Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlnky

09. 07. 2003
1
0
677
Autor
kaiserin

Takový krátký povídkový výkřik

Na kostelních hodinách právě odbíjela půlnoc, když jsem zavíral dveře domu. Měl jsem zase nutkání projít se tím ztichlým smutným městem. Vydal jsem se jiným směrem než jindy. Místo obvyklé procházky mezi stromy v nedalekém parčíku jsem zamířil k řece. Dnes byla jiná... ve stříbřitém světle měsíce se třpytila jako korálky na šatech princezny, o níž jsem snil v dětství. Pozoroval jsem míhající se vlnky a náhle jsem si uvědomoval, že mi ukazují to, co jsem dřív neviděl. Jedna vlnka zaniká a druhá se rodí. Jdou za sebou v nekonečném procesu narození a smrti. A tu mě napadlo - jak jen jsou podobné lidem. Bezvýznamné, malé a šedivé. Součást velké řeky. Rty se mi zkřivily v úšklebku. Nic neznamenáme. Jen jako řeka máme sílu, vlnka se ztrácí a na její místo nastupuje druhá. Ovládl mě strhující pocit beznaděje. Jako člověk nemám pro svět význam, nemám. Zatoužil jsem stát se korálkem na princezniných šatech. Přehoupl jsem se přes zábradlí a smrt mě potkala ve chvíli, kdy se další vlnka vpila do temné hladiny.
kaiserin
14. 07. 2003
Dát tip
Myslím si, že člověk může mít jedno hloupé nutkání zemřít. Jen tak, najednou.

kaktusik
11. 07. 2003
Dát tip
Forma je fajn, ale obsah, či skôr ten záver, prirýchly snáď .. každý tu máme svoje miesto .. veď prečo inak by sme tu boli?

Peggy
09. 07. 2003
Dát tip
Každej člověk snad nějakej smysl má...bez vln by nebyla řeka.../*

Grip
09. 07. 2003
Dát tip
Připojuju se k Peggy. Člověk sám o sobě vlastně moc neznamená, ale pokud se stane něčí součástí, může dosáhnout obrovského smyslu a významu. Nevěřím, že člověk, který po nutkání jít k řece, se nakonec zabije. Myslím, že by musel projít dlouhým vývojem, než by k odhodlání se zabít došel.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru