Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kořeny

16. 04. 2003
0
0
834
Autor
clovrdka

tuhle slohovku jsem psala ve školním roce 1994/1995, kdy jsem navštěvovala sekundu (tj. sedmou třídu) teplického gymnázia... tehdy to byla snad první slohovka, za kterou jsem dostala 1 a byla přede všemi pochválena... :-)))

Své kořeny mám sice v Teplicích, ale obdivuji krajinu na Českomoravské vrchovině. Vzduch tu voní hlubokými, smíšenými lesy, rozkvetlými květinami a poli, na kterých dozrává zlaté obilí, připravené ke sklizni. V deštivém počasí je vzduch provoněn hlínou z tmavých lesů. Deštivé dny jsou zamračené, z lesů stoupá pára. Ve slunečném dni má obloha čistou, tmavou barvou, na kterém není mráčku. Rozzářené slunce prudce pálí. Noci jsou tiché, hluboké a chladné a celé okolí spí tvrdým spánkem. Sem tam do noci zahouká sýček či sova. Hvězdy na temné obloze září jasně a měsíc má bledou barvu. Rána bývají chladná, při zemi se drží mléčná a neproniknutelná mlha, která zmizí jakmile na jasnou oblohu vypluje rozjařené zlaté slunko, které všechno kolem sebe probouzí po těžké noci do života.

 

V zimě vše leží v nekonečně bílých pláních pod sněhem, který vyzařuje svou čistě bílou barvou. Na sněhu můžeme nalézt mnoho rozličných stop lesní zvířeny, která se honí za svou potravou nebo bloumá za poznáním. V lesích na pokrytých větvích stromů leží krásný, jasný, bělostný sníh, který vyniká zejména krystalovými vločkami jako sklo.

 

Na jaře se vše probouzí vše po dlouhém zimním spánku. Slunce vyplouvá na oblohu plné života. Různé druhy květin a stromů shodí ze sebe poslední zbytky sněhu. Údolími stékají proudy vody sluncem roztátého sněhu. Květenstvo se obléká do barevných květů, zelených listů a jehličí. Také lesní a polní zvířata se připravují k životu. Začínají létat pestrobarevní motýli. Obyčejné jaro se pomalu ale jistě mění v horké, krásné léto.

 

V létě je slyšet zpěvavý cvrlikot všech druhů lesních ptáků. Zvěř se honí po zelených lesech. Lesní plody čekají, až je některé zvíře či člověk utrhne.

 

Na podzim je les zbarvený všemi barvami a odstíny v nich jen hrají. Babí léto, které tu ještě zůstalo, se chystá na svou pouť krajinou. Odnáší vzpomínky na uplynulé horké léto. Lesní zvěř si nosí své zásoby do doupat. Pomalu se chystá na hluboký zimní spánek. První sníh pokryje zem a zvířata jsou zalezlá v doupatech, ponořena do vytouženého spánku, při kterém si do sytosti odpočine a další roční období prožije jako tato.

 

1994-1995


clovrdik
19. 05. 2003
Dát tip
:-)) no jo, viz. předřečníci :-) je to na jedničku :-)

clovrdka
17. 04. 2003
Dát tip
Teplovodni_potrubi na gymplu jsem strávila tři roky, pak jsem přesídlila na průmyslovku.... jinak telenovely nesleduju :-))) houba to ano, ale tuhle jsem se probírala šuplíkama a objevila tam tohle.... :-)))

tak ti ju pochválim aj ja za jedna..tak to si dokázala napísať slohovku na jednotku pre jednotku.teraz píš.pre čitateľa..a bude to...uvidíme..dôverujem.pa

to je ale doják :-)) Faninky telenovel by to rozplakalo Gymplačky na osum let bejvaj pěkně zhovadilý

houba
16. 04. 2003
Dát tip
slohovka je to pěkná, pěkně napsaná :o) ale tady ti to asi málokdo pochválí........tohle období máme už přece jenom všichni za sebou.........

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru