Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Druhej den karnevalu

Výběr: kalais, hermit
19. 06. 2003
8
0
1162
Autor
turandot

Dobrý duch pohádek zamrzl ve snění,¨ ve snění upírů- pomník noci nás drtí. Jenom křik přízraku, propíchlý vidlemi, jenom křik kocourů, které ťeď měsíc škrtí. Dovedeš usínat? Neodcházej, to sametoví lišaji zvoní o okenní tabulky, o vítr nehybný. (Kryštof K. Baczynski) Mý sny jsou černý křeče. Tohle je interpretace snu. O karnevalu. Přebujelý barvy. Brownův pohyb. Ohlušující.

Kladka slunce. Vysoko nad městem visí vycpanej chameleon. Obří vycpanej chameleon. Nikdo ho nevidí. I vycpaní chameleoni dokážou srůst s nebem. Zapustí do něj kilometry vyschlejch a ucpanejch žil a nikdo je nevidí.

Jeho kůže je smirkový papír a letadla si o něj odírají křídla. Na hřbetních ostnech se mu zachytávají spadlý hvězdy. Ježci nosej jabka? Chameleoni hvězdy. Ale nikdo to nevidí. Oblouk nabodanejch hvězd. Hvězdný jednohubky.

Lidé z toho města jsou fantastové a ignoranti. Věří svým očím a nepochybují. Nazývaj neviditelný ostny s nabodanejma hvězdama souhvězdím Staré želvy..-nazývejme věci pravými jmény...Chameleonův náhled na věc je apatický. K jeho hlavě jsou připoutaný prázdný oblaka, prázdný bubliny jako z komixu. Jak by moh myslet? Vnímat..?

Lidé z toho města jsou fantazírující ignoranti. Nalévají si do uší destilovaný ptačí zpěv. Kornoutama z ranních novin. Kupujou ho v igelitovejch sáčcích. Některý lidi jsou už tak přesycený, že zpěv v uších neudrží. Jedním uchem tam a druhym jim vyteče do odpadu. Na ulice. Kaluž serenády modrýho plameňáka s olejovou skvrnou.

Lidé si tam lijí do uší destilovaný ptačí zpěv. Chytají opeřence a nutí je do zkumavek zvracet symfonie. Některý zas paběrkují na holubech.Ždímají je doma v koupelnách. Za babku.

Lidé z toho města jsou lhostejní fantastové. Celej den bez přestání mluví a vzájemně se neposlouchají. Jsou veselý a spokojený.

Výrazně artikulujou, ale schopnost řeči už dávno ztratili. Hlasivky-bonsaje. Jejich monology se podobají včelímu bzučení.

 

Dnes je druhej den karnevalu. Karneval dnes nebývale kvete. Na chameleonovi se usazuje oxid hluku. Jeho žíly rezonují a vibrují bzukotem města. Jeho zadní noha plesniví a nadouvá se odchlípeninami. Exém z plytkosti těch pod sebou. Fantastů a ignorantů.

Oni si nadšeně sdělují svou radost. Prskají si pocity vzájemně do rozzářených obličejů. A neslyší se. Všichni říkaj to samý. A cítí kolumbovskou beztíž, nový obzory přímo před nosem. Možná je to dobře. Zatím nepřišli na to, že úsměv neovlivňuje slova, který řikaj. Ještě nevynalezli přetvářku. Fén jo. Přetvářku zatim ne. Měli by to o tolik lehčí. Slavíci v uších slouží jako filtry. Síta, který zachytávají slova, ty slova, co bolej. Rytíři bojující tak, že prostrkávající meče skrz sklopený hledí.

 

Až na to přijdou... potom se zvětralej a drolící se jazyk chameleona rozvine podoben skládací harmonice, podoben sametovýmu koberci chrstnutýmu na schody pro královi kroky. Z chameleonova hrtanu vyhřezne smečka divokejch psů. Rozeběhnou se po obloze. Budou zuřivě štěkat , skákat, kousat do větrnejch kohoutů a nakvašeně požírat modro.. Pak bude tma tančit s panikou neumělej valčík za vroucí kakofonie podupanejch sáčků s ptačími produkty. Na konci přece vždycky vrcholí orchestr. Pak bude ticho.

Když je tma a ticho, chtěj fantastové a ignoranti najednou slyšet růst trávu. Alespoň. Napínaj uši. Chtěj ukonejšit. Je důležitý, co bude první pronesená věta.

 


ch_34
16. 11. 2004
Dát tip
čtu Tvoje starý věci... a kontruju je s mejma starejma připomínkma... a s připomínkama ostatních lidí... chtěl bych si je pamatovat... pojď.. budeme si je číst.. všechny pravěký věci... který budeme chtít... a budeme vzpomínat ... a říkat si, co jsme v tý době dělali... a na co jsme mysleli... pojď... budeme si je číst

guy
27. 12. 2003
Dát tip
Je to pro ty chvíle, kdy nepotřebuju znát Brownova pravidla a jdu přesně od jednoho k druhýmu. Úplně přesně. Akorát. Blbě se to popisuje. Radši budu ticho. Asi sem měl bejt od začátku, ale nedalo mi to. ***

turandot
16. 09. 2003
Dát tip
..ne ten, co by se se mnou bavil, protože holduju rumu....?(mrzí mě, že sem ho nepoznala)

Ne ten ne. Ten co dýchal proto aby zemřel.

Chameloen... kdysi dávno žil muž jehož zájem byl žít v takovém městě. Jeho krev byla žluč, jeho oči byly bílé jako smrt sama... doufám, že už nežije aspoň se k tomu modlím... On by nad tímto jásal radostí to bylo jeho smrt a slepota. pořád o ní dokola mluvil až jednoho dne zmizel... a už se nikdy nevrátil. Jinak je to nádherný akorát mi to připomnělo jednoho z našich řad pierotů.

Semeno
26. 08. 2003
Dát tip
Oj, oj, onen chameleon, konečně jsem si ho mohlo přečíst samo, no, konečně, zase tak konečně ne. Tohle je jedna z mála věcí, který si člověk pamatuje a dobře se na ně soustředí i když jsou čteny. Mě byla čtena dvakrát, a pamatuju si téměř každý slovo. Ztuhnout v úkloně, nebo ti natrhnout čumák?

JosefTupý
03. 08. 2003
Dát tip
dobrý*

m11
23. 06. 2003
Dát tip
tak tohle je chuťovka!!!!!!!!!!!!!!!!!! perfektní!!!!!! T

Wopi
23. 06. 2003
Dát tip
ten název je nějakej divnej

Kalim
22. 06. 2003
Dát tip
(první pronesená věta?): "to drahých mrtvých jsou ruce mrtvé to jsou tvé ruce uťaté" je to nádhera, ale chápu to s osobní zkušeností, je to hodně smutné (kvůli tobě)

Kalim
21. 06. 2003
Dát tip
teď nemám čas, ale, jak jsem to přečetl, je to přesně to, co by's tam mohla číst

Tohle je moc, moc dobrý...klaním se..mám před čím. *

Shammann
20. 06. 2003
Dát tip
Náramnej text, jen co je prauda.

hermit
20. 06. 2003
Dát tip
ďasa, dobrej text! :-) t v dík za avi

Patti
20. 06. 2003
Dát tip
dobré. ****

Krel
20. 06. 2003
Dát tip
!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru