Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Normální den na frontě života

16. 04. 2003
2
0
987
Autor
samo

No, ona to ani tak povídka není, spíš pouze a jen příběh ze života jednoho světem deprimovaného člověka. Pro P ČR a PS VB dodávám, že jde o čiročirou fikci.

Šel jsem navštívit svého kamaráda Pavla. V hlavě dokonale prázdno po shlédnutí včerejšího projevu jednoho politika. Těch lží, polopravd a jinejch keců, ze kterých se rozumnému člověku chce blít. Zase si jeden snaživý mraveneček cestou bůhvíjakých nechutností pomohl ke kariéře. Ulice relativně prázdná, tichá, jak se sluší na vedlejší ulici v době lehce odpolední.

Nade mnou letí dvě vrány, táhnou na sever. Těmhle asi nefunguje termostat. Už dva týdny je dost teplo. Na rohu téhle a hlavní ulice stojí slepý muž, který vybírá peníze na stavbu centra pro zrakově postižené. Lidé mu do pytlíku házejí víčka od lahví a listí. Dva výrostci mu ho chtějí ukrást, ale když zjistí, že můžou maximálně odpovědět na soutěž o štěně piva, vrací mu ho zpět a dávají mu první opravdové peníze toho dne. Ještě než zahnu, vídím,jak z jedné hospody vyhazují jakéhosi Araba.

Hned za rohem vidím cestáře, jak se hádá s jakýmsi důstojně vyhlížejícím mužem. Z jejich rozhovoru mi dochází, že ten muž z důvodů mě neznámých přetáhl cestáře přes hlavu deštníkem a ten mu na nohu vylil trochu asfaltu.  Téď se hádají, kdo z nich komu zaplatí a kdo je agresivní svině. Přecházím přes cestu a málem do mě naráží jakási řidička, dost zavání alkoholem. Vykládá mi, že jí právě umřel její třicetiletý manžel na infarkt. Brečí a vypadá to, že chce obejmout. Beze slova odcházím. Vedle mě jdou dvě sestry-dvojčata, hádají se o jednoho geniálního, božího, nádherného a prachatého borce, který má sice radši Janu, ale častěji si to rozdává s Martinou. Navzájem se nazývají kurvou, začnou se mlátit, ale ihned srážejí omylem z kola jakéhosi chlapa, působícího lehce dementní dojmem. V obličeji 10 vpichů, na hrudi pravděpodobně motto: "Nejdřív smočit, potom milovat (možná) :-)". Kolem krku zlatý řetěz a na hlavě čepice působící dojmem síťovky. Obě holky se přestávají rvát a vrhájí se k cyklistovi.

"Fonzy, my nerady, my tě neviděly. Miláčku, co pro tebe můžeme udělat, abys nám odpustil. Obě s tebou do pelechu. Tak jo, jdeme."

Jdu dál, zuby mi samovolně začínají skřípat, písek moje kanady drtí víc než předtím, Vytahuju ruce z kapes a mnu si je. Z billboardu na mě vykoukl nějakej hňup, kterej propaguje jakejsi vysavač, bez kterýho vaše domácnost nebude, ale opravdu nebude šťastná.

Vlezu do parčíku. Cesta k Pavlovi je tudy kratší a navíc aspoň nikoho nepotkám. Kolem samý až podezřele smrdící keře. Z jednoho z nich najednou vyskočil houmles a vrazil do mě. Takže je aspoň jasný, proč ty keře smrděly.

"Co sem kurva lezeš, ty debile, tohle je můj dům!"

"Jak to sakra myslíš, tvůj dům? Tohle je posranej veřejnej park a může sem každej."

"Ty parchante jeden. Takový hovada by měli každej den řezat, aby si uvědomili, že se nemaj´ povyšovat nad takový cudáky jako já, jenom proto, že měli smůlu. Víš vůbec, jak jsem se sem dostal? Já nejsem žádnej šmejd."

"Ale seš, šmejde."

Vzal jsem jedno prkno z lavičky, který leželo kousek ode mě a dřív, než zareagoval, přetáhl jsem ho párkrát po hlavě, než přestal volat o pomoc. Pak už jen tiše krvácel a z obličeje se mu vytrácela barva. Než jsem došel k Pavlovu domu, zaslechl jsem, jak někdo začal křičet, ať někdo zavolá sanitku. Někdo mu odpověděl, že to už je jenom plítvání časem záchranné služby.

Došel jsem jsem k cíli. Zazvonil jsem smluveným způsobem, třikrát, jednou, třikrát, a Pavel mě pustil dovnitř.

"Tak co, chlape, něco zajímavýho od včerejší pařby."

"Ale hovno, svět je opruz, jako každej den. Jdem chlastat, ne, Pavle?"


Radost
16. 04. 2003
Dát tip
to je síla... ale přesto si myslím, že by se to dalo doladit... mám na mysli pravopis a konec... vyznění je působivé, ale ty dialogy působí trochu křečovitě a celý bych ho ořezal od nadbytečných věcí jako je záchranka a zvonění... strohost by tomu podle mě dodala ještě hlubší sílu výpovědi R*

Schwalbe
16. 04. 2003
Dát tip
Zajímavá mozaika. (Akorát ten konec se mi nelíbil.)

StvN
16. 04. 2003
Dát tip
- tohle je o ničem, jak styl, tak obsah, snad jsi chtěl na malej prostor vetknout co nejvíc úchylností, v důsledku to působí křečovitým dojmem

fungus2
16. 04. 2003
Dát tip
no je to rozhodně zajímavý nápad.

samo
16. 04. 2003
Dát tip
Díky všem za názor. Ze všeho nejvíc jsem se bál toho, že mi vůbec nikdo nenapíše svůj názor. To Radost: Tvé postřehy mě velmi potěšily. To, co označuješ za nadbytečný text, jsem tam dodal vlastně až při přepisu sem, v původní verzi nejsou. Znovu se mi potvrzuje, že člověk by své nápady neměl korigovat. To StvN: Díky za upřímnost. úchylnost sice nebyl záměr, šlo mi o nadsazené vyjádření znechucení z povrchnosti současného světa. Žel, nedostatek talentu tomu možná zabránil, a tak to možná působí jen nechutně.

Jolly_Roger
16. 04. 2003
Dát tip
Opravdu zajimave, pane kolego. Dilko podobnyho razeni bych od tebe necekal, prekvapils me. Jinak mi to celkem dost pripomina Mechanicky Pomeranc. Hlavne tim koncem. Charašo!

JASAN
16. 04. 2003
Dát tip
Poslední 4 řádky jsou perfektní. A ten nápad taky. Jen některé obrazy by měly být méně křečovité, pravděpodobnější. To setkání s řidičkou je výborný. Ten nápad s lidma co si navzájem provedou svinstvo a pak " se hádají, kdo z nich komu zaplatí a kdo je agresivní svině. ", to taky sedí. Přimouval bych se za strohost. " V hlavě dokonale prázdno po shlédnutí včerejšího projevu jednoho politika." Vynikající. Nemusíš to rozmělňovat dalšíma větama o polopravdách a kariéře. Všem to dojde.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru