Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Středeční glosa, 14. května 2003

14. 05. 2003
0
0
591
Autor
glosator

14. 5. 2003

 

            Vláda chystá opatření, kterými chce šetřit. A mimo jiné tak, že skrouhne platy lékařů, učitelů, úředníků a jiných skupin, které pracují pro stát. A to tím, že jejich platy neporostou tak, jak slibovali nedávno před volbami. Jejich šetření není vůbec na správném místě. Nepřispívat na životní úrovni lékařům, učitelům je velmi riskantní krok, který se určitě vymstí. Vždyť přece takové skupiny zaměstnanců by měli dostávat přidáno než zasahovat do jejich platů opačně. Co bychom bez nic dělali??? A o úřednících se mi vůbec mluvit nechce. Už teď je jejich pracovní nasazení a jednání s lidmi ubohé a to jsem zvědavý, jak to bude vypadat, až se zaseknou a začnou protestovat. Ne formou stávky, i když i to je možné, ale hlavně svým chováním k lidem. A věřím, že oni jsou toho schopni. Mají k ještě horšímu chování určitě ještě prostor.

 

            Na otázku (před volbami) kde chce vláda brát peníze na zvyšování platů, na tehdejší předvolební nápady typu, že by děti v 18-ti letech měli dostávat 50 tisíc korun a znovuzavedení manželských půjček Špidla odpověděl: „Zvýšená výkonnost ekonomiky je schopna poskytnout dobrou a spolehlivou základnu. Naše sociální programy jsou velmi uměřené“. Já bych spíš dodal, že jejich sociální programy, jak teď vidíme, jsou spíš „uvalené“, až to není pěkné. Dokonce ještě v roce 1996 ČSSD slibovala, když ještě o Špidlovi sice nikdo nevěděl, že chce snížit věk odchodu do důchodu a za pár let se děje přesný opak. Je ale fakt, že tehdy si ještě socialisté neuvědomovali, jakých propadů a děr jsou schopni za 5 let jejich vlády v republice vyrobit. V té době, když o tom uvažovali, se to jistě za vlády především ODS mluvilo dobře. Tady je přesný důkaz toho, jak socialisté nedokážou zvládat chod státu.

 

            Neznámý „magor“ vyděrač hrozí nemocnicím, že jejich jídlo otráví, pokud nedostane od státu 300 miliónů korun. Že by se nechal inspirovat nedávným vyděračem, který v Olomouci vyhrožoval odpálením bomb, pokud nedostane 10 miliónů??? Mimochodem, víte co se stalo pak, když si shozené peníze v lese pachatel nevyzvedl??? Já teda ne, zřejmě se to trošku utopilo, jelikož je viník stále na útěku a proto se o tom raději nemluví. Uvalí se informační embargo a je klid. Jak pohodlné. Ale to jenom tak na okraj. Takoví lidé, by se měli zavírat bez soudů a na doživotí. Ohrožovat tolik životů v nemocnicích je absolutně nepřijatelné a proto by se taky tak s pachatelem mělo jednat. Ovšem pokud se chytne. Ale bez soudu bohužel nic nejde. Lidé mají svoje lidská práva, ale nemají právo na ohrožování ostatních. Tady je to známé pořekadlo aktuální: „Právo jednoho občana končí tam, kde začíná právo druhého“.

 

            Dneska je květinový den, kdy se vybírají za kytičky peníze pro boj s rakovinou. Pokud dneska potkáte dobrovolníky, kteří prodávají tyhle kytičky, měli byste si ji za dvacku koupit, protože tahle zákeřná nemoc může potkat každého z nás. Nechci a ani bych si nedovolil někomu něco přikazovat, proto to spíš publikuji jako přání…

 

Hezký „květinový“ den…. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru