Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pondělní glosa, 12. května 2003

12. 05. 2003
0
0
560
Autor
glosator

12. 5. 2003

 

Včera probíhalo celý den 12 hodin dlouhé jednání vládních představitelů a jejich expertů o reformě veřejných financí, které náš rozpočet nepochybně potřebuje. Ale formou, jakou to chce provést vládní koalice, je naprosto nepochopitelná. Copak vláda nevidí, že tzv. „sociální peřiny“, které pořád navrhují, se nějak míjí účinkem? Copak nedokážou pochopit trend, kterým postupují poslední dobou všechny státy, které se snaží reformovat své veřejné finance.A které se vyplácí… A to tím, že sazby daní snižují na efektivní výši. Podívejme se na příklad Ruska, kde prezident Putin zavedl 13-ti procentní daň a vybrali 6-ti násobně více peněz na daních, než v předchozích letech. A to proto, že se firmy začaly vracet zdaňovat své příjmy domů, jelikož se jim to vyplatí. Stejnou cestou se vydává i Slovensko a české firmy uvažují o přesídlení firem k východním sousedům. Proč by taky ne, sníží to přece jejich náklady. A k tomu by nejradši ČSSD daně ještě zvyšovala, ale protože mají koaliční partnery, tak to bude těžší. Připadá mi nepřípustné, že by se měly vracet „předrevoluční“ daně pro bohaté, že by se měla opět zavádět daň z dědictví i pro přímé potomky. Zvyšovat, byť o jedno až dvě procenta DPH. A to ještě nemluvím o snižování nemocenských dávek a dalším zatížení firem tím, že by samy měly platit svým zaměstnancům nemocenské místo státu. Na co se pak ty daně platí??? Tato vláda přímo firmy bortí a jako by si neuvědomovala, že především firmy mají svůj podíl na ekonomice. Tím, že je přímo pobízí k odchodu, tak to ekonomice příliš nepomůže. Kde je ta lidovost socialistické vlády??? Líbí se mi návrh, o kterém mluvil ve včerejší Sedmičce Martin Kocourek (ODS), kdy by si občané taky svým podílem spořili na svůj důchod v produktivním věku a pak si sami rozhodovali, po odpracování určitých let, kdy půjdou do důchodu.

 

            K případu Aloise Grebeníčka snad ani není co dodat. Pravidelné omluvy, kterými se vyhýbá soudním líčením, mu procházejí už 6 let. Je to další ostuda našich soudů, kdy nedokáží vymoct jeho přítomnost nebo ho odsoudit v jeho nepřítomnosti. Takovýto živel by měl jít do basy hned, ale nevěřím, že v jeho věku je to reálné. Tady vidíme další mezeru v našem soudnictví, kdy stačí nějaká omluvenka od lékaře a je klid. Sami to asi všichni známe, že sehnat si lékařskou omluvenku do školy není dneska problém. A navíc pro takového člověka, jakým je pan Grebeníček st. Děláme to všichni a taky nám to prochází. Ale tohle je podle mě přípustné, ne ovšem pro zločince, kterým pan Grebeníček st. určitě je. Zítra mělo opět probíhat opět odročené soudní líčení, ale kupodivu se zase nebude konat. Obžalovaný se omluvil ze zdravotních důvodů. Jak překvapující…  

 

            Na první stránce MF Dnes je další „veselá“ zpráva o éře vlády Miloše Zemana, jejímž přičiněním přišel stát o stamiliony korun. Dnes vyplouvají na povrch skutečnosti, které v předvolebních slibech první sociálně-demokratické vlády určitě nikdo nepředpokládal. Kde je také ta avizovaná rovnost lidí před právem, nevydařená „akce čisté ruce“ a jiné sliby, kterými Miloš Zeman urval největší část voličů v roce 1998??? Audity na ministerstvech jen dokládají neschopnost tehdejších ministrů zvládat jejich funkce. A jak si myslíte, že to bude vypadat po nynější vládě, až přijde o moc??? Já myslím, že se to moc nezmění.

 

Hokejistům se MS vůbec nevydařilo. Kritizovat je, je na místě, jelikož na mistrovství jeli jednoznačně pro medaili, ale takovýmto bojem se přece medaile nemůže získat. Poslední dva zápasy byly ubohé a nedalo se na to dívat. Jestli tohle je jádro mužstva pro Prahu, pak k tomu není co dodat. Myslím si, že takový Kotrla nebo Kolařík byl vrchol letošní nominace….

 

            Chtěl bych vyzdvihnout včerejší výkon rozhodčího Šindlera. Bylo to dokonale odpískané finále a na mezinárodní scéně se předvedl v tom nejlepším světle. Finále by se mělo pískat přesně tím způsobem. Kvalitní výkon podal i čárový Blümel. Skvělá reprezentace kvality našich rozhodčích…

 

Hezký den….  


Indoran
14. 05. 2003
Dát tip
To je výtah z denního věštce?

ursi
13. 05. 2003
Dát tip
:(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru