Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Štastnou cestu

01. 05. 2003
0
0
700
Autor
John_Smith

Skutečná událost.

Monotóní ticho pokoje narušily kroky sestry kráčející po chodbě interního oddělení. Rozvítila se žárovka, objevila se sestra,  ale ještě před ní vešel do pokoje děda."Vedu Vám dalšího nocležníka", nechal se slyšet náš modrý anděl ."Tak dědo tady si dejte igelitku s věcmi, to je vaše postel, pan doktor se na vás přijde ještě podívat." Děda už byl v pyžamu, asi ho převlékly hned po příjmu."Dobrý večer",nesměle pozdravil ,a posadil se na kraj postele. Nevypadal nemocný, naopak připadalo mi jako by měl víc vitality při svém metru osmdesát, než většina lidí na interním oddělení. Tvářil se celkem spokojeně, jenom množství vrásek dodávalo jeho tváři ustaraný výraz. Děda vstal, šel k oknu a chvíli skrz něj koukal do tmy. "Doktor mě sem poslal a hned si mě tu nechali", navazoval rozhovor. "A co vám je ?" Na otázku pokrčil rameny. Přišel doktor, na dědu se podíval , za chvíli přijela sestra se stojanem a napíchla dědovi kapačku."Tak a budete ležet", dědo, "ať se vám nezamotá hlava.
Děda tiše ležel a oddychoval. Za chvíli jsme spali všichni tři..

"Vstávejte", budí nás sestra asi v osm hodin ráno."Vy se oblékněte, jedete na vyšetření do fakultky." Pro jistotu mi to opakuje,když vidí moje ne zcela jasné oči.  Obléknu si župan a pomalu odcházím na chodbu čekat na saniťáka. Procházím kolem dědy a jen tak mimochodem se na něj podívám a pokývám hlavou na dobré ráno.."Tak šťastnou cestu", přeje děda. Naše oči se na chvíli střetli, a po zádech mi přeběhlo mrazení. Nevím proč, rozum mi to odmítá v tu chvíli vysvětlit, ale i já říkám:"I Vám šťastnou cestu dědo". Děda se usmál, a já odcházím z pokoje. Můj pozdrav mi vrtá hlavou, ale pak na něj přestávám myslet a sladce v sanitce usínám. Vyjeli jsme po půl deváté, cesta trvá tak dvě hodiny,vyšetření probíhalo normálně. Odběr krve, pohovor, předpisy, a už zase čekám na saniťáka. Do nemocnice se vracíme kolem druhé odpoledne. Přicházím na pokoj, a vidím že dědova postel je prázdná."Tak ho převezli na jiné oddělení, že jo", ujišťuji se. "To ne, děda asi kolem jedenácté umřel. Seděl jsem tu, slyšel jsem ho dýchat a najednou bylo ticho.Odešel...", slyším jak mi v divné mlze odpovídá pacient z protějšího rohu pokoje.

Tento příběh se opravdu stal.


Xerostomus
23. 05. 2003
Dát tip
nevim, jestli to z toho meho nazoru jasne vyplynulo, ale me se to libilo, ja bych na tom nic nemenil, protoze by to ztratilo raz autenticna. Formalne cisty veci jsou nerealne. Silny prozitek bere slova, bere i formu.

Xerostomus
03. 05. 2003
Dát tip
Myslim, ze je to suchy, protoze ten prozitek je suchy. Vymizi city - zustane jen sucha vzpominka, o ktere John spis sam sebe presvedcuje, ze to byla skutecna udalost. Myslim, ze narazet "styl", na neco takovyho by rozbilo autenticnost zazitku. To je samozrejme otazka vkusu, ale je uprednostnuju, kdyz z dila citim realnyho cloveka s realnym prozitkem, nez kdyz je to stylisticky ci fantazijni produkt. Ale jak rikam, proti gustu zadny disputat.

John_Smith
03. 05. 2003
Dát tip
chybička se vloudí.. myslím že se to mohlo vyvíjet úplně jinak, a že moc jasnýho na tom nebylo, sestra v nemocnici mohla být třeba vrah, což se zrovna v té nemocnici stalo. Ten pozdrav není narážka, říkejme tomu třeba tušení. Pomáháš mi tím, že teď vím ,že to můžou lidi vnímat i takhle. Všem dík.

Trochu mi ukápla slza! Připomnělo mi to můj smutnej zážitek. Byl jsem za dědou v nemocnici, když na tom byl hodně špatně. Když jsem odcházel, popřál jsem mu ať se brzy uzdraví, ... když jsem pak přišel domů, rodiče seděli u stolu a plakali. Cesta z nemocnice mi trvala dvě hodiny a děda mezitím zemřel.

Helga
01. 05. 2003
Dát tip
Zajímavý příběh. To jo. Jenže ses moc chytil té realističnosti. Už jen dvojité upozornění na to, že příběh se opravdu stal. Takže ocenit můžu jen obsah napsaný životem; dílko napsané tebou odpovídá slohovému útvaru "vyprávění" ze základní školy...

fungus2
01. 05. 2003
Dát tip
je to zajímavý námět. Škoda, že jsi to psal, jako popis události.

John_Smith
01. 05. 2003
Dát tip
Máte pravdu. Je to suchý, až mě chytne můza, udělám druhou verzi, aby to mohli vysílat i ve Věřte, nevěřte. :-) Dík.

Helga
01. 05. 2003
Dát tip
Do druhé verze jdi, vybízí to k tomu. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru