Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čas.

07. 06. 2003
13
7
2511
Autor
StvN

 

Blok si nalistoval prázdnou stránku. Propiska začala psát.

 

         Na volné hladině rybníka času se kolébá loďka. Krajkoví nekonečných vlnek hladí štíhlé boky, bílý trup. Nebe je plné listí, schovávám se v něm. Nejsem vidět.

 

         Kamilo. Tady to také neznám, ale líbí se mi tu. Nejsou tu lidé.

 

Jdu po širokém chodníku. Vidím nahé děvčátko, jak před sebou tlačí kočárek ? hračku. Má kolečka, která se netočí. Je prázdný. Zastavila a otočila ke mně blonďatou hlavičku. V očích má nenávistný pohled. Posunula kočárek kam až dosáhla a krátkými krůčky ho došla, a pak znova.

 

Kamilo. Lidé jsou bizarní. Nemám je rád.

Jsi taky člověk.

Nemám rád ani sebe.

Protože jsi stejný.

 

Jsem taky jen člověk. Bloudím po světě, nenalézám, co bych hledal. Holčička neúnavně posunuje kočárek. Jdu rychleji než ona. Schválně mi kříží cestu. Obcházím ji z druhé strany. Z jejího výrazu čiší neskutečná nenávist. Nemohu z ní spustit oči. Na přechodu vcházím do silnice, holčička se usmála. Rána do ramene, zatmění. Hrubá síla mě odhodila zpět na chodník.

 

Je večer, ležím na chodníku a pomalu se probouzím. Necítím žádnou bolest. Nad  hlavou mi stojí nenávist. Přešla k břichu, které bylo již otevřené. Vytahuje ze mne panenku a šatičky. Panenku oblékla a uložila do kočárku. Pak ze mne vytáhla kabelku a dala si ji přes rameno, do kabelky vložila mé srdce.

 

Kamilo. Nechci takhle umřít.

Smrt si nevybereš.

To je největší smůla, která mě může v životě potkat.

Je to tvá vůle.

 

Ležím na chodníku a zvolna se propadám. Kolem mě poletuje listí. Mezerami vidím šírou hladinu času, krajkoví nekonečných vlnek obepíná malou loďku s bílým trupem. Neví kam plout.

 

Propiska dopsala. Blok se zavřel. Čas odešel.


7 názorů

Já si na tobě zase velice cením toho, že i přes naše tvrdé rozpory pod mým prvním dílem, ses dokázal vrátit s objektivním přístupem a má další díla nehodnotil pod vlivem pomyslné zlosti, ale podle skutečných pocitů a názorů. Já měl v té době od tebe myslím dvě díla také přečtené a líbila se mi, to jsem nedokázal sám v sobě popřít, ale k tomu abych to dal najevo, jsem se nedonutil :) Ukázals mi, že v literatuře, ani na tom blbým serveru, nejsou předsudky na místě. Na tohle nemusíš nijak reagovat, nepíšu to kvůli tomu, abych se s tebou přátelil, nebo se vtíral, jen proto, že chci vyjádřit, že si toho cením a k tomu myslím netřeba cokoli dodávat. Jo jak jsi mluvil o těch knihách, chtěl jsem se zeptat, jestli to už zkoušíš v nějakých vydavatelstvích a jestli ano, je vůbec nějaká šance? Na tohle mi kdyžtak odpověz do zpráv, ať už ti to tady více neprasím :)

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
Naprosto tě chápu. Jenže to bylo určitý období, kdy to šlo a teď to nejde, ale jde to zase jinak. Nejsem ten typ, kterej by se vracel a natáčel čtvrtej díl Ramba jenom proto, že kdysi to byl silnej motiv. Tehdy jsem začínal a povídky byl můj způsob komunikace s ostatními písmáky. Teď už tu nejsem kvůli povídkám. Píšu svoje knihy a ty sem nedávám. Chci jen říct, že to, cos napsal, je pravda pravdoucí. Myslím si dokonce, že je dobře, že to tak vidíš a vnímáš, protože tím ukazuješ jistý nadhled a to se mi líbí.

Zdá se mi lepší, než předchozí část. Pasáže s holčičkou jsou neskutečně silné a pod kůži se deroucí. Fragment, u kterého jsi sražen autem si představuju jako videoklip. Úplně to vidím; nenávistný pohled, srážka autem, jedovatý úsměv. Motiv "zlé" holčičky s kočárkem je fakt silný, hodně moc. Akorát dialogy mi tady oproti "Cink." připadají poněkud zbytečné a celkově slabší. Ale nekladl jsi na ně takový důraz a chytře jsi udělal. Můžu ti něco říct jen tak bokem? Jak jsi říkal, že jsi rád, když někdo přečte něco staršího, tak mě právě tyhle tvé starší věci připadají mnohem lepší než ty novější. Doufám, že tě to nenaštve, ale tenkrát jsi byl takovej odvázanější. To nový už mi příjde až moc vypucovaný, sice literárně hodně kvalitní, ale mnohem nudnější, neříkám nudný - trochu mi to připomíná Wintera, ale ten jde ještě do mnohem zamotanějších detailů :) Jako něco máš taky docela vod země (třeba to s tou Maruškou, což se mi zrovna nelíbilo), ale celkově to na mě působí zbržděněji, až moc promyšleně. Ale tím samozřejmě neříkám nic negativního, to je přirozený, že se člověk bude posouvat dál, takže ani nevím proč to píšu :) Sorry za to kecání, ale musel jsem to ze sebe dostat :)) Za tuhle máš tip a zbytek sbírky si přečtu ještě večer, případně až zítra. Zatím se měj.

Bunghadra
08. 07. 2008
Dát tip
Tak tohle je dobry, velice realisticke:) A vtipne:) a ANI SLOVO NAVIC, ANI SLOVO MIN:) fakt DOST DOBRY:)

Bluedragon
19. 06. 2008
Dát tip
ukotvení celku blokem a tužkou se mi moc líbí, stejně jako Kamila nenávidím lidi a sebe za to, že je nenávidím ... ale jenom někdy ;-)

Alojs
25. 01. 2007
Dát tip
ano, ta holčička s kočárkem + nenávistný pohled zabírá. Přitom je to zdánlivě jednoduchá věc. Vypadá to, že celá sbírka bude potvrzovat pravidlo "o jednoduché plynulosti", kde se klade důraz na "Najdi si tam to své". já si to našel. Nemám rád lidi :)

StvN
06. 05. 2005
Dát tip
Tahle sbírka asi nemůže nic říct nikomu než mě. Když to tak po sobě po letech čtu.

Semeno
20. 07. 2003
Dát tip
Můžu? Nemám! Mám tak trochu samo sebe, jenže ... ani tak nemám ten nadhled. Kamilóó, kamilo, kamilo, kamilóó, semínko se ztratilóóóó :o)

pozorovatel
18. 07. 2003
Dát tip
Ta Kamila je zajímavá. Já jí mám taky. Je snová a objevuje se jen někdy, když potřebuju(být smutný nebo zasněný třeba). Ta symbolická holčička se mi moc líbí a jsem rád, že tu je.

Semeno
13. 07. 2003
Dát tip
Přálo bych si mít Kamilu. ve svém utápění má odpovědi. já nemám kamilu a proto je mi jasný jak je důležitá a co všechno může znamenat. Spíš než holčička mi vyhovuje zasazení do prázdna blokem a tužkou. Oh jessssrrr :o)

StvN
13. 07. 2003
Dát tip
.oujéé. Nemáš Kamilu, ale můžeš mít třeba Standu nebo já nevim co, třeba stříbrnýho jednorožce.

Carrie
10. 06. 2003
Dát tip
Kamila mě tam štve - viz Cornel - ale jinak zajímavá atmosféra... ten svět věcí bez lidí - vybavily se mi povídky od Bradburyho... a to listí na nebi - Lucy In The Sky With Diamonds... a ta nenávistná holčička - jak z horroru od Kinga :-)))))

fermosa
10. 06. 2003
Dát tip
mě ta Kamila ani neštve, ty útržky jsou jako sen a i když se mi ta poslední věta líbí : " Propiska dopsala. Blok se zavřel. Čas odešel "... ta holčička s tím nenávistným pohledem a blonďatými vlásky - symbol - ten konec by mi korespondoval s probuzením. ale i tak je to dobré. Křehké... *t

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Je to zvláštní, kolik různých asociací to v lidech probouzí, už tu byl i o Beckett, Hrabě, Kafka, teď Bradbury, King.

Líbí se mi Kamila, líbí se mi holčička, líbí se mi StvN, nelíbí se mi blok a tužka :-)))))

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Nikdo není dokonalý. Hlavně, že se ti líbí StvN i přes to, že se ti nelíbí jeho blok a jeho tužka, ale ta tužka je fakt dobrá - Waterman.

Jojo :-)))

Cirilla
10. 06. 2003
Dát tip
Stvn: Waterman je nejlepšejší, taky jsem majitelkou jednoho tohohle vodníka... :)

Plopez
09. 06. 2003
Dát tip
Hmm, je to takový kře - houč - ký, že se bojim to kritizovat, aby se to nerozsypalo...

Místy až Lynchovité. Celkově spíš náčrtek, než ucelená povídka. Dobře by se vyjímalo víc podobných "záznamů" pohromadě, něco jako takový svébytný deník.

Tak tohle se mi hodně líbilo. Sice nemám rád Kamilu, která mi tu připadá trošinku zbytečná, ale ta dívenka ... vau, tohle si napsal fakt dobře.

nelíbí se mi blok s tužkou, bez nich by to bylo téměř :-)*****

Kandelabr
07. 06. 2003
Dát tip
i ty mystický symbolisto! :) dobré to je, hezky si hraješ se slovama....malebné. tip

Cirilla
07. 06. 2003
Dát tip
Teda tachle trpět kvouli ňáký Kamile! A vůbec, když hl. hrdina nenachází, co hledá, ať nehledá, vono už to příde samo. To sem ale přemoudřelá, co? Ale ju, líbí se mi, jak to sladkobolně plyne. :)

StvN
07. 06. 2003
Dát tip
Trpí především kvůli sobě.

Cirilla
07. 06. 2003
Dát tip
Tak ať se v tom nerochní, dá si panáka a bude líp, jak řiká ta nanynka v Počasí :)

StvN
07. 06. 2003
Dát tip
Proč myslíš, že se v tom rochní?

Líbí se mi na tom ta propiska i ten blok, ta holčička tam sedí. Celkově se mi to líbilo.

StvN
07. 06. 2003
Dát tip
Celkově jsem rád, že se ti líbí, blok, propiska i holčička.

des_te_meer
07. 06. 2003
Dát tip
pekne

StvN
07. 06. 2003
Dát tip
Moc ti to neříká, viď?

des_te_meer
07. 06. 2003
Dát tip
odhadujes nespravne

StvN
07. 06. 2003
Dát tip
Tak to mě těší.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru