Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paní Noc hvězdy

15. 05. 2003
10
0
867
Autor
Anitka

Pro Petra..

Když se den střídá s nocí, znamená to pro většinu lidí pouze pokyn k spánku, ale věz, že za tím je víc. V noci máš jedinečnou příležitost radit se s hvězdami a svěřovat se paní Noci. Ptáš se kdo je paní Noc? Ach, příteli, ty ji neznáš? To tě velmi lituji. Paní Noc je milá dáma, která tě kdykoliv ochotně vyslechne. Její práce je nelehká. Nemůže ji vykonávat člověk, jak by sis mohl zprvu myslet. Víš, lidé si myslí, že vládnou světu ale není to tak, ve skutečnosti vládnou jen sobě. Nedokážou nakázat přírodě, nedokáží ovlivnit počasí, nemají příliš velký vliv na zvířata a ani nedokáží zodpovídat za střídání dne a noci. Člověk je zvláštní tvor, obzvláště dospělý člověk. Touží po vládě nad vším, čemu vládnout nemůže a pro samou touhu po moci nad světem zanedbává vládu nad věcmi, jejichž osud je plně v jeho rukou. Lidé mohou (nebo mají) vládnout hlavně sami nad sebou, což je velká zodpovědnost. Musí umět zodpovídat za své činy a slova, za to jací jsou. Musí se zdokonalovat a obohacivat svou duši. Avšak dělá to málokdo.

Ale vraťme se k paní Noci. Je to noční víla, která byla dříve hvězdou. Vládne vždy 200 let po nichž usíná a vrací se na nebe opět jako malá hvezdička. Sotva jedna víla svou vládu ukončí, nastoupí druhá. Každý večer se posadí na svůj nebeský trůn a svými černými šaty pokryje celou oblohu. Šaty má zdobené hvězdami, které pyšně září na celý svět. Během večera začne paní Noc tančit a při svém nočním tanci pečlivě kontroluje, zdali někde neodkrývá kus nebe. Na krku má náhrdelník s krásným velkým přívěskem, který my známe jako měsíc. Ten během 4 týdnů mění svůj tvar a jednou za kalendářní měsíc zůstane ukrytý, aby byl připraven zářit ještě dlouhé roky.

Možná se ti zdá práce paní Noci primitivní, ale věř, příteli, že je to moc těžká práce. Chceš si to vyzkoušet? Máš skvělou příležitost. Víš, i ty můžeš být hvězdou a třeba být i povýšen. Všechno záleží na tobě a na tvém nynějším životě. Tohle je přípravka na tvůj budoucí - věčný- život. Nepokaz to! Abys mohl být hvězdou, musíš pochopit tajemství života. Měl bys milovat upřímnou láskou a nic nepředstírat, zvlášť ne city. Měl bys rozdávat štěstí, neměl bys nikomu vědomě ubližovat. Neposuzuj nikoho podle toho co má a co nemá, ale podle toho jaký je.Až zjistíš o co v životě opravdu jde, že bohatství a úspěch není roven počtu tvých peněz či majetku, až budeš mít přítele, pro nějž budeš též opravdovým přítelem, až zjistíš, že je, byť jenom jediný člověk, pro kterého jsi nepostradatelný a kterému jsi nechal v duši hlubokou stopu, díky níž tě vždy bude mít v paměti coby skvělého člověka, teprve tehdy budeš na nejlepší cestě stát se po smrti hvězdou. Žij jak uznáš za vhodné, ale jedno měj na paměti, příteli. Měl bys žít tak, aby až jednou odejdeš, aspoň jeden člověk mohl s upřímností prohlásit že je rád že jsi žil a že si zasloužíš býti hvězdou. Tou nejzářivější...  


Krásné. Tiskárna už pracuje :o))) Tip

Silvita
12. 03. 2005
Dát tip
je to strašně zajímavé. poutavé , dnes v noci se na to zaměřím!dík**

vesuvanka
25. 07. 2004
Dát tip
To je krásné.... díky a tip

_kxk
30. 12. 2003
Dát tip
Lehoučký....:))) a pěknýýýý;o)

hezké ...jemné ...líbí :)

Pivicko
26. 12. 2003
Dát tip
Moc pěkný, dovolím si dát do klubu a tip :-)))))))

Bizkitfreak
21. 08. 2003
Dát tip
Jó, moje bejvalka.... Počkej, až publikuju tu tvojí (Jen jestli někdo pozná, že jsi to ty)

Biz| tvoje bejvalka, ne?:)))) ale kritika jak vyšitá, to se ti to asi hodně líbilo:o)))) Anitka| mno, já bych řek, že určitě jo....taky sem se kolikrát inspiroval něčim, co už dávno neni...třeba právě díky tomu:)

Kastel
26. 06. 2003
Dát tip
Pěkný čtení a kéž by to tak fungovalo T

WiruZ
25. 06. 2003
Dát tip
ty znas pani noc....a ja pana chlast.....ale ani jedno neni o tom samym.....protoze pan chlast ve sve podstate rozhoduje zatebe...a pani noc....se ti moc povedla...je to fakt moc hezky a co si jednoznacne zaslouzi tiPa...*/*

Anitka
25. 06. 2003
Dát tip
WiruZ: díky

WiruZ
25. 06. 2003
Dát tip
neni zac:)

Anitka
22. 06. 2003
Dát tip
Morbid_Pimple: díky, škoda že ten kdo mě k tomuhle inspiroval tady už není. Myslím, že teď už nic takovýho nestvořím.. Navždy_Tvůj: ty jsi taky Petr? Takže je to vlastně i pro tebe, víceméně :-) cekanka_ucekana: no, původně mě tenhle konec taky napadl ale nechám to tak, radši :-))

Bizkitfreak
19. 06. 2003
Dát tip

doufala jsem, že ten konec bude: "Měl bys žít tak, aby až jednou odejdeš, aspoň jeden člověk mohl s upřímností prohlásit že je rád že jsi umřel." :-))))) Ne, docela je to fakt hezký, takový vědeský pojednání o nesmyslu s časovým rozborem :-))) *

Krel
16. 05. 2003
Dát tip
hezké...

Je to docela hezký. Rozhodně moc pěkně píšeš!

Taky doufám, že budeš pokračovat ve psaní! Máš úroveň. Těšim se, až sem dáš další dílečko.

0/5 docela jemně a hezky psaný...a já jsem taky Petr :)

gASK
15. 05. 2003
Dát tip
Jemný..to je to slovo co to vystihuje, je tam zvláštní lehkost a pěkná myšlenka..taková téměř hvězdná..:) ..s paní Nocí se již znám:)..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru