Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tunel

07. 06. 2003
0
0
582
Autor
potvora

Zazněl výstřel a krátký výkřik. Lukáš ještě mléčným závojem zahlédl neznámého vojáka a pak se propadl do tmy. Měl zvláštní sen. Zdálo se mu, že stoupá dlouhým, lehce točitým černým tunelem. Chybělo zde jakékoli osvětlení, a přece měl pocit, že i v temnotě tunelu vidí stejně dobře, jako ve sluneční záři. Náhle měl pocit, jakoby se ocitl přímo před zářícím sluncem. Poprvé za celou svou cestu se ohlédl a jeho dokonalý zrak spatřil tenkou stříbrnou nitku, která podobně jako Adrianina nit, ukazovala cestu, kterou prošel. Teprve teď si všiml, že tato nit končí na jeho těle...těle! S úžasem zvedl levou ruku a prohlížel si jí. Měl na sobě sice svojí uniformu, ale vypadala tak podivně, jakoby zářila. Uvědomil si, že takovou zář nikdy neviděl, byla zářivější než cokoli na zemi a přece neoslepovala. Pojednou si všiml zářící postavy v dlouhém splývavém oblečení, jak k němu bosa přichází po štěrkové cestičce – ale i štěrk, který většina z nás zná jako úlomky tmavých kamínků zářil a onu zářící bytost zřejmě nezraňoval. Postava se stále přibližovala a Lukáš už dokázal rozpoznat její ženské rysy. Když se k němu přiblížila, vztáhla ruku a dotkla se stříbrné nitky, ta se pod jejími prsty přetrhla. Lukáš pocítil krátké škubnutí a najednou spatřil svoji matku, jak jej jako novorozeně poprvé pevně sevřela v náručí. Pak uviděl i svoje tělo, ležící ve směsi bahna a krve. Tenká stříbrná nit spadla k jeho tělu. Zářící bytost se dotkla jeho ruky a s něžným úsměvem tiše řekla: “Zemřel jsi.”


1. - Proč je to "Úvaha" ? 2. - Těžko říci, jaké špulky s sebou tahá jakási Adriana, ale pakliže se mělo jednat o onu bájnou nit, tak ta byla Ariadnina. Inu, stane se. 3. - Vyskytuje-li se v povídce nějaký nápad, já na něj nepřišel. 4. - Kladem je výborná čeština, chyb minimálně.

Daly
07. 06. 2003
Dát tip
Proč jsem už po první větě věděla, co bude následovat?

To je slušně napsané, přirovnání k nitce naprosto sedí. Taky bych to ale přiřadil k povídkám místo k úvaze. ;o)

Kandelabr
07. 06. 2003
Dát tip
viz pišta a daly...kde je něco co už jsem 100x nečetl? těchhle umíracích historek je tady vážně jako když naseje.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru