Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dubnobasswithmyheadman

25. 05. 2003
2
0
1207
Autor
Artista

Toto je první z mé série recenzí...

Dubnobasswithmyheadman

Dubnobasswithmyheadman znamená přelomové album ve tvorbě dnes už na taneční scéně notoricky známé formace.V roce 1990 přichází do skomírající synth-popové formace mladý nadějný DJ Darren Emerson. Rick Smith s Karlem Hydem se totiž rozhodli, že změní hudební směřování kapely poté co se nechávají okouzlit novou hudbou plnou rytmů a groovů. Prvním výsledkem jejich práce je po pár “zkušebních” singlech album s prapodivným názvem. Underworld zde představili svůj nový zvuk, který je směsicí techna,ambientu a alternativního rocku, i když ani tento popis nemůže ilustrovat specifický zvuk, který by si toto trio mohlo snad i patentovat (kdyby ho na dalších albech zase trošku nepozměnilo). Karl Hyde navíc přidává svůj svérázný zpěv jehož textová stránka se vymyká všem jednoznačným interpretacím a je spíše jakousi mozaikou impresí a idejí. Většina skladeb nabírá postupnou gradací doslova hymnických rozměrů a zvuková pole se vypínají od sférických výšin, k hlubokým temnotám, od niterných vibrací až k zamlženým dálkám tisíců ozvěn. Elementy které se vynořují z temnot podsvětí, aby na chvíli splynuly s proudem a později uvolnily cestu nově se rodícím- to jsou typické prvky hudby Underworld, které poprvé rozvinuli právě na Dubnobasswithmyheadman.

Albu chybí slabší místa. Od skvělé Dark&Long, s jemně propletenými rytmy a spoustou skrytých překvapení nás pánové přenesou do klubu (Mmm Skyscraper I Love You) až ke čtveřici skladeb, které úžasně propojují ambientní zamlženost s energií rytmů a vytváří tak onu typickou psychedelii, která jakoby prýštila odněkud z podsvěta (Surfboy, Spoonman, Tongue, Dirty Epic). Cowgirl patří mezi největší hity Underworld a bohatě vrstvený podklad spolu s euforickým textem neztratily ani dnes nic ze svého kouzla. River Of Bass nás vrátí do poklidné nálady a poslední Mother Earth se závěrečným ekologickým apelem pak trochu připomene éru ještě bez Emmersona.

Dubnobass… se ve své době setkalo s všeobecně skvělým ohlasem o ovlivnilo i spoustu ostatních muzikantů a producentů. Důkazem jeho nadčasové kvality je prostě jen poslech…vůbec nezestárlo. Přerod Underworld byl určitě správným rozhodnutím. Hned prvním albem se totiž toto trio zapsalo do hudební encyklopedie 90tých let dnes už minulého století…když ho ale poslouchám, uvědomuji si relativitu času…


Wopi
02. 06. 2003
Dát tip
Jasně, neřikam, že recenze musí být tak a tak. Jakýkoliv subjektivní pohled a originální podání je v pořádku. Jen to chce opravdu počítat s tím, že to bude číst někdo, kdo dané CD nezná a pak "loví", o co jde. Jinak je to fajn a je vidět, že tomu rozumíš.

Artista
01. 06. 2003
Dát tip
2 Dejf: za chyby se omlouvám, možná jsem v těchto otázkách trošku lehkovážný, ale uvědomuju si, že forma je důležitá, i když v rámci mé osobní kybergramatiky na to zas tak nehraju... Jo a ta recenze je psaná tak, abych rafinovaně propletl to objektivní i subjektivní, rozdělil je jemnou linkou a překročil tak klasické formální vymezení recenze... :-)

Wopi
01. 06. 2003
Dát tip
Hned na začátku by mělo být uvedeno, o jalou kapelu se jedná, oznámit to (jen tak mimochodem) až poté, co se povídá o změně stylu kapely, je hodně divné. Z hlediska slohu by se daly vytnout některé nešťastné formulace ("Albu chybí slabší místa" .... fakt chybějí??? Nebylo by lepší "na albu nenajdete slabší místa..."). Doporučoval bych více ladit text, snažit se jej vnímat z pohledu čtenáře.... nepoužít hned první verzi, kterou naťukáš.

Artista
01. 06. 2003
Dát tip
2 Wopi: Díky za kritiku. Shledávám ji jako přínosnou. Abych byl upřímný, počítal jsem ještě s jistými korekcemi v textu a tys mi dala podnět...Díky PS: Nechci se moc ohlížet na čtenáře v tom smyslu, že mu budu něco vysvětlovat. Je to nuda, je to trapné a k ničemu to nevede. Beru svůj text spíše jako jakousi iniciaci. Jako když si pustíš novou hudbu...na základě mého "vnímání" se třeba někdo neznalý rozhodne pro poslech a vlastní zhodnocení.A třeba dojde i k podobným závěrům :-) ...to je moje pojetí recenze- není to profil, ale prostě jen pohled na jedno album "jedné kapely"... Kdo se chce seznámit s jejich vývojem, tak si může přečíst moji reportáž z live actu, tam všechno je... Uff! :-)

Dejf
31. 05. 2003
Dát tip
moc fajn napsaná recenze, i když poněkud méně masová a místy s chybami (interpunkce). Ale stejně jak už jiní přede mnou - i když moc nevím, o čem mluvíš, líbí se mi to a moc :-))

Dobrá recenze! Píšeš hezky!*

Mozart
28. 05. 2003
Dát tip
na zač. se ti dvakrát opakuje slovo "formace"... na konci "a ovlivnilo i spoustu ostatních muzikantů"...to je zvláštně konstruovaná fráze...:-) jinak je to pěkně našláplá kritika...možná by neškodilo ji prohloubit...to jsem alespoň očekával...nahodit k tomu ještě něco hlubších úvah, protože tady pro to místo máš a můžeš jejich hudební postup pěkně obnažit do detailů... jinak tam máš moc hezké filosofickopoetické obraty...které z toho činí celkem originálně formovanou kritiku. suma: je to spíše kritika pro zasvěcené...kteří navíc kapelu milují...a tudíž se zde opět ...po kolikáté už?..uspokojí nad tím, jak jsou U. skvělí....:-) i když na druhou stranu chápu...že přibližovat je nezasvěceným... trochu nudí...jo...je to hezká kritika.

Artista
26. 05. 2003
Dát tip
2 kandelabr: možná máš trochu pravdu,ale vše je pouze na začátku.Zrovna dneska přidám pár dalších recenzí a možná už i report z jejich koncertu na Creamfields, kde bude i jejich stručná biografie... Jo a k Hundred Days Off- já myslím že je to docela příjemné poslouchání i když ve srovnání se staršími Underworld možná trošku moc vyklidněné- další viz. budoucí recenze...

katugiro
25. 05. 2003
Dát tip
přiznám se, že netuším, o čem to mluvíš, ale líbí se mi jak :)

Katčenka
25. 05. 2003
Dát tip
Neco jako Katiguro :-)))

Kandelabr
25. 05. 2003
Dát tip
k recenzi: je fajn, ale někomu, kdo neví o čem je řeč moc neřekne. jdeš na to příliš rychle. někde na zqčátku by třeba stálo za to říct, že je to hudební album :) docela mi taky chybí to, co se se skupinou stalo pak, mám na mysli trainspotting atd. a třeba i to že od nich nedávno odešel člen, porovnání s dalšíma deskama atd. no u dubnobass... jsem strávil nejednu příjemnou chvilku, fajn album jen co je pravda... a líbilo se ti 100 days off? já se dost nudil :(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru