Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

La Primavera

14. 05. 2003
8
2
2048
Autor
StvN

Poetické jaro.

?Je mi dobře.?

Dívka mu pevněji stiskla ruku.

?Co kdybychom se na chvíli posadili. Odtud je hezky vidět na vodu a na měsíc.?

Usedli do trávy mezi stromy, ruku v ruce, bok po boku hleděli na zapadající bílý měsíc, na jeho odraz na klidné hladině rybníka, který vypadal jako řeka. Byli docela sami.

?Bojím se promluvit, abych neporušil to nádherné ticho. Hlas mi zní cize a nepřátelsky na tomto klidném místě.?

?Máš hezký hlas. Ráda tě poslouchám.?

?Ty máš hezký hlas. Můj je hrubý a nemelodický. Tvůj zpívá.?

Usmála se. Položila mu hlavu na rameno. ?Povídej mi něco.?

?Hm. Ale co? Nic, co mě napadá se sem nehodí.?

?Povídej cokoliv. Chci tě poslouchat.?

Zamyslel se a v očích se mu zatřpytil nápad. ?Povím ti smutný příběh o jedné churavé víle.? Začal pomalu a zlehka, aby mohl promýšlet další slova.

?Je to smutný příběh o víle, která nebyla stejná jako její sestry. Zatímco její sestřičky tančily na palouku, byli vysoké a krásné, elegantní a vzdušné, vláčné a svěží, ona byla malá a chudá, netančila lehce jako ony, nebyla vůbec šťastná. Celé noci chodila kolem paloučku a topila se ve své chudobě a malosti, celé noci strávila hledáním důvodu - proč jen není stejná jako ostatní víly.?

Odmlčel se. Uvnitř věděl, jak bude pokračovat, ale slova mu nepřicházela do úst. Seděli ve svahu, který se zvadal z hladiny rybníka ? řeky, měsíc byl téměř na jejich úrovni, chybělo málo a schoval by se za vršky stromů na protějším břehu. Lehnul si a pevně ji objal.

?Pokračuj,? zaprosila.

?Proč jen není stejná jako ostatní víly. Jedné noci v lese potkala bloumajícího mladíka. Vypadal smutně a zklamaně. Odešel ze zábavy, která v místní vesnici vrcholila velikým ohněm. Byl sám a o víle nevěděl. Ale ona jej viděla dobře a na první pohled se zamilovala do jeho smutných očí a klidného tlukotu srdce. Sledovala ho celou noc a málem se zapomněla schovat před ranním sluncem. Další noc již tančila společně se sestrami. Byla vysoká a krásná, elegantní a vzdušná, vláčná a svěží, byla šťastná.?

Hluboce se nadechl vlahého vzduchu prosyceného vůní ryb a rákosu a také něčeho, co nemohl pojmenovat.

?To není smutné,? řekla po chvíli zklamaně.

?To taky ještě není konec. Ta víla teď byla stejně zamilovaná jako její sestry. Čas po čase svého chlapce zahlédla v lese a toužila po něm stále více a více. Rozhodla se, že chce být jen s ním. Sestry jí to rozmlouvaly. Nemůže být s ním, on žije ve dne a ona jen v noci, slunce ji zabije, jestli za ním půjde. Ale ona se již rozhodla. Přesně rok poté, co jej poznala zase přišel do lesa. Ukázal se později než minule, bylo už po zábavě a on nebyl ani tak smutný, jako spíše hluboce zamyšlený. Celou noc prochodil jehličím, jen on a les a víla, o které stále nevěděl. Když se s prvními slunečními paprsky odebral k domovu, šla za ním. Když vystoupila ze stínu lesa, plně ji zasáhl sluneční svit až se otřásla, ale nezemřela, pokračovala dál až k posteli, do které chlapec ulehl. Dívala se jak spí a když myslela, že už neunese nápor slunečních paprsků, ulehla k němu a zavřela oči. Přála si s ním zůstat po celý život.?

Hladil ji po vlasech a ona spokojeně oddechovala.

?Odpoledne se mladík probudil se zvláštním pocitem. Musel se smát a nebylo to sluncem, které mu svítilo přímo do obličeje. Umyl se vodou ze studny, vzal si čisté šaty a vyšel na náves. Na lavičce tam seděla dívka, se kterou si předešlý večer povídal. První dívka, se kterou se cítil jinak. Dal jí políbení a popřál jí hezkého rána a přál si s ní zůstat po celý život.?

Zhluboka se nadechl a rychle pokračoval, aby jej nepřerušila. ?Nevěděl, že s ním v noci splynula víla, která mu obětovala svou lásku.? Nadzvedl se, aby jí viděl do očí. ?A ty jsi taková moje víla, naplnila jsi mě láskou a já si nepřeju nic jiného, než s tebou zůstat po celý život.?

 

Leželi tváří ve hvězdách. Hřáli si rukama ruce a nohama nohy, leželi a přemýšleli jeden o druhém a přáli se spolu zůstat po celý život.


2 názory

Bunghadra
09. 07. 2008
Dát tip
Bravo:) limonada a ani cervena knihovna to neni, je to jen pekna povidka o lasce... Libilo se mi to:)

Najmladšia
14. 03. 2007
Dát tip
ahaaa..no pekný príbeh..pekný*

uBruss
10. 11. 2005
Dát tip
Vykuř!!!

StvN
17. 05. 2005
Dát tip
Fakt devátý? Hele, přečti si celou sbírku. Díla jsou dost rozdílný. Na tipy se vyser.

Alojs
17. 05. 2005
Dát tip
neuvěříš, ale zrovna dneska jsem si na tohle dílko vzpomněl a uvědomil jsem si, že jsem si přečetl pouze jednu čtvrtinu (teď si nejsem jistý, když už pletu i ty čísla). mrknu na to, dám vědět pod texty

StvN
17. 05. 2005
Dát tip
Jasný. Kriticky, jo?

Alojs
17. 05. 2005
Dát tip
Já moc nekritizuju. To bys musel točit filmy. špatné filmy... ale jsem nějakej divnej, už jsem si podruhé za sebou poslal s touhle kritikou avízo...

Alojs
12. 05. 2005
Dát tip
poetické... nevím, jestli je to vhodné slovo, ale nějak mě po dočtení napadlo. Napsáno je to pěkně, což vlastně není v tvém případě žádné překvapení. Rád ti přidám na konto devátý, nic neřešící tip

Carrie
15. 05. 2003
Dát tip
no pěkná červená knihovna...

StvN
15. 05. 2003
Dát tip
Vážně je to tak pohádkový? Carrie - ???

Plopez
15. 05. 2003
Dát tip
Je to limonáda, ale pěkně napsaná.

Krel
15. 05. 2003
Dát tip
!*

Carrie
15. 05. 2003
Dát tip
jo, limonáda...

JASAN
15. 05. 2003
Dát tip
Jo, limonáda. dalo se točíst ale chtělo by to nějakou perspektivu. Měl jsi tam přidat něco o tom, že po patnácti letech se z ní stala otylá babyzna. A dalších třicet let mu vyčítala, že mohla zůstat krásnou vílou, kdyby se za ním nevydala.

Cirri
15. 05. 2003
Dát tip
smutna rozpravka .. ale pekna

Taky mám svou vílu - tančí, zpívá, směje se a není vidět - cítím její vůni a tak vím, že tu je. Dílko není sice ničím zvláštní, chvíli připomíná pohádku, pak zase ne, ale i tak se dobře čte.

Rozhodně je to moc hezky napsaný. Budu si to asi muset přečíst ještě jednou, protože z toho rámusu, co tady v učebně je, jsem nezachitil pointu. Ale tipuju!

fungus2
14. 05. 2003
Dát tip
Skvělě napsané. TIP

Daly
14. 05. 2003
Dát tip
Perfektní...určitě zasluhuje tip jen...v odstavci co začína „Je to smutný příběh...pak dál máš hrubku...víly byli...to jediný mi zkazilo ten požitek;)

katugiro
14. 05. 2003
Dát tip
napsané hezky, proč ne ale rovnou Pohádka? mimochodem, ten hoch je borec, takhle to sypat z rukávu :) ale dobrá, dobrá... (její sestřičky bylY :) )

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru