Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co pro mě znamená přátelství

18. 03. 2003
0
0
1740

Každý má své priority, které uznává. Chci vám představit to, co je v mém životě dost důležité.

 

            Tento pojem či slovo, jak chcete pro každého znamená něco úplně jiného. Pro mě je to vztah, který je zásadní k žití na Zemi. Ten, kdo nemá přátelé, je opuštěný a osamělý. Někdo preferuje přátelství mezi lidmi, ale je spousta jiných forem. Ať mi nikdo netvrdí, že nejlepším přítelem nemůže být zvíře. Když se člověk ocitne v úzkých, stačí mu pouhé pohlazení po duši.

            Můj osobní názor na tuto věc se ocitá v úplném středu. Člověk nesmí být uzavřený a dívat se na svět přes barevnou clonu. V životě dostanete mnoho ran, ale vždy se najde někdo, kdo vám chce pomoci. Přátelství znamená lásku přijímat a také dávat. Být vždy připraven pomoci. Hodit sobeckost za hlavu. Nestát  se obětí sama sebe. Synonymem pro toto slovo je  asi oddanost. Je to vztah křehčí než  láska, a proto se o něj musí starat a pečovat. V těch nejtěžších chvílích života je nenahraditelné. Všichni lidé v sobě mají alespoň zrnko sobeckosti, a tak musí umět odpouštět a tolerovat druhé. Nikdo není dokonalý natolik, aby se v životě nevyhnul chybám, kterých později lituje. Potom přemýšlí: „Kéž by se dal čas vrátit zpátky!?“ Není lepší nemít přítele a vyvarovat se zklamání? Takovéto otázky si klade mnoho lidí. Život je jen jeden a ještě k tomu krátký, a proto by se měl užívat plnými doušky. Zklamání k němu patří jako muž k ženě, Slunce k Zemi a den k noci. To je zlomek toho, co se vzájemně nevylučuje. V přátelství platí: „Vše příjemné nebývá pravdivé a vše pravdivé nebývá příjemné!“

            Jednou jsem měla opravdového přítele. Byl to člověk, který by pro mě skočil do ohně. Když mi bylo nejhůř stačilo zavolat nebo přijít za ním a hned jsem se cítila lépe. Měli jsme mnoho společných zájmů. Ostatní nám říkali „milenci“, ale nás nikdy nenapadlo si spolu něco začínat. Potom šel na vojnu. Tak plyne čas a Michal má teď každý den na hrobě květiny. Jsou ode mě. Je to přes rok, co se zabil při autonehodě. Já jediná vím proč. Bylo to pro něj vysvobození. Dodnes nechci věřit, že ho už nikdy neuvidím a neuslyším jeho uklidňující slova. Proč se to muselo stát? Copak je věda tak nepokročilá? „Možná jsem mu mohla nějak pomoci“, říkám si, ale kdyby to nechtěl tak to neudělal.

            Jeden chytrý pán, domnívám se, že to byl Homér, řekl: „Láska může zemřít na pravdu, ale přátelství na lež!“ Teď mi můžete oponovat, že přátelství umírá na pravdu také, ale to pravé ne, protože v tomto vztahu je nejdůležitější právě upřímnost.

            Přátelství je pevné a stálé. Jiné neexistuje! To pak není přátelství, ale kamarádství a mezi tím je veliký rozdíl. V této době je těžké najít pravého a upřímného přítele. Jak jste si mohli povšimnout mluvím o přátelství mezi mužem a ženou. Je to proto, že si ho nejvíce cením, jelikož je upřímné a mile závazné. Někdo by mě mohl považovat za blázna, ale zkuste si to sami a uvidíte. Ženy jsou mezi sebou spíše sokyněmi a muži jsou sobci a prospěcháři. Jestli to cítíte jinak tak se Vám velice omlouvám.


Schwalbe
19. 03. 2003
Dát tip
Z mnohým bych souhlasil, ale z něčím ne. Například - nemyslím si, že by láska mohla umřít na pravdu, protože to pak není láska. Jestliže je upřímnost nejdůležitější v přátelství, tak o to více je důležitá v lásce. A kdybychom šli až na kořen věci, tak stejně základem pravého přátelství je láska. (myslím lásku ve svém původním smyslu a ne to, co se pod tím dnes myslí) Potom je celkem jedno jestli to přátelství je mezi mužem a ženou, mezi muži či ženami. Důležité je na jakém základě to přátelství stojí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru