Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Procitnutí

06. 05. 2003
11
0
2898

Čekám na ránu. Vím, že přijde, a přesto se bojím.

     A je tu. Hlava se mi pod tíhou jeho ruky vychýlí z rovnováhy.

     „Spratku! Hodláš mně snad poučovat?!“

     „Ne, tati,“ odpovídám sklíčeně.

     „Tak to máš jediný štěstí! Mazej do pokoje!“

     Utíkám nahoru. Schody se levotočivě táhnou a dopadají na ně mé slzy. Nedokázala jsem je potlačit. Znovu. A přitom vím, jak je to slabošské. Tatínek mě poučoval.

     Dokulhám se do pokoje. Zavřu za sebou. Jsem šťastná, že mám tak chápavého otce. Co bych si bez něj počala. Zahrnuje mě láskou a vím, že trest mi neuděluje bez důvodu.

     Přikrývám se peřinou. Je půl deváté. Zítra musím brzy vstávat. Ještě že jsem si připravila na ráno sběr. Snad alespoň tak u paní profesorky třídní pozdvihnu svůj prapor. Pořád mi říká, že se nesoustředím a jsem roztěkaná. Vyzvídá jak se mám doma. Nechápu ji. Zachumlávám se do postýlky. A čekám.

     Otvírají se dveře. Vchází. Zamyká. Přichází ke mně. Nevidím ho skrze peřinku s medvídky, ale jeho pohyby jsou natolik mechanické, že jsem se naučila předvídat. Lehá si vedle mě. Jeho dech se line pokojem. Bere mě za pas. Vím co bude následovat, ale dnes poprvé cítím, že je něco špatně…


Alojs
07. 11. 2005
Dát tip
i skrze málo může člověk vyjádřit hodně. zaujala mě. *

wazzup
12. 10. 2004
Dát tip
hm. mě se líbil styl jakým je to napsaný, mám ráda tyhle krátký povídky... tip

Zvěruška
04. 05. 2004
Dát tip
Brrr,,,tak tohle mě hodně vzalo, dost silné kafe, ale bohužel ne natolik, aby s tím někdo něco dělal v reálu.Je to smutné...Rozhodně tip

Abyss
02. 01. 2004
Dát tip
:O)

Musím bohužel souhlasit s Rebbecou - napsané to je skoro až kýčovitě a problém je zde značně zjednodušen. Ne všichni otcové, zneužívající své dcery, jsou surovci a despoti.

blbjenka
09. 10. 2003
Dát tip
oups!! vážné téma. vzalo mě to, snažila jsem se vcítit. trochu mě překvapuje, že něco takového dokáže napsat chlap, ukazuje to na tvoji citlivost a schopnost empatie. A víš co, už se mě jen tak nezbavíš, budu tě sledovat :)) a budu otravně rejpat, páč su detailistka :) například "dokulhám se" je blbina, buď "dokulhám", nebo "dobelhám se". a jelikož je na internetu spousta otravných rejpalů, měl by si každý autor dávat velký pozor na detaily jako mně/mě, čárky ve větách a tak, což říkám proto, že to s tebou myslím dobře :)

blbjenka
09. 10. 2003
Dát tip
jo a můžu mít dotaz? kolik je tý holčině?

Neinspirovalo mne nic ze života ani vyprávění jiných osob. Prostě to ze mě vypadlo. V tuhle chvíli už nevím, proč jsem měl potřebu napsat něco podobného. Každopádně chápu, že podobný text vyvolává diskuze.

Alan
11. 09. 2003
Dát tip
Promiň, ale zaujala mě inspirace k tomuto dílu. Co předcházelo? Nejsem Freud, ale večerní četba "Zoloe" od Louis F. d´Sade či pořad v Tv? Či snad pohled z okna na rozpustilého zmetka káraného otcem či nepřímo kresba na chodníku? Je to profesionálně napsané, ale námět smrdí klišé. Příliš naděje na závěr. Co bylo podnětem pro holčičku, aby usoudila, že je "něco špatně?" Dotaz, který jsme neslyšeli, resp. nečetli v úvodu či absurdní dotaz paní pedagožky? Já bych se bál něco takového napsat, neboť jako muž jsem obdobnou empirii neměl a homosexuální prožitek chybí nejen v mé fantazii, ale i praxi. Pocit zneužitého dítěte... neznám. Přesto- solidní forma. Salve, Alan

Šalvěj
13. 06. 2003
Dát tip
Hustý... *

Kačírek
13. 06. 2003
Dát tip
Taky jsem měla ze začátku pocit, že to znám, ale konec se mě rozhodně netýká. Je to dost drsný, ale dobrý. :o)

WiruZ
29. 05. 2003
Dát tip
*/*super

Yfča
13. 05. 2003
Dát tip
*

Díky za zhodnocení.

Drsný. ten typ věcí, o kterých je lepší psát než je prožívat. t*

Radost
07. 05. 2003
Dát tip
zpíví, nebo zívá? ačkoliv uznávám, že téma je silné(může být), tohle zpracování je až urážlivě laciné... opsáno z nějaké příručky? :-((

Nemám možnost hodnotit tyto pocity z vlastního hlediska (jednak kvůlo opačnému pohlaví, jednak, že se ke mě rodiče vždy dobře chovali). Díky za zhodnocení.

Já si myslím, že jsem zachytil pohled na tuto věc dobře. Snažil jsem se dát na jevo, jak je dívka samostatná, ale zároveň se trápí dětskými problémy. Jak jinak by mohla být její osobnost v morálním klidu, když se děje to, co je v textu. Medvídci mají vyjádřit hrůzný kontrast mezi dětskostí a krutou pravdou jejího života.

Uff. Docela jsem se i pobavil při čtení tvého textu. Ale chápu. Každý může vnímat jinak...

Koukám...

Trochu smutné, děje se to však běžně, takže proč na to neukázat. Solidně napsané, nedá se tomu nic vytknout.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru