Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úterní glosa, 10. června 2003

10. 06. 2003
0
0
684
Autor
glosator

10. 06. 2003

 

            Výstražná stávka vysokoškolských pedagogů pro zvýšení jejich platů je oprávněným protestem. Platy vysokoškolských učitelů absolutně neodpovídají minimálně stejně vzdělaným zaměstnancům v jiných sférách práce. Nízké platy těchto odborníků názorně ukazuje pohrdání státem vzdělané vrstvě obyvatelstva. Smutné je i to, že jejich platy neodpovídají ani dělnickým profesím a mnoho z nich musí pracovat i jinak a tím snižují možnost dostatečného sebevzdělávání. Měli by se lidé, kteří rozhodují o dotacích pro vysoké školy trošku zamyslet nad prioritami.

 

            Další stávkovou pohotovost vyhlásili i zaměstnanci Československých aerolinií. No, jestli to půjde takhle dál, tak se máme za pár měsíců na co těšit, až v parlamentu projde socialistická sobotkova reforma veřejných financí. To tady teda bude vypadat. Přidají se všichni, kterých se to bude týkat, to tady bude cirkus. Ale páni ministři se budou v Praze je usmívat, protože ještě budou pár chvil přesvědčeni o tom, že jim budou za pár let všichni zobat z ruky, jelikož jsou přesvědčeni o efektivnosti jejich návrhu. Nicméně je smutné, že překladatelé reformy nedávají zřetel ani na varování ne opozice, ale hlavně zkušených ekonomů, kteří se v tom vyznají. Ale ta tvrdohlavost je přijde draho. Doufám.

 

            Neočekávaný a překvapivý růst HDP není žádným zjištěním, které by nás mohlo uklidňovat (bohužel) za lepší zítřky. Je to dáno hlavně tím, že je nulová inflace a nepřiměřená výše průměrné mzdy v poměru se zvyšujícím se počtem nezaměstnaných. Kvůli těmto ukazatelům je sice pohled na posilování HDP pěkný, ale jinak je vlastně jen zkreslený a prakticky nic reálně neukazující.

 

            Včera večer zemřel jeden z bratrů Tesaříkových a sice Vladimír Tesařík. Je to moc smutná zpráva. Snad se s tím Richard Tesařík vyrovná a nezanechá to na něm žádné negativní vlivy…


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru