Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Manifest Skeletismu

11. 03. 2003
1
0
746
Autor
Naku

 

Manifest

Skeletismu

 

Tímto manifestem vyzývám všechny k boji za osvobozená slova. Prací autora nechť nadále není vplétání slov do těžkých okovů všeobjasňujících větných struktur sáhodlouhých rozměrů a vysvětlování příčin, pohnutek a podstaty děje.

Tvé dílo nechť je pouze křehkou kostrou z pečlivě volených kůstek libozvučných slov. Nechť si čtenář sám, dle potřeby, nálady a vkusu na korpus Tvého díla navěsí své svaly, ústroje a naplní žíly děje pulzující krví.

 Ať každý jeden Tvé dílo čtoucí po potažení Tvých slov kůží vlastních představ, idejí a názorů zří jinou bytost jiných tvarů.

 Neodhaluj nikdy zbrkle víc než je bezpodmínečně nutné a nevpouštěj do záhad temnot víc světla poznání, než uznáš za vhodné a nezbytné.

Vysvětlování zabíjí představivost a subjektivní náplň děje. Vlož na bedra čtenářova ono břímě a nech ho stát se hlavní tvůrčí silou Tvého díla.

Neboj se nepochopení. Nač je čtenáři, když přesně chápe cos mu sdělit chtěl, když jeho vlastní fantazie chřadne a chátrá.

 

Apeluji na Tebe! Neveď čtenáře za ruku hvozdem liter stran svých děl, ale chladně a surově ho strč do pod krovem mlhy spícího močálu nejistoty.

 

Naku


waldekke
15. 03. 2003
Dát tip
mno, ten manifest mi připomíná svlečenou kůži tarantule. Vysvětlování nemusí zaškodit, ne quid nimis. Hlavní starostí by mělo být, aby toho světla nebylo moc. Hrozí totiž, že barvy vyblednou. Takže, strašně rád bych věděl, cos' tím zamýšlel, ňáku? ;o) Taky tvrdím, že zdravit se nemá. Vždyť už jsme všichni už alespoň jednou pozdravili, ne? Proč zbytečně plkat? W.*

katugiro
12. 03. 2003
Dát tip
aneb dada, jen s angažovaným autorem... slovo "vyzývat" jsi tedy osvobodil mistrovsky hned v prvním řádku, zapomeňme na gramatiku, omezuje skeletisty! :) - teď vážně - tohle nemá v zásadě nic co dělat s autorem, ale s tím, kdo na určený objekt nahlíží - a je pak jedno, jestli ho chceš donutit, aby kontemploval nad literárním skeletem, nebo nad shlukem jehličí a hmyzu v mraveništi...

Naku
12. 03. 2003
Dát tip
Jaj :) Upraveno...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru