Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtvrteční glosa 1. května 2003

01. 05. 2003
0
0
664
Autor
glosator

Čtvrtek 1. kvetna 2003

    Dnesnim dnem se slavi 50 let televizniho vysilani v ceske a ceskoslovenske televizi. Je to urcite hodne velka udalost a s ni neoddelitelna Ceska televize pripravila na 2. programu serii vzpominek na porady z let 50., 60., 70., 80., 90., atd. Presne rok po roce....Musim rict, ze k tomu neni co dodat. Jako mlady clovek, ktery tu hroznou dobu temer nezazil nebo nevnimal, jsem zustal dost oparen. Z vypraveni babicky, maminky a jinych zivotne zkusenych lidi, kteri se mi snazili alespon priblizit tu dobu, jsem si vsechno odnasel s rezervou. Ale po dnesnim shlednuti prispevku mi bylo zle. poprve jsem slysel naladu v dobe, kdy k nam prisla sovetska vojska. V te dobe to muselo byt opravdu hrozne. Kdyz jsem videl porad z roku 1985 "Kreslo pro hosta", byl jsem v soku. Host, basnirka "soudruzka" Pelikanova odpovidala na otazku jejiho zivotniho kreda velkou perlickou, ktera se snad ani dnesnima usima neda poslouchat: "Miluju jen dve zeme. Mou vlast a Sovetsky svaz". Soudruzka Pelikanova utocila na kapitalisticke a imperialisticke zeme, kterym je treba vzdorovat. Kdyz moje maminka slysela tuhle vetu, chytla se za hlavu a zacala se smat. Rikala mi, ze to byla tvrda realita. Proto nemuzu slyset ty lidi, kteri jsou ochotni vubec vzpominat na minula leta. Moje rodina by mohla o komunismu vypravet dlouhe hodiny. Samozrejme v negativnim smyslu. Hlavne muj dedecek.

    Dneska jsem prizil docela klidny den. Klasicky jsem se snazil venovat skole a pracoval jsem na seminarce z matematiky. Dopocital jsem dalsi cast. Byly to dvojne integraly a tak si muzu zase rict, ze jsem zase o krok v predu.

    Nasi hosi ve Finsku vcera proti domacimu muzstvu odehraly vybornych 60. minut. Hokej byl nadhery a jenom doufam, aby to nasim hracum vydrzelo jeste 6 zapasu a pak by zase vsichni kolem "utreli prdel".

    Kazdy den posledni mesic se snazim cist glosy MUDr. Miroslava Macka, ktery sve nazory na politicke deni u nas i ve svete publikuje na strance www.viditelny-macek.cz. Za tu kratkou dobu, kterou se venuju temhle textum jsem si nekolikrat kladl otazke, jak to vsechno pan Macek vlastne mysli. Velice s nim souhlasim v jeho postojich k nynejsi vlade, zvlast pak k jejim jednotlivym clenum. Hlavne k Vladimirovi Spidlovi a Cyrilu Svobodovi. Obema temto politikum nemuzu prijit ani na jmeno, nejvice pak panu Svobodovi, jelikoz se posledni rok a mozna i vic strasne zmenil. Veskere sve postoje a politicke vyznani otaci tak, jak se mu to vyplaci a jak "fouka sefuv vitr". Muj nazor na Spidlu je uz dlouho stejny a nikdy se nezmenil. Naopak to ovsem bylo u pana Svobody. Ne ze by patril mezi me oblibene politiky, ale mel jsem na nej spis ten lepsi nazor, ale v tehle chvili se chova naprosto nedustojne. Az tak uz nesouhlasim s jeho nazory na prezidenta. Jako byvaly velky funkcionar a mistopredseda ODS jsem cekal jeho nazory trochu privetivejsi. Ja si myslim, ze se na hrad proste nehodil zadny jiny kandidat nez Klaus. Dovedete si tam predstavit treba Sokola? Ja ne. Nedokazu si predstavit jeho postoje k valce a vubec k dnesni slozite politicke dobe. Ani jeho vzhled neni prilis reprezentativni a diplomaticky. Zminuji se jen o Sokolovi proto, jelikoz to byl nejvyraznejsi protikandidat Vaclava Klause. To, jak Spidla vypraskal pri volbe se Zemanem, tak si myslim, ze na oplatku Zeman vypraskal se Spidlou, tim, ze byl zvoleny Klaus, protoze mel v tom taky nejake prsty.

    Pro dnesek by to mohlo stacit, abych Vas prilis nezatezoval dlouhymi texty. V mych nazorech budu pokracovat i zitra, takze kdo bude chtit, muze si zase neco ode mne precist. Budu velmi rad za vase reakce a kritiky. Budte tvrdi.

P.S. Nezapomente polibit svou milou pod nejakym rozkvetlym stromem a mejte se radi....


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru