Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pondělní glosa 5. května 2003

05. 05. 2003
0
0
582
Autor
glosator

Pondìlí, 5. kvìtna 2003

 

            Dnešní první den z volného týdne, který vyhlásila naše fakulta, jsem strávil klasicky tak, jako každé jiné pondìlí. Byl jsem ráno na douèování z matematiky a probírali jsme dvojné integrály a vázané lokální extrémy funkce dvou reálných promìnných.

 

            V dnešní MF Dnes je na titulní stranì velký èlánek o tom, kterak se vláda rozhodla šetøit státní kasu. Prodloužení doby odchodu do dùchodu, které se zároveò zjednotòuje pro muže a ženy, zvýšení pøíjmù do státní kasy od živnostníkù a nenavyšovat poèet úøedníkù. Už je to s tìmi úøedníky zase zpátky. Jistì máte v pamìti sázku Vlastimila Tlustého (ODS) a Stanislava Grosse (ÈSSD), která se týká poètu úøedníkù. Urèitì Vám nemusím vysvìtlovat dùvod jejich sázky. Ale pøece: V. T. øíká, že pokud se nezvýší poèet úøedníkù, tak odejde z politiky a pøesný opak øíká zase ministr Gross. Po jednání o reformì státních financí je zøejmá jedna vìc. Poèet úøedníkù nadále roste. Jinak by se pøece vláda touto problematikou nemusela zabývat a mìla tak èas na ostatní dùležité vìci. A si z toho vyvodí každý co chce. V tuto chvíli plyne tzv. „povolební období“ tzn. že se vláda hemží jen samými nepopulárními opatøeními, kterými se snaží jak zalepovat díry minulé vlády, tak se snaží prosazovat i svou politiku. Až se zase bude èas blížit øádným volbám, (jestli se jich vùbec doèkáme), zaène období tzv. „pøedvolební“, kdy se bude vláda dìlat líbivé kroky. A jelikož lidé dobøe a rychle zapomínají, staèí na to jen nìkolik mìsícù. Vsaïte se, že to tak bude.

 

            Nastává další socialistický krok, kdy se podle novely obèanského zakoníku stávají církevní svatby ménìcennými, a proto lidé, kteøí chtìjí být oddáni v kostele, budou muset absolvovat obøady dva, aby byla jejich svatba podtržena státem. Myslím si, že je to nesmysl, který by nemìl projít. Opìt se vrací další z mnoha socialistických opatøení.

 

            Socialisté, kteøí vládnou nejen v naší zemi, táhnou tu kterou ekonomiku pìknì k zemi, Jen se podívejte na pøíklad v Nìmecku, kde socialisté už nìjakou tu dobu vládnou a jak vypadá teï jejich ekonomika??? Je nejhorší za nìkolik desítek let, zatímco pøed nimi Nìmecko rozkvétalo. Tak je to stejné všude a bohužel i u nás. Veøejné rozpoèty jsou zadlužené až po uši a jen se modlím, abychom se nedostali až ke schodku ve výši biliónu korun. Odmítám argument, kterým se hájí viníci deficitu, že na tom v porovnání s EU nejsme až tak špatnì, ale už neøíkají, na jaké úrovní je jejich ekonomika a na jaké úrovni ta naše.

 

            A podezøelé telefonáty politikù s „velkými rybami“ podsvìtí??? K tomu snad ani není co dodat… Tím teï reaguji i na údajné politiky ODS, kteøí jsou tam zmiòovaní…

 

            Dnešní pøehlídka hokejového umu na obou stranách byla krásnou ukázkou toho, jakou jsou zemì ze Støední Evropy hokejovou velmocí. Škoda jen toho náskoku, který naši nedokázali udržet. S pravdìpodobností hranièící s jistotou se ve ètvrtfinále støetneme s Ruskem. S týmem, který se celý dosavadní prùbìh mistrovství hodnì trápí, ale je bohužel pro nás nevyzpytatelný a musíme si dát pozor. Poslední dobou se nám na nì moc nedaøilo, ale tentokrát na ostro je už pøeválcujeme. Neodpustím si ještì jednu poznámku k výkonùm Radka Dudy. Je to bezesporu vynikající hokejista, umí podržet puk, má výbornou pøihrávku, dokáže vystøelit, je schopen tvrdých støetù a je houževnatý. Dá se øíct témìø kompletní hokejista. Ale zùstává tam to slùvko témìø, jelikož má velký problém se svými nervy. Mìl by se trošku srovnat a myslet taky alespoò o pár vteøinek dopøedu. Na tøetím gólu, který jsme dostali, mìl zásluhu i on. Sice jsme se ubránili, ale mužstvo bylo pìtiminutovým oslabením rozhozené a krátce po vypršení trestu ten gól padnul. No Radku, trošku klídek. Doufám, že tì Lener nìjak pøidusí….


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru