Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žižkov má další skvělou kapelu, VLNY!

06. 06. 2003
1
0
428
Autor
MiDi

Pro radniční listy Prahy 3 píše o svém objevu Milan Diviš.

Říkají si VLNY. Pětice kluků, odvozujících svůj název od produktu, který vysílač v Mahlerových sadech v Praze 3, neúnavně šíří do dalekého okolí, jak mi objasnil předák skupiny Saša Kirilov.

 

Stylově jsem si je zařadil někam do průsečíku kapel jako jsou, Ready Kirken, Kryštof, Support Lesbiens, Mňága a Žďorp nebo Buty. V textech je patrná silná inspirace opačným pohlavím např. písnička "Už jenom, když se zdáš", vrcholí sloganem "..., ustřelím si hlavu a skočím do propasti ...".

 

Mimo to, že se VLNY narodili v roce 1999 jsem dále vypátral, že kromě vysedávání v pizerii nad Žerotínovou ulicí odehráli kluci na neznámou kapelu úctyhodných 32 koncertů, nejdále v Brně, nejvýznamnější pak společný koncert s Petrem Mukem v obci Mikulůvka u Valašského Meziříčí a nejúžasnější prý bylo letošní dubnové vystoupení v Paláci Akropolis v Praze.

 

Záměrně svou zprávu ukončím několika větami o dvou albech a třetím, se kterým si dávají pěkně načas, aby nadběhli svému závazku natočit tři alba běhěm pěti let. Když jsem se ptal jestli se jim to vyplatí, odpověď byla: "Je lepší točit nízkorozpočtové desky, než aby žádné nevznikly".

 

Pod hlavičkou imaginárního vydavatelství HM Records tedy vyšla na začátku roku 2000 prvotina "VLNY a Vlnky". Nad pečlivě propracovanými základy vyniká nápaditá instrumentace, především z rukou blues-rockového kytaristy Petra Jiskry. Skladby, které mě uchvátili a o pár milimetrů předstihují ostatní písničky jsou, "Motýl se topí" a "Přístav".  Ty lze stáhnout na internetových stránkách www.vlny.org.

 

V roce 2002 kapela znovu ožila albem "Husí kůže", z kteréhož vrhu vzešlo 14 písniček včetně úvodního intra "Allah Akbar", které vás přenese na Blízký východ do kraje mešit a modliteb s přelétavajícími bojovými letouny F-15, takže už na začátku pocítíte mrazení v zádech ...

 

Vyzradit o mém objevu úplně všechno, byl bych špatný reportér. Ale jestli vás už zvědavost přiměla podráždit prohlížeč vašeho PC pořádnými vlnami ze Žižkova, tak jsem snad nejen obstál, ale i uvedl do společnosti další pořádnou rockovou kapelu.

 

(Milan Diviš - narodil se v roce 1979, vystudoval obchodní akademii a příležitostně se v reportážích, zejména pro Radniční listy Prahy 3, věnuje objevům, které si získali jeho obdiv.) (Nebo budou mimořádně zaplaceny ;)


Pája
06. 06. 2003
Dát tip
neříkej :-) ještě tak k tomu pozvat nějakého korektora čárek a snad by to i šlo ovšem až na: "V textech je patrná silná inspirace opačným pohlavím např. písnička "Už jenom, když se zdáš", vrcholí sloganem "..., ustřelím si hlavu a skočím do propasti ...". " to mě pobavilo :-)))

MiDi
06. 06. 2003
Dát tip
Jasně, že to projde korekturami, ale mohlo to být i horší ne?

Pája
06. 06. 2003
Dát tip
jasně ;-))

řásná
06. 06. 2003
Dát tip
* skvělá reportáž

MiDi
06. 06. 2003
Dát tip
Pracuji na sobě, a dík moc za povzbuzení!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru