Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Parta z kolejí

09. 04. 2003
0
0
1039
Autor
Element

       

 

            Igor Sláma usedl kolem sedmé hodiny podvečerní v hale kolejní budovy ke stolkuspolu se svou partou. Tu tvořila jeho holka Glivice a kamarád Pochyla se svou známostí Ivčou. Až na občasné špehování vrátným nebyli vcelku nikým rušeni neb byl víkend. Veselili se, z plastových petlahví popíjeli svařené víno, co vyrobili na sporáku v kuchyňce na patře z laciného Kláštorného tajomstvá a mezi doušky nasládlé rudé tekutiny vypalovali hrdla množstvím tabákovek nejistého původu.

            Na pokoji u Igora nechali spolubydlícího Kyrila Scápku s jeho přítelem a regulérním milencem z daleka a vaječným koňakem, jež si chlapci zakoupili v nedalekém konzumu, aby ještě více rozohnili svá už tak nemálo teplá těla. Igor jim jednou za čas dopřál soukromí a spát chodil ke Glivici. Ta měla víkendy pokoj pro sebe, bez spolubydlících ještěrek.

            Ivču napadlo, že přinese žolíky, aby si parta zkrátila čas trávený u petláhve hrou v karty, ale našla jen černého petra a, a tak ho s výskáním projevujíc tak své laciné štěstí, donesla ke stolku. Všichni byli nadšeni a Pochyla se hned ochotně ujal míchání a rozdávání ďáblových obrázků. Glivici už po druhé hře začlo být jaksi horko a tak nechala spadnout svou flanelovou košili pod ramena, což notně rozrušilo Pochylu, kterému se při míchání karet nepěkně zamíchaly prsty do sebe – totiž tenké jako nudle, pro úplnost rovněž zažloutlé od přemíry vstřebávaného nikotinu už zmíněných tabákovek nevalné kvality. Igorovi teď už zčervenalému v tvářích bleskl hlavou nápad a hned ho vykřičel vespolek: „Dáme si vejplach mozkůůů!!!…“, čímž mínil poslech satanistické heavymetalové kapely Rooth. A parta s nadšením následovala nezpochybnitelnou autoritu beroucí scody po dvou do Glivicina pokoje.

            „Ave Sa – ta – nas, ave sa – ta – nas“ neslo se z reproduktorů pokojem, chodbou, budovou i přilehlým okolím. Igor se vysvlékl do půli těla a nechal hrát prim vystouplým žílám na šlachovitých končetinách. Ostatní podvědomě opakovali nekoordinované pohyby po svém vzoru. Pochyla pokyvuje hlavou dopředu a dozadu – takto se projevuje obvykle po nestřídmé konzumaci pálenky z chleba, kterou si často z ekonomických důvodů sám s kamarády z pokoje vyrábí. Jeho holka Ivča zvrací v čím dál kratších intervalech a její zvratky jsou čím dál řidší. Už je jich plné linoleum. Glivice dávno zavřela oči. Hudba ani u její hlavy dopadající nohy poskakujícího Igora jí nevadí…

            Za okny je těsně před rozedněním, od země stoupá pára jak je chladno -  podzimno. Igor znaven, opilý do bezvědomí leží na vínem zlité posteli bradou vzhůru, vedle jeho dívka Glivice ve stavu podobném mírně sliní z koutků široce otevřených úst. Na druhé posteli se mačkají Pochyla s Ivčou, těžko říct kdo má na svědomí obrovskou zažloutlou skvrnu na prostěradle pod nimi.

            Na úplně jiném pokoji i když jen pár dveří odtud teď spokojeně v klubíčku oddechují Kyril Scápka se svým přítelem a milencem z daleka ve spánku o to toužebnějším oč si – schopni ještě těšit se naněco – z dneška neukrojili beze zbytku, ale nechali v láhvi vaječného koňaku zdejší provenience něco na další noc.

 


Prostě takové kolejní heavymetalové blues. Čte se to dobře, ale obsahově to moc zvláštní není.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru