Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Plíživá totalita

11. 07. 2003
0
0
1621
Autor
evol

Občas se na zdejším literárním serveru vyskytnou díla a kozy, které jsou údajně žalovatelné. Jsou zde dobré duše, které se samy od sebe nabízí, že takové výroky budou preventivně mazat, aby ochránily jak existenci "Písmáka" tak snad i dotyčné autory před sebou samými. Že jejich snahy nejsou od věci dokazuje například článek v dnešních Britských listech. (viz: http://www.blisty.cz/txt.php?id=14680&iid=1335).

 

Otázkou do diskuse je, nakolik je správné nechat se zastrašovat špatnými zákony či je naopak ctít; či lze-li považovat vulgární až dobrým mravům odporující díla za projev svobodné vůle, kterou je třeba respektovat (případně lze-li je dokonce považovat za chvályhodný projev občanské neposlušnosti). 

 


Wopi
20. 07. 2003
Dát tip
:)) já vim, kdybysme byli jiný, nebylo by to takový ;-)

Wopi
19. 07. 2003
Dát tip
rebecco13 - stále rádobyrevolucionářka??? :)))

gd
18. 07. 2003
Dát tip
no, rebecco - od tebe to sedí... :)

No zase to dobře dopadlo, všichni co za to můžou jsou buď za mořem v Pentakónu, nebo aspoň u Mrtfýho moře a nebo v eů. To se to panečku diskutuje :-)

Lowlander
13. 07. 2003
Dát tip
Největším antisemitou je žid, největším rasistou příslušník rasové menšiny... povyšují běžnou mezilidskou apatii na cosi vyššího... Já se domnívám, že je na každém zvlášť stanovit si tu svou únosnou míru svobody... A i v rámci této strohé definice jso oba dva extrémy nebezpečné... obojí jsou jen slepé, zmanipulovatelné ovce... Krom toho naše hospodářství zničí naši velcí kamarádi z EU )aby v nás měli nové odbytiště:oPPP)

Diana
12. 07. 2003
Dát tip
Víš, co je pomluva? Pomluva je hanlivé tvrzení, které je NEPRAVDIVÉ. Pokud můžeš své tvrzení skutečně DOKÁZAT, pak nejde o pomluvu a podle mého názoru máš povinnost své zjištění hlásat. Žádný soud Tě nemůže odsoudit za pomluvu, když své tvrzení dokážeš. Ale to je moje soukromé přesvědčení, nevím, jak by to dopadlo ve skutečnosti.

cilka
12. 07. 2003
Dát tip
Diano - pomluva nepotřebuje slova...té stačí jenom úsměšek nebo pokrčení ramen:-)

Diana
12. 07. 2003
Dát tip
Teichman: bojím se, že to tak je.:-(( Cilka: vím, co myslíš. Ale já měla na mysli pomluvu jak ji definuje zákon. Žádný zákon se nezabývá úsměškem, tónem, zlým pohledem nebo pokrčením, i když dokážou nadělat člověku ze života peklo.

Lowlander
12. 07. 2003
Dát tip
To, že je zákon špatný, ještě nikoho neopravňuje k jeho porušování... náš systém yvychází z určitých historicko politických souvislostí a pokud se jím nebudeme všichni řídit, nemáme naději správně odhalit nedostatky a ty pak napravit...technicky vzato můžeme být alibsté a slepě jej dodržovat s tím, že my nic nezkazili, my jej dodržujeme, to ti druzí... a nebo se stejným alibismem jej porušovat, vždyť ostatní jej porušují též a tak o nic nejde... Svoboda, podle mne, není o tom dělat co kdo chce, ale nést za své činy odpovědnost... A faktem je, že pokud vezmu v potaz některé osoby, které si svobodu projevu pletou za bezdůvodné napadání a urážení všeho okolo, pak je lepší svobodě projevu dát pevné hranice, avšak byla by pak svoboda porjevu svobodou projevu?

Paranoicus
12. 07. 2003
Dát tip
Tak zákon je špatný? Ještě nedávno byl jen zneužíván, teď už sílí hlasy po jeho zrušení ... pokud ho zruší, budu smět veřejně prohlásit o někom mocném, že je idiot? Dokonce i když nebude? A bude povoleno říkat, že (například) židi obětují malý děti a schválně ničí naše hospodářství? Nebo cikáni? Nebo nezaměstnaní ...?

Wopi
11. 07. 2003
Dát tip
na tohle téma tu už diskuze byla (a dost vyčerpávající) projev svobodné vůle... "svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého"

Dejte link, Wopi, kdyby snad někdo chtěl uhánět nekonečnejma dálnicema slov — I nádrž má plna je.

Albireo
11. 07. 2003
Dát tip
Opakem totality není demokracie, ale anarchie. Oba extrémy jsou špatné. Pomluva může udělat tolik zla (někdy i zabíjela), a tak souhlasím s tím, že svoboda projevu musí mít hranice, které je někdy třeba vynutit i podle práva trestního. Jen se paragrafy proti pomluvě nesmí zneužít (což při úrovni našich soudů bohužel není tak docela zaručeno.)

JosefTupý
11. 07. 2003
Dát tip
anarchie, matka pořádku:o)

Mathew
11. 07. 2003
Dát tip
a samozřejmě, anarchie nemá nic společného s nepořádkem - to jenom ti kteří neví používají tohle slovo ve špatném smyslu.

Diana
11. 07. 2003
Dát tip
Albireo: doslova a do písmene, nemám co dodat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru