Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lehce morbidní

25. 05. 2003
8
0
3077
Autor
StvN

Zase zlobí písmo.

 

Šel jsem a zleva ze zezadu se blížily kroky. Byl to vysoký muž v černém. V pravé ruce držel zbraň a mířil na mě. Vystřelil a já, jako bych to tušil, uhnul pravým ramenem; druhá kulka mi prosvištěla kolem hlavy. Muž se zarazil, sklopil zbraň v zápěstí a řekl: ?Hm.? Pak znovu zamířil a vystřelil. Včas jsem zvednul pravou nohu a natočil se bokem, takže mě třetí kulka minula pod stehnem a čtvrtá kolem břicha. Zase sklopil zbraň a řekl: ?Ty jo, to je matrix, ne?? A znovu zvedal zbraň k výstřelu. Nenechal jsem ho to zkusit potřetí. Bleskově jsem mu hodil klíče, které jsem šikovně vytáhl z kapsy, do obličeje a momentu překvapení jsem využil k tomu, abych se dostal mezi něj a zbraň. Zkroutil jsem mu ruku tak, že si strčil hlaveň do pusy. Řekl jsem: ?Ne, tohle je život.? A vystřelil jsem mu mozek z hlavy.

*    *    *    *

?....slezte z toho lustru Donalde, vidím vás.? Jó, to byl dobrej, vtip. Vyhoupnul jsem se na koně a opustil stanový tábor. Ve městě bylo poměrně živo. V Saloonu jsem sednul na bar a objednal si čistou whisku. Taky jsem se dal do řeči se sousedem, který popíjel pivo. Řekl jsem mu vtip s Donaldem. Společně jsme se zasmáli. Ze shora, jak už to v Saloonech bývá, se ozval burácivý hlas, takže všichni náhle ztichli. ?Povidám! Čemu se tam vy dva řehníte?? Všichni zírali ke stropu, kde se na lustru houpal neholený kauboj přežvykující tabák. ?Neslyšíte, nebo co?!?, dodal hlasem, který byl jasnou zvěstí o zkáze Saloonu. Můj soused promluvil: ?Hele, Donalde, promiň mu to, on to tak nemyslel. Víš, ono to neni zase tak moc vtipný. Pochop, hodně jsme toho vypili.? Prásk. Můj soused se skácel ze stoličky. Na mé bílé košili za dvacet dolarů se rozstříkla sprška krve. ?Tak já že nejsem vtipnej,? Donald položil filozofickou otázku, máchaje při tom revolverem v povzbuzovacím gestu. Jeho úšklebek prozrazoval, že se mu dneska nikdo nezavděčí. Pomalu jsem vstal a změřil si celý Saloon zkušeným pohledem, současně se mnou vstalo pět dalších kaubojů, zřejmě Donaldových kamarádů. To je pět kulek, šestá pro Donalda, jednou minu, dvě padnou na neočekávané komplikace, zbudou tři. ?Donalde,? vzkřikl jsem a chystal se říct něco, co bude dostatečným impulsem ke střelbě, ?ta košile,? počkal jsem, aby i tomu poslednímu došlo, že až dořeknu větu, bude pozdě na náhlá rozhodnutí, ?mě stála dvacet dolarů.? Současně s prvními výstřely omdlelo několik žen, většina hostů padla k zemi a zalezla pod stoly. Mému střeleckému umění se nikdo nevyrovnal. Střílel jsem současně z obou koltů, přesně a ničivě jako blesk. Netrefila mě jediná kulka. Na lustru se houpal mrtvý Donald. Kdosi poznamenal: ?Slezte z toho lustru.?

*    *    *    *

?Kurva chlapi a to nevíte co se posledně stalo mě, když jsem tuhle vodvážel dvacet tun tý zkurvený hlušiny, ty tví kočky, nebo srnky, nebo co, to je všechno super, taky bych chtěl takovou potkat, jenže mě se ti do cesty postavila taková osmahlá kundička, kurva, nech toho, povidám, chlapi notak, toviženekecám, jak řikám, taková jakdyž střelí, akorát proutkem přes zadek, čuměla mi do světel jako nějaká můra nebo co, no já troubil, co si myslíš, že jsem padlej na hlavu, abych ani nezatroubil, jako slon jsem na ní troubil, ale vona nic, stála jako přikovaná, kurva, no a co jsem měl, nechte toho už, řikám že nekecám, taky při tý rychlosti, to není jako na kole, to chvíli trvá než se to hne, vždyť víte vo čem mluvim, no tak sem si řek stejně, hele, kdo to pozná, jo, jesli kočka nebo srna, pod dvaceti tunama taky, žejo, to vyjde nastejno, tak jsem přišlápnul, no a ani jsem si nevšim, že by se něco stalo, znáte to, jak řikám, dvacet tun hlušiny proti takový vižli, no poser se ne, tak to jenom tak luplo, jako když ti praskne za krkem, pod kolama to nebylo ani znát, no taky dvacet tun, žejo, tam se nějaký to kilo úplně ztratí, no přece se neposeru.?

 

Epilog:

 

Možná to z toho není tolik zřejmé, ale chtěl jsem říci toto: Lidé. Tvůrci. Písmáci. Nezbavujte se svých postav tak snadno a zbaběle. Nechte je opustit rámec vašeho díla elegantně a se vztyčenou hlavou. Jsou to přece také lidé.


StvN
20. 06. 2003
Dát tip
Tak komunikuj. Víš, v tom citátu nejde o to, že by se to muselo rozlišovat. V Bibli se praví: I pošetilec, když střaží svá ústa, vypadá jako moudrý. To asi neni doslovnej citát, ale význam je uchopitelnej. Nikde se neříká, jestli je to dobře nebo špatně, o tom to neni. V tom je ta moudrost, že se neříká co je dobrý a co špatný. O všem lze uvažovat a mluvit jednoduše, jen to vyžaduje hluboké znalosti. Paradoxně.

Semeno
19. 06. 2003
Dát tip
A jak poznáš mlčícího filozofa od mlčeního, které mlčí, jelikož nemá co by říkalo?A vůbec, kdy je to tak?Kolik je stoprocentních extrémů?Děsí mě, že lidi, co mě učili mluvit a rozumět věcem, mi řikali všecko jednoduše a já to mám jednoduše zaškatulkovaný. Jenomže ono to tak neni ani za mák. Rozdělávat škatulky bolí. jak jsem se k tomu proboha dostalo? Asi mám úpornou potřebu komunikace..

Semeno
18. 06. 2003
Dát tip
Hmm, dialog dost natvrdo. Asi existuje jen málo prázdných a řidkých klišé achjo, o to je to složitější. Ovšem zatim jsem ve stádiu, kdy ač řešení znám, rozvíjejících myšlenek plnou hlavu, schází mi formulace, a tu doháním mlčením.. ..čiliže sorry

StvN
18. 06. 2003
Dát tip
Když někdo mlčí, ještě to neznamená, že je to filozof.

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Tak další Politováníhodná událost A koukej dohnat i tu předchozí povídku.

j_i_r_i_k
10. 06. 2003
Dát tip
Jééé, na tohle jsem úplně zapomněl, dík za připomenutí, teď to avi nesmažu :)))...

StvN
28. 05. 2003
Dát tip
Už jsem to našel, já věděl, že tu někde musí být ikonka odkaz na vyhledávání, ale nenapadlo mě, že je to na tak přehlídnutelným místě. No nic, zkoušel jsem to a zjistil jsem, že si asi nepamatuju už ani název. Až na něco narazim ozvu se.

StvN
28. 05. 2003
Dát tip
Našel jsem O lásce a umírání


j_i_r_i_k
28. 05. 2003
Dát tip
Uf, příliš dlouhé, abych to čet teď, si to nechám na potom, jo? :)))

StvN
27. 05. 2003
Dát tip
viz. Náhodný výběr

j_i_r_i_k
27. 05. 2003
Dát tip
StvN: viz se píše bez tečky, není to zkratka ale rozkazovací způsob :)... Tak Ty mému důlku říkáš přečíst, vytřít a zahodit? No, tak to jsi mě moc nepotěšil :)))... Ale ne, vážně, ten epilogs tam fakt dávát nemusel, dost se mi to líbilo, obzvláště trojka je fakt super, dvojka tayk hodně jo, jedničce nevěřím - i kdybys začal uhýbat před výstřelem, kulka je rychlejší než Tvůj pohyb, ať jsi sebevětší frajer... Ale tomu epilogu, jsem to musel číst dvakrát, abych uvěřil, že to tam fakt je... Já teda nevím, jaká díla Tě tak žerou, protože se přiznávám, že moc nečtu, za sebe jako autora můžu říct, že mé postavy umírají proto, že jinak by to bylo o něčem úplně jiném - myšlenka, že např. v povídce Volba by se na konci ten človíček sebral, na všechno se vysral a šel si dát lahváče, mi přijde dost absurdní... Tento dialog bych vedl celkem rád, ukaž mi ale aspoň jedno dílo (ideálně aspoň pět), kde hrdinové umírají zbytečně, jen aby byl nějaký závěr... Či Ti jde obecně o to jít proti myšlence příběhu s mrtvým na konci?

:o)*

StvN
27. 05. 2003
Dát tip
Jednička. Když se hneš ještě před tím, než zmáčkne spušť, tak se vyhneš, něco jako prozřetelnost. No, pochop, napsal jsem takovouhle kravinu, tak jsem to chtěl zaštítit nějakou vznešenější myšlenkou. Obecně se mi jedná o smrt v díle. Respektive o zbytečnou smrt. Taky o díla, která jsou jen o smrti. Což se netýká tvé Volby. Samosebou jsem si vzpomněl na několik takových děl, ale jsou už starší. Až mi řekneš, jak zmáknout ten link, tak nějaký najdu. Monty - jaká čest vidět tvou kritiku pod svým dílem.

Srandy, srandičky... na to vás užije...:o)))

StvN
27. 05. 2003
Dát tip
Však je to pravda, ne? Hele jak se dá najít dílo podle jména, když si nepamatuju autora?

StvN
27. 05. 2003
Dát tip
Tady je jedno, na který jsem si vzpomněl. Flétnistova melodie

...když klikneš na "Díla", tak je tam vyhledávání, myslím že funguje i podle názvu díla... Mám teď docela fofr, na tu povídku mrknu později, vypadá zajímavě.

Rowenna
27. 05. 2003
Dát tip
:-))

StvN
27. 05. 2003
Dát tip
Koukni taky na nějakou moji, až nebudeš mít fofr.

j_i_r_i_k
27. 05. 2003
Dát tip
Tak jsem to dílko zkouk... Nevím, která smrt přijde zbytečná Tobě... Mě osobně rozhodil ten motiv Krysaře, že ta melodie zabila zloděje, to je něco, co tam prostě nepatří... Ale pokud Ti jde i o toho flétnistu - ten zbytečně neumřel, kdo jiný než umírající může zahrát labutí píseň? Je to nádherný obraz - rozpárané břicho a přesto složit flétnu a zahrát njekrásnější melodii života, v jejích tónech odejít ze světa, bez smutku, bez bolesti...

StvN
27. 05. 2003
Dát tip
Ten kluk umřel mladej. Nelíbilo se mi, jak si ti násilníci s tou flétnou pohazovali a pak ho střelili, to je jako někde na základce. Ale takhle. Mladíkova smrt se dá akceptovat, kdyby to bylo napsaný trochu jinak. Kdyby z toho bylo cítit, že tím jeho život dostal smysl. Ale ne takovej, že tou dokonalou melodií zabil tři nějaký bezcenný lidi. Prostě nějakej vyšší smysl. Protože celý to dílo je vznešený, což se mi na něm líbí. Vzpomněl jsem si na jednu povídku, ale už nevim jak se jmenovala ani kdo ji napsa (tady na p.). Byla o klukovi a holce, oba se moc milovali, kluk šel do války a když dobýval zpátky svoje město viděl svoji holku a viděl, jak ji jeden nepřátelskej voják zastřelil. Tak k ní šel a střelil se do hlavy. Kdybych si tak vzpomněl. nevíš jak se dá najít dílo podle názvu?

j_i_r_i_k
27. 05. 2003
Dát tip
No, to pohazování a tak... Ani mi to tak špatné nepřišlo, asi tím, že to je vděčný motiv nejednoho amerického filmu a viděl jsem jich zřejmě moc... Ano, ale jinak souhlasím, jak jsem psal, neměl zabít ty zloděje... A sám autor to dneska uznal :)... Dílo podle názvu? V sekci Díla si dej vyhledat, zadej slovo v názvu a kategorii, bez té Ti to nenajde...

StvN
26. 05. 2003
Dát tip
Epilog je tam proto, že tento prostor vnímám jako komunikaci mezi autorem a čtenářem. Kdybych to chtěl poslat do Rodokapsu nebo do Mladý fronty, tak bych ho tam určitě nepsal. Nežádám hlubší kritiku, spíš něco jako dialog. Že nemáš hodnodit účel? Nesouhlasím, dílo bereš komplexně, nemůžeš vynechat příčinu, ani důsledek, nemůžeš prostě vynechat autora, dílo neni jenom shluk písmenek, byť je takhle slabomyslné, od toho taky ten epilog, nikdy bych si to sem netroufl dát jen tak.

Helga
26. 05. 2003
Dát tip
1 - okaj. 2 - "jó to byl dobrej vtip" je blbá věta. Blbej začátek. Dala bych to až k tý whiskey, o tři řádky níž. Proč? Jako uvedení do tématu ano, ale tady to je šroubovaný. Takový laciňoučký. I napsaný. "Společně jsme se zasmáli" - ten den bylo hezky, sluníčko svítilo a Karkulka se vydala na výlet za babičkou. Ano, triviální, ale když triviální, neznamená to i triviálnost ve zpracování. Snad jen věta rozkouskovaná pro dramatičnost situace ("Donalde," vzkřikl jsem...) to drobet napravuje. 3 - okaj. To se mi líbí dost. Vydra, výr, VYŽLE, povyk, výheň. "Nežádám hlubší kritiku, spíš něco jako dialog." - dialogická kritika, chceš-li.

Plopez
26. 05. 2003
Dát tip
Jen jsem chtěl říct, že takhle jednoduchý to neni a ty to víš. Takže se snažíš někoho poučit.

StvN
26. 05. 2003
Dát tip
Vím. Neřekl bych poučit.

StvN
26. 05. 2003
Dát tip
"jó to byl dobrej vtip" je dementní věta, ale nějakou jsem tam dát musel. Navíc, celý je to dementní. Samozřejmě, že to znamená i triviálnost zpracování, je to rychlovka a de o prachy, čekáš, že se tomu bude někdo víc věnovat? Je to čtení někam na toaletu, přečíst, vytřít a zahodit. je to stejný jako spousta jiných děl tady. Vyžel---zvykl jsem si, že mi chyby opravuje počítač, na tohle nic neříkal.

fungus2
25. 05. 2003
Dát tip
No tak to se tedy povedlo.

Plopez
25. 05. 2003
Dát tip
Docela dobrý, ale ten epilog to parádně zazdil

StvN
25. 05. 2003
Dát tip
Nesouhlasíš s ním?

Gunhead
25. 05. 2003
Dát tip
tos chytl od Kandelábra, takovýdle móresy...myslím tu hrubost... Moje já č.1: postavičky jsou moje a jenom moje a budou skákat jak já písknu, se mnou se taky nikdo nemazlí... ale stejně si nemyslím, že ten epilog se směřuje i na mě, protože moji paňďuláci jsou prostě borci největší a nikdo na ně nemá... Moje já č.2: má pravdu ten chlapec...

Gunhead
25. 05. 2003
Dát tip
bzum bzum , bzuuuum

StvN
25. 05. 2003
Dát tip
Hrubá je jen třetí část, takže není důvod se znepokojovat. Nešlo mi o hlavní postavy, ale o všechny postavy, taky o sebevraždy na konci děl, to jsem možná mohl taky zmínit. Obecně jde o zabíjení jako takové.

Kandelabr
25. 05. 2003
Dát tip
jen houšť a více eklhaftu! :) vypadá to, že se blýská na hezké morbidní časy :) juchůůůů :) s tím epilogem je to fakt, možná je tam kapánek našroubovaný, ale souhlasím s tím, že spousta autorů nedokáže zakončit své dílo jinak než definitivně (smrtí ), což nemusí být nutně na škodu, ale člověk se toho časem přežere. tady máš tip.

Plopez
25. 05. 2003
Dát tip
Nejde o to, jestli s tim souhlasim, nebo ne. Jsem tu od toho, abych hodnotil dílo, ne jeho účel. A to vysvětlení mi tam nesedí, zavání fotříkovskym školometstvím. Jinak s tebou v zásadě souhlasim. Ale to se nedá mluvit jen o smrti. Je spousta klišáckejch point, který dokážou dobrý dílo zazdít. Náhlá ztráta paměti, probuzení ze snu, přistání UFO...Sám s tim mám problémy.

Hej, to je dobře napsaný, vtipná poenta, neotřepaná, a koneckonců nezbejvá, než souhlasit. Dík, sem tvuj člověk

katugiro
25. 05. 2003
Dát tip
opsané z Rodokapsu? :) ale na tom epilogu možná něco bude...

dobrounkatý .-) mňam *****

StvN
24. 05. 2003
Dát tip
To neni moc zdravý, cpát se takhle na noc.

¨příště si tě nechám na ráno :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru