusanec hozenej do bílýho sněhu..... poslední dobou mám pocit, že ty svoje díla vůbec nemáš za potřebí.... vůbec k tobě neseděj.... semeno: s těma blond vlasama to trochu přeháníš....doufám, že je to jenom hoooodně obrazně řečeno, viď??

Semeno
08. 03. 2003
Dát tip
Omlouvám se, že nejsem první, .. a mrzí mě proč. Ačkoli kdybych bylo, mrzelo by mě to taky. Je jiná. Že jo? Mám pocit, jakoby ses snažila. Ale pořád tě v tom slyšim, některý věci jako by tam nepatřily, jinej styl, úplně jiný, ..to sou ty tvoje výkřiky. Jako by ses obarvila na blond a občas by ses zastavila a podívala do zrcadla, jenom mimoděk, a a zčistajasna si ztratila milej úsměv, skoro upřímnej, a zaječela, a zase by na chvíli vlály havraní vlasy. starý, vohraný, ale takový teplý, jako když spíš dlouho v povlečení, tak je pak teplý pořád, je příjemnější. Jenomže se uklidníš, nasadíš Úsměv, klid a chlad, a krásu, zjemníš rysy v obličeji a pokračuješ v přímé chůzi na vysokých podpatcích. Krásná vysoká štíhlá sebevědomá dáma je .....ale kde je malá černovlasá kulička s mrkajícíma kukadlama, s vlající šálou? Nevim co je ta dáma. Tam mi došly slova. A sorry za překlepy, doufám, že mi je odpustíš, na to kolik je hodin, a eště po tanečních, to celkem zvládám, ne? :o)) *

AFRODITA
08. 03. 2003
Dát tip
neberu si to osobně, jelikož mám její jm. jen propůjčené, jen mně to zajímalo....

Armand
08. 03. 2003
Dát tip
silné...... ***** dík...

Kalim
06. 03. 2003
Dát tip
Teď už ho znám! Ale i v Moulin Rouge (teda v tom filmu) je pěkný obrázek.

Pája
05. 03. 2003
Dát tip
****************

turandot
05. 03. 2003
Dát tip
AFRODITA: ..proč Afrodité...(neber si to osobně:-)...v povědomí jako bohyně lásky...je bohyní lásky všech...může ona sama milovat..?Kašli na to...prostě Afrodité. Kalim: Znáš ten obraz..Absint...Degas...? Francie. Kavárna. Zažloutlý záclony. On soustředěně kouřící. Bledej brunet v buřice. Ona. Ztrhaný rysy. Zrzavej nádech. Drdol a beztvarej klobouk. Šmouhatá prázdná láhev. Jeden z obrazů, co snad nikdy nezapomenu...

tanganika
04. 03. 2003
Dát tip
absinth ja moc moc rada:))

des_te_meer
04. 03. 2003
Dát tip
moc krásné obrázky ;-) *

AFRODITA
04. 03. 2003
Dát tip
teda nevím proč Afrodité, ale je úžasná, ta mně dostala !....*t*

Kalim
04. 03. 2003
Dát tip
ouuuhhhr! to je zase věc. Ta síla, ta moc, ta kuráž.....!! Ou, miluji! ---------------------------------- Absinth je náramná záležitost, zelený absinth! ALe už to není, co bývalo, ty halucinogenní insence (sice způsobující epilepsii a jinak otravující tělo, ale tak živící duši..) už jsou zakázány. Láska pelyňku! Nebo víš o nějakém tom staroreceptním? ------------------------------------- - - - ta báseň je BÁSEŇ, je SKVĚLÁ!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru