Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sobotní glosa, 10. května 2003

10. 05. 2003
0
0
648
Autor
glosator

10. 5. 2003

 

Máme na obzoru nové úředníky s novým členem vlády??? Vladimír Špidla se snaží na vládě prosadit nového ministra, který by měl na starosti všechno, co se točí kolem Evropské unie, tzv. „euroministra“. Proti tomuto návrhu je pochopitelně hrdý Cyril Svoboda, kterému by „euroministr“ lezl do zelí. Sice by mu spíš prospělo, kdyby mu ubylo práce, jelikož úřad očividně nezvládá, ale přece jenom není to trošku moc na daňové poplatníky??? Jenom by mě zajímalo kolik peněz bude nový úřad stát a kolik nových úředníků tím pádem přibude. No několik desítek minimálně. Opět se tak nějak vracím k sázce mezi S. Grossem a V. Tlustým o snižování resp. zvyšování počtu úředníků. Jednoho z nich by měla případná prohra stát existenci na politické scéně, jak slibovali. A nezdá se mi, že by to měl být Vlastimil Tlustý, který tvrdí, že se budou počty úředníků zvyšovat. Pane Špidlo, kde je ta snaha o snižování byrokracie, kterou jste tak vehementně před volbami slibovali???? Ať každý posoudí sám...jen doufám, že mu to bude při příštích, snad předčasných, volbách spočítáno.   

 

            Zdá se, že se veřejné rozpočty snaží vláda reformovat. V plánu je snižování deficitu státního rozpočtu na příští rok, oproti plánovaným předvolebním představám. Plánovaný schodek je 129 mld. korun, ale je třeba dodat, že v ní ještě není započítána suma 36-ti mld. korun, které bude muset stát zaplatit za členství v EU. Myslíte, že se povede snižování schodků. Proč asi vláda 36 mld. tajila? Aby to vypadalo jako nepředpokládané výdaje, které před voliči ospravedlní prohlubování dluhu. Kde se bude škrtat? Všude, kde to jen půjde, jenže problém je v tom, že při našich rozpočtech jednotlivých sektorů už to ani snad nejde.

 

            Internet do škol je dnes hlavní článek, kterým se zabývá MF Dnes. Chystá se trestní oznámení, kterému předcházelo vyšetřování NKÚ. To zjistilo, že se zbytečně, špatnými smlouvami, proinvestovalo 100 miliónů korun. Je to pěkná fraška , typická pro ČR. Minulý ministr školství Eduard Zeman hlásá, že na smlouvě nevidí nic špatného. No proč ne, když smlouvu schvaloval on. Přece si nebude sypat popel na hlavu. Je to další obrovský průšvih státních úředníků, kteří jsou za vlastní práci jistě dobře odměněni. Penězi se mrhá a mrhá a jsem zvědavý, za kolik let, při rychlosti našich soudů, bude dopaden viník, který se teď někde směje, možná i mimo republiku. Pokud se smlouva zruší, čeká nás další arbitráž???

 

            Našim klukům se ve Finsku zápas s Kanadou nepovedl. A to dost krutou porážkou, kdy úplně zapomněli na obranu. Při remíze, kterou tak těžce vybojovali, přestali bránit a to se nevyplatilo. Dopadlo to, jak to dopadlo. Ale ještě můžeme mít medajli a mezi námi: nemůžeme přece pořád vyhrávat. Je pravda, že taková vysoká porážka se pro semifinále nehodí. Snižuje to úroveň MS. ZA rok nás čeká pořadatelství tohoto turnaje v Praze a v Ostravě. Hala se podaří dobudovat a věřím, že bude reprezentativní. V Praze budou bojovat skupiny A a D. Ve skupině se naši utkají s Kazachstánem, Lotyšskem a Německem. V Ostravě se setkáme s týmy jako je Rusko, Švédsko, Finsko a Slovensko. Snad na domácím ledě nedopadneme jako letos Finové.

 

Mějte hezký víkend….


Barbar
10. 05. 2003
Dát tip
Ptal jsem se jednoho pana ministra jak by dopadla fima u které by dělník zhotovil funkční součástku na třetí či čtvrtý pokus. Odpověďi jsem se nedočkal..... BARBAR

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru