Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mírek

14. 04. 2003
4
0
1582
Autor
ille

 

 

Je ze tří. Jiří a Hynek bydlí na Moravě a oba mají po dvou dětech. On sám má jen jednoho mýho tátu. Jeden bratr je vědecký pracovník, profesor chemie. Druhý je opálený voják-sportovní typ, co nevypadá na svůj věk- působí rezervovaně, ale jak začne vyprávět, dlouho trvá, než to utrhne. I děda je vypravěč. To vždycky, když přijede na návštěvu v létě na Moldavu teta Anna, co babičce z půdy ukradla struhadlo na zelí, spoustu knih, vázy a klobouky, a její dcera Anna -anka a anina nebo obráceně-, její syn starší Jan a její syn mladší Milan, její druhý manžel Milan starší, její sestra Helena (taky krade) a kultivovaný přítel Mojmír, který s klasickou pudrovou vůní za krkem chodí pomalu a v předklonu, a všichni na dvou vrstvách ubrusů obědvají hodně masa, děda strašně nahlas s doprovodným boucháním pěstí do stolu povídá historky ! Jak se Slezáčkem opravovali třeba auto: s detailním popisem vnějších podmínek, uplně přesně kde byla závada, s jakou šikovností si počínala druhá a třetí asistence, včetně čísel použitých nástrojů a jejich barev.

 

To bylo skoro všechno, co říkal. Nedíval se přitom na nikoho. Ani nenápadně nečekal naše reakce. Prostě doprostřed. Neměl vztahy. Babičce nedal pusu ani na dobrou noc. Říkal jí Miluše. Hlad dával občas najevo ukazováčkem směřujícím do otevřených úst. Snachu jménem oslovil jen jednou v životě, když porodila mojí ségru.- To bylo strachu. Dole v pokoji visela na žlutý stěně s ptákama a vlnkama zapaspartovaná fotka devatenáctiletýho, vykulenýho Mírka s ušima do stran. (Z učitelskýho ústavu: málem dvěstě mladých lidí, ženy se stejnejma účesama, muži ulízaný na déby.) A to byl on, koho babička v horách potkala. Hrál trochu na housle, který pak vzteky v neděli rozšlapal. Ráno všechny v osum vzbudil, jak práskal dvířkama v kuchyni. Měl zlýho otce Hynka s černejma brejlema (tělocvikáře, to je skoro jasný) a matku ve svazu žen Mařenku.

Doly. Uhlí. V noci byl slyšet rachot strojů a tmu bourala intenzivní modrá, bílá a žlutá světla šachetních lamp. Smrad ze závodů - trochu z něj slzely oči, někdy, v zimě - prostupoval velikánským domem s věží a luxferama, starou německou světle hnědou  omítkou s třpytkama, po který lezly chlupatý zelenožlutý housenky. Na horním balkóně jsme si s kamarádkou hystericky hrály na Ivetu Bartošovou. Ruda mi pak v deset večer ukazoval, že umí jezdit na skejtu a byla mi tam zima, ale docela se mi líbil, tak sem tam seděla, z peřiny vystrčený nohy. -Máš hezký nohy. - A hele a jak se na tom brzdí? A oni v pokoji s flekem na zdi od špatně poskládaných dílů komína spali. Chrápali. Míla víc. V zesilujících  fázích až k udušení a převrácení na druhý bok. Dole v přízemí dědeček dveře na balkón zazdil, vyřešil tak dlouholetý problém-proč v tom pokoji je pořád zima. A (nechtěně) vytvořil další prostor na hraní. Lezli sme tam vostopéro s Honzou a ségrou a Kryštofem. Měly děti sme  to zakázaný a několikrát dostaly otravu krve ze zranění o zrezivělý stupátko, uřízlou trubku.

Mírek házel klíčema nebo křídou po žácích a prej se vždycky trefil. Učil dílny (dělal taky s cirkulárkou a přišel o kus ruky nad malíčkem, který mu nahradili kůží ze stehna) a hudební výchovu. Neměl sluch, ale nikdo to nepoznal, takže v pohodě. Dechovka. Naivní dvojhlas v televizi s přáním všeho dobrýho k jubileu.

Od doby, co zestárnul o dvacet kilo a přestala mu držet protéza, bydleli v Ústí.- A kam si tady dám holení. Maminka se stala horní kuchařkou (hospodyní), hrozně jí ta značka prudila, a vlastně i teď, protože babička londýnská kuchařka -jakože z Londýnský ulice no- jí z piety k němu stále používá.

 

 

Kouřová postava opřená o futro...

„Už se na mě nedívej nebo polezeš po vobrazech.“

 


Bafomette
03. 01. 2005
Dát tip
po necelým roce... teď to vnímám jinak...dost mě to zajímá, čte se to pomalu jelikož ty slova maj ve většině , ne ve většině, myslim že asi prakticky všechny přesný místo, barvu a chuť je to jako koření někde, ne, je to jako barvy, je to jako když něco skládáš... je to skvělý, slovosled ve větách... včera jsme o tom mluvili že se mi líbí tvůj slovosled, jak mluvíš, dáváš důrazy jinam než je obvyklý, protože zdůrazňuješ často věci který nejsou obvyklý, takže mi to přijde v pořádku, naopak, přijde.

velmi pěkné, opět jsem se výborně pobavil

hermit
29. 04. 2003
Dát tip
máš dobrej styl, umíš psát, toť zjevno...:-) TIP

ille
29. 04. 2003
Dát tip
jé děkuju!. tak a ted mam asi dát jako avízo co? já to snad tuhle funkci nerozluštim.

ille
29. 04. 2003
Dát tip
avízo

hermit
29. 04. 2003
Dát tip
avízo můžeš dát rovnou označením toho, komu ho chceš poslat -v tom bílým chlívku Avízo nalevo dole :-)

Rowenna
29. 04. 2003
Dát tip
velice, velice zajímavé. Trošku se v těch jménech pletu, ale příběhy jsou nosné. Snad jen trochu hlídat slovosled ve větách. Jinak opravdu dobré. Takové příběhy já ráda. **** tip

Bafomette
17. 04. 2003
Dát tip
napady prima***

ille
16. 04. 2003
Dát tip
e. tak to asi sorry. nebo ne sorry.to ani nemělo nijak souviset. to sou jenom takový nápady nebo co.

StvN
15. 04. 2003
Dát tip
- řekl bych redundatně nakumulované předimenzování informativního popisu vně nesouvisejících příhod

m11
15. 04. 2003
Dát tip
t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru