Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večer u Ohně I.část

21. 03. 2003
8
0
2815
Autor
Shadown

Co by bylo třeba říci k tomuto dílku. No asi něco o světově (mimochodem myslím, že by se slušelo říct, že tento svět se jmenuje Lorn) proslulé organizaci Společenstvo. Nebudu se zde rozepisovat o tom, co je činností Společenstva, ale zaměřím se jen na jeho vstupní podmínky, ty se dají shrnout takto: „Nikdo ještě neodmítl členství v naší organizaci.“ Společenstvo má totiž jedno pravidlo, pokud je někdo osloven, aby se stal členem a odmítne, je okamžitě zabit. PS: opět děkuji kodynii za gramatickou kontrolu

     Byla krásná noc. Hvězdy sice nesvítily a měsíc byl v novu. Přesto všichni co té noci zvedli hlavu k nebi, tvrdili že byla krásná. Měla zvláštní kouzlo, nutila přemýšlet a vzpomínat. Nutila oprášit vzpomínky v regálech paměti a znovu je všechny velmi pečlivě roztřídit, vyřadit ty prošlé a ty zbylé zase dobře uložit na ty správné police.
     Stejně jako ostatní na tom byl i On. Seděl u ohně, který se mu před malým okamžikem podařilo rozdělat a přemýšlel. Moc přemýšlel. Zvláštní na jeho přemýšlení bylo, že tak činil nahlas.

     „Jak se to vůbec stalo? Jak to, že jsem se do toho tak zapletl?“ Začal si ten muž mumlat pod neexistující vousy. „V Andúnii, to byl klid! V teple s knihami, pravidelná strava a bezpečí.“ Najednou se zarazil, zkroutil obličej do překvapené až šokované grimasy. „Do prdele, co to tady melu za voloviny!“

     Byla krásná noc. Muž se podezřívavě rozhlédl. Poškrábal se na holé bradě. Poposedl si a znovu se zahleděl na nebe. A začal vzpomínat.

     Jo, tak to začalo. Seděl jsem ve svém krásně vyřezávaném křesílku v hale svého nádherného domu v jedné z lepších čtvrtí Andúnie. Hřál jsem se u svého krbu a četl si ‘Trpaslickou filozofii’. Jo, pamatuji si to dobře, ještě teď se mi při té vzpomínce točí hlava z výparů, které dlouho neotevřené desky tohoto svazku obsahovaly. V tom někdo zabušil na dveře … jo, jo tak to bylo … někdo zabušil na domovní dveře. Byli to poslové Společenstva: Znal jsem je dobře. Oba jsem je sám do Společenstva dovedl.
     Přišli mě ‘požádat’ abych ‘pozval’ do Společenstva jednoho muže, taktéž žijícího v Andúnii. „Jmenuje se Marvik a je také filozof, budete si jistě rozumět.“ Když jsem se začal vytáčet že nemám čas, naznačili mi, s něžností kováře, že můj důchod je skoro vyčerpaný a potřebuje nějaký vklad: jinak prý jeho čerpání bude zastaveno.
Něco na tom, jak to říkali, znělo jako by mezi jednotlivá slova patřila další a mnohem důležitější, která však vyslovena nebyla. Tenkrát jsem si toho nevšiml a přijal jsem úkol.
Doprčic, proč!

     Byla krásná noc. Jelikož oheň pohasínal, přiložil muž několik dalších polen. Zamyšleně sledoval, jak oheň tančí na svém již podmaněném kousku dřeva a chystá se pozřít nové, nic netušící větve do svých žhavých útrob. Sledoval, jak oheň vystřeluje plamenné jazyky, které olizují nově příchozí. Muž se otřásl, promnul si oči, jako by chtěl zahnat škaredé obrazy, které mu před nimi vyvstaly. A znovu se zadíval na nebe.

     Bronzové klepadlo Marvikových dveří vydalo svůj nezaměnitelný zvuk. Za dveřmi bylo slyšet několik nadávek a rychlé provádění úklidových prací.
     Otevřel mi. „… Co si přejete?“ vyštěkl.
     „Přicházím s pozdravem Společenstva.“
     Jeho tvář zlil studený pot. Jenže to mi tenkrát uniklo. Unikl mi i zvláštní pohled, kterým sledoval pohár vína, který mi nabídl, když jsme si sedli v pracovně. Víno bylo nedobré, ale nechtěl jsem hostitele urazit a tak jsem zatnul zuby a víno vypil. Až později mi došlo, že to bylo nejhorší víno mého života, a málem i to poslední. Udělaly se mi mžitky před očima. Ani jsem si nevšiml, že zmizel, ale všiml jsem si, že při svém novém objevení měl v rukou Něco. To Něco měl být meč, ale autor asi v životě opravdový meč neviděl, jinak by totiž Něco nemohl vykovat.

- Zaútočil -

    Instinktivně jsem sáhl pro Bijce. Jenže mé instinkty byly staré a zblblé filozofií. Podle nich měla má ruka opsat oblouk nad ramena a vzít ze zad jednu polovinu té nádherné zbraně. Tou pak měla být vykryta Marvikova rána, zatímco má druhá ruka sejme ze zad druhou polovinu mého miláčka a zatímco se Marvik bude vzpamatovávat z mého dokonalého krytu, spojím obě poloviny a z bezpečné vzdálenosti mu utnu hlavu. Jak jednoduché! 
     Jenže nebylo. Během velmi krátké chvíle jsem si to uvědomil. Celý plán, za ta léta vžitý do posledňoučké buňky mého těla a mozku měl jedinou, leč osudovou vadu. Drakobijce totiž nebyl na mých zádech, ale už několikátým rokem visel v mém domě nad krbem.
     Kolem mého krku prosvištěla čepel Něčeho v útlých rukou Marvika. Jen díky jeho nešikovnosti a opravdu mizerné kvalitě té zbraně, (Kdybych toho kováře potkal, dal bych mu hubana) jsem unikl jisté smrti. Navíc špatně vyvážená zbraň odnesla slabé ruce mého nepřítele do krásné a dlouhé otočky o stodvacet stupňů ( Co jednoho hubana, vlepil bych mu francouzáka*) . To mi dalo tolik potřebný čas, abych potlačil své instinkty, zanadával si do blbců a zvířat velkých pitomých, zkusil alespoň trošku lépe zaostřit svůj zrak a popadnout nejbližší křeslo. 

(*Mělo by být řečeno, že na Lornu se samozřejmě tato činnost nejmenuje francouzák)

- Další útok – kryt křeslem -

     V ten den jsem pochopil spoustu věcí. Jednou z nich byl také důvod, proč se při hospodských rvačkách používají židle a ne křesla.

- Útok – únik a … pád -

     Další věcí, kterou jsem velmi rychle pochopil, byl fakt, že víno nebylo nedobré ale otrávené. Následovala další zajímavá odhalení, mezi jinými také to, že křeslo má ještě větší setrvačnost než Něco. A hned další: Otrávené víno má neblahý účinek na pokusy zvednout se ze země. A poslední odhalení, pro mě asi nejhorší, bylo odhalení mého těla, jelikož to Něco, bylo celkem ostré a během pádu mi rozpáralo oděv. To už byla poslední kapka mé hrdosti. Adrenalin s mohutným pokřikem vedl své soukmenovce na tažení mými žilami a mozkem a dal mi sílu k tomu strašlivému činu, který jsem vzápětí spáchal. Ano, je to příšerné, ale stalo se. Prchl jsem oknem … bohužel v druhém patře. Proč měl ten blbec pracovnu až v druhém patře?!
     Jo, byl to blbec a mizerný šermíř, ale bohužel ohnivé koule vrhal celkem přesně. Důkazem byla má spálené záda a vlasy (To si ten zmetek ještě odnese … moje vlasy!) Učinil jsem další strašlivý čin. Využil jsem kulturní vyspělosti vznešeného a nádherného města Andúnie a prchl do jeho stok. Pak se však generál Adrenalin stáhl v taktickém ústupu před novou ofenzivou admirála Jedu a já upadl do bezvědomí.

- To není konec , já to přežil –

     Maria Rauko to totiž má velmi zvláštní nemoc, smrt se ho totiž štítí a nemá ho ráda a tak se rozhodla, že si jej vezme až v okamžiku, kdy už nepůjde udělat nic jiného.


Kodynie
05. 05. 2003
Dát tip
Dobrý Shady, taky si myslím, že téma Vinnetou není správně nosné, protože z něj bylo už vytěženo, co se dalo samotným autorem Karlem Mayem.

Kodynie
03. 05. 2003
Dát tip
No jo a co se prostě jen nechat unášet příběhem a nehledat v povídce kdejakou nelogičnost.

Lowlander
03. 05. 2003
Dát tip
Kodynie: no, vždycky to nejde... to nemá smysl rozebírát... nesovisí to s povídkou :o)

Shadown
03. 05. 2003
Dát tip
Krasavice: Děkuji za velmi pěkný ohlas. Jenom mi vrtá hlavou jestli mu sluší ta žlutá barva ( vetšinou pak čekám pěkné sepsutí díla a heleme se nekonalo se :). Z nějakého důvodu si tady dost lidí myslí, že vážná kritika = rejpání do droností a snaha opravit dílo autora ku obrazu svému. O to více jsi mě potěšila. Jen pár drobností aby další nebyli uvedeni v omyl. Co se týče druhé a třetí věty, také o tom dost často přemýšlím a vždycky naknec dám to druhé než to co tam zrovna je. Uvidíme asi nechám hlasovat:) Do jaké doby, bych příběh zařadil. No asi do druhého až třetího tisíciletí p.s. na Lornu. Sic nevím co znamená typ povídek "Společenstí", předpokládám že máš na mysli Sci-fi klišé o všemocné a zkorumpované organizaci, proti které bojuje hlavní hrdina - nejlépe původně její nejlepší tajný agent. Jen chci říci, že jediné co jsem parodoval je Robinův život, ale to jsem se nemusel moc snažit. A na Vinetua bych si netroufl, ně totiž připadá jako Parodie už sám Vinetů :)

Kodynie
02. 05. 2003
Dát tip
Lowlander+Shadown: Někomu se nelíbí věčné opakování věty Byla krásná noc? Vždyť je to prosté. Velmi jednoduchý a účinný prostředek pro přepínání vzpomínek do současnosti. Jde jenom o časovou orientaci. Nic víc. Bože můj, Lowlandere přemýšlej trochu u čtení a nehledej na povídce kde jaký přebytečný úkrok stranou.

Lowlander
02. 05. 2003
Dát tip
Kodynie Já nehlesám kde jaký úkrok stranou, jen jsem zažil pár "odborných" svých prací a teď si hodně takových věcí všímám... je to myšleno jen a čistě dobře...

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
Tak a jsem tu s další kritikou :o) No, tady je chyb o něco víc než ve Filozofovi (myslím gramatiku, resp. stylstiku), ale těmi se nebudu zabývat... jsme jen lidé :o) A teď už opravdu jdu kritizovat: "Do prdele, co to tady melu az voloviny?" Hmm... nebylo by hezčí? "Co to melu za hlouposti?" Ostrá slova jsou kořením mluvy a musí se s nimi šetřit... Většinu takových výrazů ( a nemyslím jen na ostřejší) bych spíš nahradil... ruší malebnost příběhu. Je záměrem pořád opakovat stejnou větu? (Byla krásná noc.) Nebylo by lepší pokaždé stejné sdělení říci jinými slovy? Nepoužívej stejná slova... (sledoval)... nemáš malou slovní zásobu, tak ji použij... Něco... opět bych doporučil pojmenovávat to vícero slovy... "cosi" "věc" nebo třeba v rámci tvého lehce vtipného stylu "parodie na meč". Hraješ si s lehce vtipnými přirovnáními, tak se jich "neboj" :o) Některé, byť hezké, přirovnání, třeba ten adrenalin...:o) jsou zmatená a odvádějí pozornost od děje... Celkově je to zmatenější a hlavně: NEPOUŽÍVEJ výmluvu: "Píšu pro běžného čtenáře" Tím chceš říct, že Tví čtenáři jsou méněcenní? Buď k sobě tvrdý a vyvaruj se všech "zpochybnitelných" obratů... Čtenář si mnohdy všimne věcí... divil by ses! Jinak je to zajímavé... Drago to umístil do klubu, no... ještě nad tím musím přemýšlet. Vyloženě zlé to není, ale... "téměřnezabitelnígerojové" tu už byli...

Shadown
28. 04. 2003
Dát tip
Lowe: ad 1.) k Doprdele ... tam je protože tam patří. Jde o postavu a ne jen o malebnost příběhu a Robin má docela řízný slovníček. V této a všech jiných povídkách je ještě dosti krotím. Prostě to k němu patří. O tom co by bylo hezčí se netroufám vyjadřovat. Ale jen pro srovnání dokážeš si představit že by slušně mluvil Zaklínač ? ad 2.) Ano bylo záměrem opakovat stejnou větu. Nebudu říkat proč a snad to někdo odhalí. Ostatním se mohu jen omluvit :) ad 3.) Víš co se tíče "Něčeho" atd. Nemám ve zviku násilně vyrábjet vtipy. Píšu tak jak mě to napadá a pak se někdy sám dívím, že se tam něco vtipného urodilo. Možná že kbybych to přepisoval, zviklo by i něco nového. ale spíše by se totálně změnil celý text - Neumím totiž doplňovat. Jednoduše rovnou přepisuju. ad 4.) Co se týče Adrenalinu je tam, možná právě proto aby od děje odvedl. Možná je tam proto, že obče má tak trošku v hlavě zmatek. Jednoduše ještě krok a má schýzu jak prase:) ad 5.) Víš heslem bežný čtenář, bych si nikdy netroufl označit čtenáře za méněšcenného. Jde spíše o to, že není kritik. čte protože chce číst a byvit se, nikoli hledat chyby. MMCH neříkám že píšu pro běžného čtenáře ale že píšu pro pobavení a zahnání nudy :) ad 6.) Neříkal jsem Dragovi o to aby bylo toto dílko někam zařazeno. Ani se nesnažím o originalitu, jelikož jak bylo řečeno v Pratchettovi. Budoucí knihy jsou jen jinak poskládané staré knihy. Tedy vše co bude napsáno už nějak někdo napsal a pokud by jste tomu věnovali čas uřčitě by jste objevili objevi které budou vzniknou až za sto let :)

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
No, nejprve k "uhlazenému slovníku" a vlastně nejen k němu... Víš, chápu Tě i Tvou postavu, ale... literatura je trošku složitější věc, než jen předání informace čtenáři. To bys ji rovnou moh podat jasně a stručně jako přišel-viděl-vzítězil, ale ztratilo yb to to kouzlo. NAopak malebnost příběhu je cosi stašlivě důležitého... já třeba nesnáším Pratchetta, ale jeho zěměplocha je dost "malebný" svět... Zkrátka... Každé slovo musí mít svůj zvláštní význam i vulgární až VELMI vulgární slovo má své místo v literatuře, ale je to hodně o tom, aby vystihlo myšlenku... aby mělo svůj význam. A třeba zaklínač by mohl mluvit hrubě, nikoliv vulgárně... nedokážu si ho představit "live" (při hře...) tam se musí provětrat vzduch vulgaritou, ale v knize... v knize ano. Hrubá mluva vůbec nemuí být vulgární... S tím adrenalinem... víš.. to je sice hezká obhajoba, ale... jako autor si nemůžeš dovolit odvést čtenářovu pozornost ani na okamžik od děje, protože v záplavě, skutečně kouzelných, přirovnání a metafor (opravdu se mi líbí :o) se ztratí a bude muset rpacně hledat cestu zpět... a to není dobré, protože se tam děj zasekne a naruší se plynulost... Schýzu můžeš naznačit i popsat i uvést myšlenkové pochody schizoidního hrdiny, ale nesmíš čtenáře "ztratit", protože pak to vzdá a přestane číst... Běžný čtenář... a oč je horší číst pro zábavu a na zahnání nudy? I tak si myslím má Tvůj čtenář právo na 100% kvalitu, nemyslíš? Je to trochu otázka přístupu... Tvá dílka nemusí být dokonalá, ale pokud k nim od samého začátku přistupuješ jako k něčemu "v nižší kvalitativní kategorii" tak se tak budou zdát a to i an vzdory nesporným kvalitám... Juj a ještě k těm vtipům... neobviňuji Tě z násilné výroby (vyrábĚt-prosíííím!!!! :oP - rada, všude tam, kde je v jiném tvaru "i" - vyrobit - píšeme "ě" - nevymlouvej se, že gramatiku neovládáš a zdokonaluj se :oPPP) vtipů... Jde o lehký nadhled s kterým píšeš... je to fajn a to jsem nekritizoval :o) Rozhodně nesouhlasím s Tvým názorem nedoplňovat/nepřepisovat. Každou povídku si musíš číst několikrát, každý obrat,a by sis byl jistý, jestli přesně vystihuje, co jsi chtěl... Nětvrdím, že se to vždycky podaří... já ve své "Válka ještě neskončila" jsem kupříkladu hlavní poslání povídky nedokázal vyjádřit a stále nevím, jak jej pár větami vyjádřit... nechchci to psát přímo, mám rád symboliku :o) a tak musíš znovu a znovu své práce předělávat... až do úplného zblbnutí a nenávisti k pracím samotným :o))) Hih, sand jsem Tě příliš nevyčerpal touto kritikou... těším se na další práce :o)

Shadown
28. 04. 2003
Dát tip
Asi sem se nevyjádřil zcela přesně. Za to se ti tedy omlouvám, nemyslím tu předání informací a basta. Toto je příběh a jak říkáš některá slovíčka mají svoje místo a tato diskutovaná věta má také své místo a to je zde. S tebou navrhovanou alternativou "Co to tady melu za hlouposti!" se mi to nelíbí + nesedí mi to k Robinovi. Ad Adrenalin. Ne každý autor a čtenář. Tvoří a hledá Jenom děj. Já si třeba rád počtu a někdy mi docela v dílech chybý nějaká ta drobnůstka, která tak trošku naruší jinak docela přímí děj. Zatím si nidko jiný nestěžoval, že se tam ztratil a myslím že Adrenalin zase tak velmi neodbočuje od děje a ztratit tam nit by bylo tost těžké. A jak jsem řek Robin je krok od schýzi a toto dílo jsou jeho vzpomínky (myslím tím jak je psané, ne o čem píše) a proto tam nemohou být myšlenky pojaté tak jak navrhuješ. A Teď Lowlandře, já neřekl že je hoří číst pro zábavu, neřekl jsem ani to (co ty naznačuješ) že běžný čtenář je špatný, naopak já to považuju za oslovení těch lepších ne horších. Otázka kvality je otázkou toho jak si sedne autor a čtenář. Znám lidi kterým se to líbí na 100 procent i s Adrenalinem, (možná kvůli němu) A nikde jsem neřekl že k dílu přistupuju jako k něčemu "v nižší kvalitativní kategorii". Jen nepíšu tak aby se to zalíbilo všem. Prosím, pokud chceš diskutovat a bavit se o díle nevkládej mi do úst své myšlenky. Mám svých dost. Další příklad tvého dopňování a převracení mých myšlenek - Rozhodně nesouhlasím s Tvým názorem nedoplňovat/nepřepisovat. NEJDE O NÁZOR ALE O FAKT, PROSTĚ KDYŽ SI PO SOBĚ ZNOVU ČTU DÍLO A SNAŽÍM SE HO OPRAVIT TAK NEJEDNOU ZJISTÍM ŽE JSEM HO PŘEPSAL ZCELA CELÉ. (Nemyslím že účelem psaní je nenávidět to co píšu - Ale tohle byla sranda tak prosím nereaguj na toto prohlášení :)))

Lysandra
28. 04. 2003
Dát tip
Omlouvám, kritiku jsem přeskočila(už jsem o ní ze zuasvěcených úst jedné strany slyšela vcelku dost . ) Mě se to líbí, a doost mě to rozesmálo a jsem ráda, že tě ani dislexie a disgrafie neodradily od psaní : ) Piš dál, ať se mám při čem smát : ) TÍp : )

Shadown
09. 04. 2003
Dát tip
To už je vyřešené k oboustranné spokojenosti mě i StvN, teda doufám. Dík, za ohlas a gratuluji jsi 100 čtenář. Teda pokud se tomu počítadlu dá věřit. A i když nedá nic si z toho nedělej. Už pro ten pocit jsi 100 :)

Dík, to mám radost.. :-)

* Skvělý dílo. Jak vidím, inspiroval jsi se stylem Pratchetta a sedlo ti to. Fakt dobrý, líbí. Setrvačnost bych tu moc neřešil, protože je to drobnost a vzhledem ke kvalitě zbraně je klidně možná...

StvN
31. 03. 2003
Dát tip
Kodynie - je to přesně jak píšeš, křeslo MŮŽE MÍT někdy parádní setrvačnost, ale křeslo a priori NEMÁ větší setrvačnost

Kodynie
31. 03. 2003
Dát tip
No dobrá, když někdo bazíruje na takových drobnostech, to je pak těžké. Průměrný čtenář, který je vtažen do děje si takových drobností nevšimne, možná se nad tím zamyslí tak po desátém čtení, ale spíše ho to ani nezarazí.

StvN
31. 03. 2003
Dát tip
No však já nejsem jen tak nějaký průměrný čtenář...vim, že je to kravina a nemá to velkej význam, ale kdyby mělo, tak to chyba je stejně jako cokoliv jinýho, ale tady jsem to trochu přehnal, to je fakt, bylo to docela zbytečný, po pravdě jsem mu chtěl dokázat, že nemá vždycky pravdu, i přes tu jeho Mensu, no samozřejmě to popře, že jo...

Kodynie
31. 03. 2003
Dát tip
Poslední věta od Tebe byla zbytečná rána pod pás. Svědčí to jen o Tvé bezbřehé netolerantnosti. No tak, buď taky trochu nad věcí. Je na tom něco špatného psát hlavně pro běžného čtenáře? Těch je přece většina. Bylo by smutné kdyby autora četlo jen pár vyvolených, protože nikdo jiný jeho dílům nerozumí.

Shadown
31. 03. 2003
Dát tip
StvN: Pane neprůměrný čtenáří. Ta tazvaná kravina není kravinou jen ty si tam dosazuješ něco jiného. Křesel může být celá alej a ty nevíš jaké tam je a proto jako takzvaný technik by jsi měl vědět že pokud tam nemáš přesné rozměry a složení obou věcí nemůžeš říci která má větší setrvačnost jen na záikladě svého úsudku. Poékud ti jde o dokazování toho že nemám vždycky pravdu nemusíš se snažit já vím že ji nemám vždycky, ale ty také ne.

Katčenka
29. 03. 2003
Dát tip
Musim se priznat ze sem to necetla.Je to moc dlouhy,ale slibuju ze to nekdy napravim :-)

Shadown
29. 03. 2003
Dát tip
No problémo. Snad se také pobavíš, ale pokud ti mohu radit přečti si prvně Volání Filozofa, předchází tomuto dílu a jelikož je o stejném nehrdinovi.

Kodynie
28. 03. 2003
Dát tip
StvN, mně je jedno co jsem, já aspoň po sobě chyby najdu, i když je to někdy zatraceně těžké po sobě stále dokola v tomto směru něco číst, i když si můj Čtenář příběh vychutná stále stejně při každém dalším čtení, jen mne tím rozptyluje. Poznámka: Křeslo může mít někdy parádní setrvačnost a hodit Tě do otočky ve chvíli, kdy se chceš vlastní silou zastavit na místě. A když mi něco chceš, tak mi nezapomeň poslat avízo, abych Ti mohl včas odpovědět.

StvN
26. 03. 2003
Dát tip
Kodynie, ale ty nejsi disgrafik ani dislektik, ne? Asi nemá cenu to rozebírat, ale neodpustím si jedno rejpnutí. Křeslo nemá větší setrvačnost než Něco.

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
Příliš češtinských hrubek... :(

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Promiň, Wopi, asi jsem byla moc unavená, když jsem to gramaticky korigovala. Příště se polepším. Je to dysgrafik a dyslektik, nezapomeň.

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
sorry, to jsem nevěděl

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
To nic já vím, že tam hrubky jsou, ale prostě je nedokážu najít. Snažím se ale nejde to proto jsem vděčný kodynii za jají opravu v minulých dílech a budu rád když mi někdo pomůže i s tímto.

Shadown
23. 03. 2003
Dát tip
Co dodat i Borec jako je Robin je holt někdy nepřipravený a po té co strávil několik let bádáním a čtením se není čemu divit. A co se týče toho krásného přirovnání k Mrakopalšovi, copak tady mohu každému říkat, že Robin je Hlavoun?

katugiro
22. 03. 2003
Dát tip
zaprvé - kodynii rozhodně nemáš za co děkovat... zadruhé - moc jsem se toho nedozvěděl a nesedlo mi sklouznutí ke grotesce v druhé polovině, změnil se i styl vyprávění... možná by to chtělo trochu zahustit :)

Potrhlice
21. 03. 2003
Dát tip
Fakt dobrý a svěží dílko, ten koneček je pro mne překvapení. Budu se těšit na pokračování příhod Tvého hrdiny.

Kodynie
21. 03. 2003
Dát tip
Potrhlice, co se tu potuluješ. Za nás tu veřejně mluvím pouze já Kodynie. Shadown, promiň mi, že Potrhlice takhle nezodpovědně narušila Tvůj literární prostor. Řekla slova uznání, která Ti chtěla složit k nohám hlavně Kodynie.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru