Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlavou vzhůru rosomák (6-7/2003)

10. 07. 2003
0
0
344

:-)) Díky za minulou studenou sprchu i za všechny budoucí. Tohle je dejme tomu pokus o automatický psaní. Nevim, nakolik je to čitelný..?

Jsem rosomák, pod povrchem věcí šelma, ve tmě se bělma blýskaj a mý zuby nejsou tupý, tak proč opírat si hlavu, skládat jí do klína jemu – Vlkovi – s plachým úsměvem neklidnýho bolavýho hledače? Tahle dravost co dříme, když vytryskne jak žhavá smůla, je silná a horká, a mý oči se lesknou popelem mostů, co shořely (a černý vločky tančily halou a padaly nám do vlasů.)

Snad mě děsí ta síla, snad se třesu (děsem z toho, co můžu najít na druhý straně svý duhovky) a aspoň chvilkovou pomocí je jeho sebejistota a jiskry v očích, když se směje. A zároveň mě pálí jeho přítomnost, drtí s každým nádechem, protože on je Vlk a já jsem Rosomák a to nejsou zvířata, co by se mohly sejít v jednom ekosystému, ne nadlouho, to je cejtit požárem a taky železitě… po krvi.

Rosomák se vypořádá s každým živočichem ve svém rozsáhlém revíru, dokáže ohrozit dokonce i rysa. Jeho zhoubou je však smečka vlků.

Jdu cestou o samotě, teplo dotyků mě mrazí a pálí. Jizvy a modřiny, hryzance větru, podivně spletený těla aspoň na tu chvíli před úsvitem, rodící se instinkty, co klopýtaj přes rozum.

A nejhorší na tom je, že mě to ( dejchání, svět, bytí) občas – často intenzivně baví, cejtim sílu co vyvěrá kolem a ve svý něžnosti mě drtí, tak zas jednou vidim kudy dál a rozhlížím se, sedící na vrcholku hory.

Pak zas běžim.

Rosomák, co po určitý době uvolňování relaxuje v náručí Vlka. Tohle je začátek konce, ale o čem se to říct nedá? Lidi – tvorové mýho druhu jsou samotáři, runneři, strážci příběhů šeptanejch řekou, když hladí kameny. My se neumíme moc tulit. Ještě nedávno mi jektaly zuby. . . a pořád je pro mě těžký dávat a přijímat doteky, protože každej z nich má nedoceňovanou sílu a to cejtim, nesměle a bez klidu se přibližuju dlouho, dlouho. Neumim to. Ale vím, jak je to důležitý. Snažim se.

Ve spletích příběhů, tančící uvnitř mam šťastnej úsměv soumračnýho štěněte, lesk očí dosud spoutanýho rosomáka, co doufá v možnost rozervání laní mimikry… A když vypadnu z rytmu, bloudim bez vize smyslu se smutkem, vztekem a touhou, co doutná jako příslib výhně v mým břiše, v hlavě a pohybech. Jsou to dny samoty uvnitř šumu, cestování s plamenem v dlaních a není co zapalovat.

V takovejch dnech se sebou nevydržim, křižuju světem kostek, nekonečně krásnym světem, v neradosti.

To netrvá dlouho a přichází to málokdy. Většinou mám motivaci, díky za to. Po bolesti přichází klid nebo inspirace, další článek z nekončícího řetězu – jeden takovej nosím na krku, jen tak pro připomenutí – a je příjemný pokračovat, je lehký letět zas chvilku na křídlech větru, se sílou nezředěnou.

Někdy dovedu fakt vidět a doopravdy slyšet, sedim na vrcholku hory a jsem právě uprostřed všeho, cejtim věci. Jindy mam oči zalepený po spánku a pohyby zatuhlý, myšlenky líný jako letní mraky.

Občas, v takovejch těch klidnejch chvílích bez nutkání, jenom s úžasem sleduju, jak úporně všichni bojujou, hledaj, spěchaj pořád dál za obzor. Taky to dělám, ani nevim proč. . . ale nečinnost mě ničí, zabíjí. Když se zastavim, musím se brzo zas rozběhnout. Nevim, co mě to žene, vždyť mam před sebou ještě tolik let, že si je ani nedovedu představit. . . jsou v mý hlavě roztažený jak věčnost, který nerozumim.

A možná je to celý jinak. Možná mi už zbejvaj jenom hodiny a nějak podvědomě cejtim, že žádnej čas si nezaslouží přijít nazmar. Nebojim se. Cejtim spíš tu floutkovskou zvědavost.

Zní to šíleně? Smrt nám všem stojí za pravym ramenem, takže je blbost tvářit se, že se nás vlastně netýká. To je takovej uklidňující sebeklam. Jenže kam se asi dostanu, když si budu lhát?

Jsem mladej přemejšlivej člověk, neohrabanej v manuální práci, fyzicky slabej, ale celkem pohlednej, nezkušenej, odvážnej a línej, citlivej, občas sobeckej a jindy velkorysej. Skladatelka slov, která ví, že největší síla je v tichu. . . tichej neohrabanej učedník s bokkenem v ruce, co se snaží porozumět cestě meče. . . a konečně i zvídavej badatel, co vylezl ze svý smutkem a šikanou vytvořený ulity.

Vyrovnat se s minulostí, to je základ všeho dalšího. Žiju pro teď a to něco neklidnýho, zvědavýho se ptá na budoucnost, kterou zrovna stavíme. Kdybychom měli teď umřít, jaký by to bylo? Spočinutí po dlouhým tanci, chladivej obklad na horkým čele… Obhajoba, když nastal čas hodnotit… Halit se do nevyslovenejch slov jak do ochrannýho pláště?

Ne. Půjdu rovně a s imaginárníma rukama rozpřáhnutejma v otevřeným gestu, nemám co skrejvat a nechci to dělat… jen ať zůstane odvaha dívat se zpříma, až zjistim, o co tu vlastně celou dobu šlo. Někde tu přece musí bejt odpověď, opakuju stejně tvrdohlavě jako tisíce jinejch přede mnou… a kdo ví. Třeba je vzdálená na jedno mžiknutí oka. Nekonečně šimravá otázka, co věčně dříme za očima a budí se s dravym hladem, vyhlodává jizvy do masa.

Zabíjí nás touha po odpovědích, ta žízeň po “vyšším” smyslu, pahh. Hrajem se sebou divnou hru na poslání. Co já vim. Doufam v dostatek pokory. Doufam v dobrej boj.

Mý bílý tělo je plný modřin, fialovejch, modrejch a žlutejch, má čerstvý jizvy růžový a ty starší vybledlý do bíla a temně rudý strupance od všelijakejch říznutí. Mam sakra tvrdou hlavu v některejch věcech, ale učim se a chci se učit. Jsem pěšák ve válce a zároveň svůj vlastní velitel, urputně se bránící manipulaci a přivlastňovacím sklonům druhejch, rosomák se silnejma drápama, neustále tančící škvířící se zpívající kamínek mezi hladkejma a ozubenejma kolama.

Kamínek s čerstvě nabytou porcí klidu. Hledám mistra, kterej má co předat a ví, jak to udělat.

Díky za všechny dosavadní, současný a budoucí učitele. Doufám, že jim budu stále lepším učedníkem… a až přijde čas, že dovedu pomoct jinejm a vést je.

Svět je plnej mistrů a učedníků.

Velkej jednolitej nekrvavej boj, dech uvnitř kostkovýho světa a pod otevřenou oblohou.

Deštěm rozmazaný světla, rozpálený stuhy asfaltu, soumračný kraje, zelený tišiny v srdci města… a lidi. Hlavně lidi.

Kroky na dláždění dál šeptaj. . .

Síla muziky, slova co koušou a hladěj jsou denním chlebem nás chodců. Jsem hlídač příběhů a v očích mam uvězněný dvě hvězdy. Určitě znáte takový. Většinou mlčej a usmívaj se tak nějak divně. A přitom je to všechno tak snadný, nádherně prostý. Jenom my jsme protivně komplikovaný. Zeptejte se mě na příběh a vyslechnete hromadu jinotajů.

Luštim jazyk spreje na vlacích metra, hledám ve spárách zdí, chodim ulicema hodiny a hodiny s instinktama na lovu a občas toho vidim a slyšim tolik, že mě to trhá. . . Jo, vypravěč požíranej sílou příběhů všude kolem. Jsem spíš posluchač než vypravěč, ale občas přichází čas mluvit. Někdy dokonce plejtvám slovama.

Sedíme v kroužku a snad se posloucháme. Někdy je svět o překřikování a lidi jenom čekaj, až budou na řadě. Řev v hluchým světě. . . V takovejch časech cejtim smutek. Nejsou pozorný posluchači a vypravěči vymíraj s každým slovem. Tak se zvedám a mizim, mizim do deště nebo do slunce, do městskýho semeniště poslouchat a tiše vyprávět.

Cesta. Dobrá nebo špatná.

Valar morghulis.

:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru