Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muž mé ženy

10. 03. 2003
4
0
937
Autor
_arnika_

Na Svatojakubském hřbitově vládlo ticho a klid, podivuhodně netypické pro tuto čtvrť. Zdálo se, že stará kamenná zeď, sotva pár metrů vysoká, tvoří bariéru očím i uším. Hluk aut, křik prodavačů, nadávky řidičů sem pronikaly jen matně a zkresleně, tvoříce příjemné pozadí zlatavému odpoledni.

Kamennými chodníčky se pomalu procházely stařenky, do sebe zavěšené a tiše pomlouvající dávno mrtvé známé. Každá lavička byla obsazena milenci, ženami s kočárky nebo úředníky hledajícími útočiště pro pauzu. I křik a zpěv ptáků zněl jaksi decentně a mezi náhrobky se často zdálo, jako by světu zalehlo v uších.

Právě když slunce zlátlo nejvíc a blížila se pátá hodina, klid hřbitova se neobvykle narušil. Chodníčkem chvátala mladá žena, oblečená jen do lehkých letních šatů a vysokých střevíčků, od druhé brány jí přicházel vstříc pohledný mladík v džínech a tričku. Stařenky zpozorněly a ustaly na chvíli v hovoru, všechny stíny se chystaly na vášnivé objetí při setkání, ke kterému mělo už-už dojít. Jedna z pomlouvačných dam už se chystala k mravoučnému prohlášení ke své mladší přítelkyni zapomínajíc, že její družce už také minulo šedesáté jaro. „Schůzka na hřbitově…Pf!“

Zaskočilo jí však v ústech, protože žena s mladíkem se minuli. Pouze na kratičký okamžik se jejich ramena dotkla a rychle kráčející žena se maličko zapotácela. Dvorný muž se otočil na místě, na okamžik se dotknul její dlaně a ujistiv se, že je už vše v pořádku, s omluvou na rtech pokračoval v původním směru. Stejně tak mladá žena. Mír se opět snesl na kamenné cestičky a zdálo se, že i do duší jeho návštěvníků. Ale jeden pár očí, po celou dobu skrytý za náhrobkem a pečlivě událost sledující, klidu naleznout nemohl.

Mladá žena došla k nárožní kavárně, usedla ke stolku, objednala si kávu a rozprostřela na stole papírek, který svírala zmuchlaný v dlani. Přečetla si několik řádků, které na lístku stály, a podívala se na hodinky. Z kabelky vytáhla mobilní telefon a zvedla jej k uchu, čekajíc na tón. Ohlédla se při zvuku známého zvonění od nedaleké trafiky, ale při zvuku hlasu v mluvítku na to zapomněla.

                              „-Miláčku, jsi ještě v práci ?

-Ano, jsem ještě ve městě. Potřebovala bych si ještě zajít ke kadeřníkovi a na masáž. Mohl bys prosím nakoupit ?

-Díky, jsi zlato ! Nadiktuju ti seznam…            Piš si: Dvě bagety, sýr, salát, máslo, nějaké sladkosti pro děti, sprchový gel do koupelny, čokoládové lupínky…., to bude asi všechno. Máš to ?

-Fajn ! Miluju tě, lásko. Díky !“

Dopila jedním švihem zápěstí kávu, uhladila si vlasy, přivolala gestem číšníka a vykročila směrem do města. Ke stolku jakoby náhodou přistoupil postarší muž, v mžiku sebral zmačkaný papírek a bez pohledu na obsah textu jej strčil do kapsy. Potom se vydal za ženou.

Na svatojakubský hřbitov se mezitím sneslo lehké stmívání a stařenky i ptáci se vytratili. Mladá žena se vracela touž cestou jako původně, prošla první i druhou branou a vešla do dveří kosmetického salonu, jehož budova na hřbitovní zeď přiléhala. Muž, který ji sledoval, se nerozhodně zastavil před prosklenými okny. Skrz dveře k němu proudila těžká vůně tužidel a parfémů. Chvíli vyčkával, ruku na uklidňujícím chladu ukrytém v jeho kapse. Po několika minutách se pomalu přiblížil k oknům a snažil se nahlédnout skrz žaluzie dovnitř. Už-už se chtěl odvrátit, když jeho pohled zachytil známé gesto a potom i tvář. Byla v úsměvu nakloněna k muži, s kterým se srazila na hřbitově, a cosi mu vyprávěla. Mladík, se zástěrou plnou nůžek a hřebenů, usměvavě poslouchal a přitom načesával a fénoval její vlhké vlasy. 

Už neváhal ani vteřinu a vtrhnul do dveří.

“Jak jsi mi to mohla udělat ?” Zoufalství čišelo z každého slova.

Žena se udiveně otočila a otvírala ústa k překvapené otázce. Rozlícený muž ji však nenechal promluvit.

           „Mlč ! Jen mi stále lžeš ! Tajné schůzky, podstrčené papírky….a já ti tak věřil, tak jsem tě miloval…!”, hlas se mu bolestí zlomil. Z kapsy vytáhl zbraň a namířil na ženu v křesle. Chtěla zvednout ruce v obraně, ale kulka ji odhodila stranou a v posledním plavném pohybu nechala spadnout k zemi.

Muž stál s kouřící hlavní uprostřed místnosti plné lidí. Vládlo strašné, zhrozené ticho. Jeden z nich k němu učinil krok, snad ve snaze odebrat mu pistoli. Muž ustoupil a s pohledem na nehybnou tvář své ženy šeptal:

„Nechte mě být....jsem v právu, byla nevěrná...mám důkaz !“ Najednou jakoby se rozvzpomněl. Vytáhl z kapsy žalostně pomuchlaný cár papíru a vítězně ho podal člověku, který stál nejblíže. Ten ho obřadně rozložil a začal číst.

"Dvě bagety, sýr, salát, ....máslo, ....nějaké sladkosti pro děti.."


Pisces
27. 11. 2005
Dát tip
taky jsem měla kapánek guláš v těch mužích, ale jinak je výborná *

Drago
11. 05. 2003
Dát tip
mě se to líbí... příběh i atmosféra jsou skvěle vykresleny... je v tom vidět ta komičnost života... 4/5+T+K

Gunhead
31. 03. 2003
Dát tip
hmm to asi nebude detektivka...

StvN
12. 03. 2003
Dát tip
Tu pointu jsem nepochopil. Proč by to nemohla mít napsané na lístečku?

Rowenna
11. 03. 2003
Dát tip
taky jsem to musela číst dvakrát, než mi to docvaklo, ale chyba je ve mně. To zastřelení je příliš brutální. tip

slide
10. 03. 2003
Dát tip
možná jsem se maličko přestala orientovat ve všech těch mužích, ale je to hmm hustý zní hrozně :)) prostě je to zajímavé a myslím, že dost dobré

katugiro
10. 03. 2003
Dát tip
je to moc pěkně napsané, škoda jen toho tuctového rozuzlení, škoda... ale za celou povídku *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru