Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání generací

14. 05. 2003
11
0
1830

     S Honzíčkem se dvaaosmdesátiletá Marie seznámila před týdnem v parku. Byla zrovna na své pravidelné doktorem doporučené procházce, když se k ní přikutálel balón. S jistotou leckterého fotbalového brankáře jej zvedla (ač jí to stálo velké množství sil) a hodila jej zpátky do chumlu chlapců, z kterého přilétl. Jeden z nich, Jan, přišel ihned k ní a slušně jí poděkoval. Optal se také, zdali by nemohl být nějak nápomocen. Paní Marii jeho slušné, vybrané chování připomnělo bonton, který u dnešní mládeže toliko postrádala. Byla z hocha natolik nadšena, že s ním započala vést sáhodlouhý rozhovor. Čtrnáctiletý Jan ji doprovodil slušně domů, při cestě se omluvil za vyrušení z procházky a na závěr přede dveřmi popřál mnoho zdraví. Honzíček (dost možná, že paní Marie tak ve své mysli říkala čtrnáctiletému chlapci pro jeho mladistvé vzezření, či se v ní jen probouzela „únava“ z dlouhého života) starou dámu natolik okouzlil, že se s ním jen velmi nerada loučila. Avšak měla to štěstí se s ním ještě jednou setkat.

     Paní Marie neměla dnes příliš šťastné vykročení do nového dne. Již od časného rána ji natolik bolela záda, že musela vypustit i svou pravidelnou procházku. Těžce se belhala ze záchodu, když zazvonil zvonek. Vláčným krokem přišla ke dveřím a nakoukla podezíravě kukátkem ven. Na jejích vetchým ústech vystoupil z pod zapadlých vyschlých rtů upřímný úsměv. Za dveřmi stál Honzíček. Otevřela a pozdravila svého milého kloučka. Ten se nesměle usmál (přesně tak, jak se na mladého hocha sluší) a asketicky jemně rozpustilým hlasem pronesl: „Dobrý den, myslíte, že bych mohl dál?“

     Srdce paní Marie bylo potěšeno nenadálou návštěvou (vzpomněla si, jak ji její vlastní vnoučata zanedbávají) a láskyplně pozvala hocha dál. Ten ještě než vstoupil, zul si před prahem boty a jen po dlouhém přemlouvání je nenechal přede dveřmi – prý aby nezašpinil paní Marii její krásný byt. Leckterý člověk by byl překvapen jeho zdrženlivě slušným chováním. Honzíček se nesměle posadil do křesla a začal obdivovat vybavení bytu. Krásné obrazy, knihovnu, sbírku motýlů, i na obyčejných věcech našel něco, co paní Marii potěšilo. Chtěla mu něco nabídnout, alespoň čaj, ale bohužel, její zdraví bylo zrovna dnes na vážkách, a tak nakonec požádala hocha samotného.

     „Víš, Honzíčku, já bych ti moc ráda něco nabídla, ale neslouží mi už tolik zdraví. Jdi do kuchyně a nalij si alespoň sám šálek čaje. Právě jsem jej udělala. A nestyď se,“ popohnala jej, když uviděla gesto, kterým chlapec zdrženlivě děkoval. Jan se tedy zvedl a na okamžik zmizel za dveřmi kuchyně.

     Stará paní byla po delší době šťastna. Konečně si může s někým klidně popovídat. Její vnoučata ji akorát říkají, jak je pořád zdržuje maličkostmi a malichernostmi, přitom ona je má tolik ráda. „Škoda, že takový, jako je Honzíček,“ posteskla si.

     To se však již otevřely dveře a do pokoje vešel Jan nesouce si šálek čaje. Posadil se naproti paní Marii a společně rokovali o všem možném. Mladík si vyslechl mnoho rad do života, poznal mládí staré paní, její zážitky, lásky, zklamání, vše co je jen schopno osamělé srdce sdělit soucitné duši. Všemu naslouchal pozorně a postupně se dostal i k řeči. Paní Marie začínala být svou mluvou postupně natolik unavena, že čím dál tím častěji přenechávala slovo mladíkovi. V jednu dobu se dokonce přistihla jak klimbá a ihned si tuto svou neslušnost vnukla do paměti a pokárala se za ní. Avšak nic nebylo platné. Ať se nakonec paní Marie snažila, jak se snažila, nakonec usnula tvrdým spánkem.

 

     Policie přišla do bytu paní Marie příštího dne zrána. Stará dáma byla mrtva. Její peněženka zela prázdnotou, ačkoli před dvěma dny brala na poště svůj obvyklý obnos důchodové částky. Policisté si musili dávat při našlapování bytem veliký pozor, protože  v kuchyni objevili vařič, z kterého neúměrně rychle utíkal plyn. Po Honzíčkovi se nikdo nesháněl a jen bystrý pozorovatel si mohl všimnout, že skupinka mladých horlivých fotbalistů v parku má nový kopací balón…


Aimee_Dee
15. 02. 2006
Dát tip
libi, ale presne jsem cekala ten konec. Je to jak vypravena zprava z televiznich novin. Chci tim rict, ze je to opravdu smutny, ze se takovyhle veci skutecne dejou.

amaurea
23. 12. 2005
Dát tip
Pěkný,konec se sice (jak už bylo řečeno) dal čekat, i když mě by nenapadnul ten plyn. Ale jinak je to pěkně napsaný,má to něco do sebe *

Díkes. Nejdřív jsem se kouknul na KnightWeb, a když jsem to tam našel, tak jsem kulil oči. Už jsem totiž pomalu zapomněl, že jsem to napsal já. Ten čas letí :)

Alojs
05. 12. 2005
Dát tip
je to pěkně napsané. přidám tam i další tvé prózy. ale musím chvilku počkat. ať nevyplýtvám všechny zásoby :)

Alojs
04. 12. 2005
Dát tip
čekal jsem ten konec. to ale nic nemění na tom, že ti zaokrouhlím tipy. moc dobře napsané (co se týče volby slov). *

wazzup
12. 10. 2004
Dát tip
příliš idylický a konec příliš krutej. to s tím plynem... ale zase já taky nejsem zastáncem happyendů. takže jo, tip

blbjenka
09. 10. 2003
Dát tip
pointa tušitelná, pravdaže, asi proto, že se to fakt stává, bohužel. to co tu nakousli katugiro a sovička je zajímavý pohled, žejo... když já zase s těma detailama... z poslední věty předpředposledního odstavce asi něco vypadlo, ne? nedává mi smysl logika: jak může úsměv vystoupit z pod rtů? a co je to asketicky jemně rozpustilý hlas? nechápu proč museli policisté opatrně našlapovat, když utíkal plyn... nebylo by lepší ho nejdřív vypnout? a přechodníci a čárkové a jinak už mlčim a posílám hvjezdičku :)

Pivicko
05. 07. 2003
Dát tip
Mě to bylo hned jasný, jak to skončí. Ale pěkný

Šalvěj
13. 06. 2003
Dát tip
Předvídatelné kvůli realitě... *

WiruZ
29. 05. 2003
Dát tip
je to perfect...skoda ze dej povidky jde odhadnout uz tak od prvni tretiny....presto */*

Paranoicus
19. 05. 2003
Dát tip
... Jan vstoupil nesa si šálek čaje ... na přechodnících není nic tajemného, malý muži, zkuste Vančuru ...

Áda116
19. 05. 2003
Dát tip
Hm. No aůe stará dáma zemřela s pocitem, že ještě jsou mladíci, kteří mají slušné vychování. A Honzíček taky dosáhl svého. Tudíž spokojení na obou stranách, ne?

Díky všem za komentáře, rady.

Kandelabr
16. 05. 2003
Dát tip
překvapení se nekonalo...honzíček opravdu působí šablonovitě, babička zase přehnaně mile.

Cirri
15. 05. 2003
Dát tip
to je HODNE cierny pohlad na svet

ssaamm
14. 05. 2003
Dát tip
skvělá*****

dobrá ale bohužel pravdivá.

katugiro
14. 05. 2003
Dát tip
čtenář sice brzy pojme podezření, ale budiž... škoda jen, že Honzíček působí až tak nevěrohodně. A co třeba nastínit také otázku, jestli to přece jen nebyly jedny z nejlepších okamžiků jejího života? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru