Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svatba

02. 08. 2003
0
0
555
Autor
Classic

Svatba


Neustávající drnčení telefonu mě vytrhlo ze spánku.Se zavrčením jsem vstala a ploužila se k přístroji, kterým mě neustále někdo otravuje. „Ahoj Marti, nevzbudila jsem Tě?“ Ozval se v telefonu hlas mé nejlepší kamarádky Báry. „Ne.“ Zalhala jsem, co se děje? „Potřebuji s Tebou okamžitě mluvit.Třeba za půl hodiny v Bob´s café, pod slunečníkama?“ Zeptala se. „Dobře budu tam.“ Odpověděla jsem a zavěsila telefon.

Už z dálky jsem poznala Bářin věčně usměvavý a do hněda opálený obličej. Měla na sobě módní žlutý kostýmek, který jí moc slušel. Vlastně si ani nevzpomínám, že by někdy měla na sobě něco, v čem by nevypadala dobře.
„Dáš si kafe?“ Spustila na mě. „Dobré ráno,“ pozdravila jsem a pousmála se nad její dychtivostí mi vše vypovědět. „Copak se děje, že mě přepadáš takhle brzy?“ „Mám úžasnou novinu, budu se vdávat!“ Vytřeštila jsem oči a málem se udusila horkým kafem. „Cože..?“ Můj výraz a vytřeštěný pohled jí rozesmál tak, že trvalo dobrých deset minut, než pokračovala s dalšími, neméně udivujícími zprávami… „Jmenuje se Petr, je mu dvacet šest let a je svobodný. Potkali jsme se před měsícem v Praze, jak jsem tam byla na služební cestě.“ „Počkej zadrž chvíli, to chceš říct, že se znáte měsíc a už se budete brát?“ Bára jen dychtivě přikývla a ani si nevšímala mého vystrašeného pohledu, říkajícího: „Do čeho se to zase vrháš holka.“ „Máme se rádi a báječně si rozumíme, tak proč to odkládat. Dvacátého máme svatbu.“ „ Dvacátého a jaký měsíc?“ „Tenhle měsíc a jdeš mi za družičku.“

Celou cestu nazpátek jsem přemýšlela jak asi ten její Petr vypadá a co je to za člověka. Bára se mi vždycky směje a říká, že jsem ještě horší než její matka, ale jak by ne, když se do všeho vrhá po hlavě. Vždyť nejednou nepěkně narazila…

Další dny ubíhali jako voda. Shánění šatů, svatebního daru a pomoc Báře se vším potřebným, dala pěkně zabrat a aniž jsme se nadáli byl tu den „D“
Už od rána jsme běhali po bytě a kontrolovali, jestli se na něco nezapomnělo.
„Máme prstýnky?“ Mumlala si spíše pro sebe Bára prohrabávajíce přitom šuplíky. „Ano přiveze je Petr, no tak klid Baru je to všechno připravený.“ A pobaveně jsem sledovala její zmatenost. „Já vím, ale přesto mám strach, že jsme na něco zapomněli.“ „Teda jestli já budu takhle šílet, to se raději nevdám.“ A můj výbuch smíchu se už nedal ničím zastavit. „ No dovol, to chceš říct, že jsem blázen jo? No počkej.“ A než jsem stačila uhnout přistál mi na hlavě polštář. Chvíli jsme se ještě škádlili, než byl nejvyšší čas se připravit.
Bára vypadala v šatech jako princezna. Bílý korzet vyšitý drobnými perličkami a volně splívající hedvábná sukně v téže barvě, rukavice až po lokty a závoj do půl zad z ní dělal opravdovou nevěstu. „Páni, to bude Petr zírat.“ A obdivně jsem pískla. „Nech toho, ještě se budu červenat,“ usmála se. „Vždyť ty taky vypadáš úžasně!“ Jako družička jsem zvolila lehké fialkové šaty s průhlednými rukávy do zvonu. „Zvonek!“ Vykřikla Bára s nadšením. „Dojdu otevřít.“ Řekla jsem a odebrala se ke dveřím. Ve dveřích stál Petr v černém smokingu a v ruce držel nádhernou kytici ve stylu biedermaier ze žlutých růží a fialek. Je to opravdu fešák, pomyslela jsem si. Krátké tmavé vlasy a modré pronikavé oči perfektně doplňoval jeho zářivý úsměv. Po chvilce vzájemného prohlížení jsme se krátce představili a já ho vpustila dovnitř. „Pojď dál, Bára už je připravená.“

Před jedenáctou hodinou náš konvoj vozů mnoha barev a typů dorazil na radnici. Obřad proběhl bez vážných kolizí, nepočítaje zakopnutí nevěsty a vypadnutí pera z mé ruky při podepisování svědectví. „Tak to nám to pěkně začíná.“ Podotkla Bára a obě jsme se tomu zasmáli.
Po nekonečném fotografování, objímání příbuzných a přípitku před radnicí jsme nasedli do aut a za mohutného a hlasitého troubení dorazili do stylově zařízené hospůdky v irském stylu. Přivítal nás příjemný hostinský se svým teamem v podobě dvou servírek ve stejnokroji a mladým číšníkem v černém smokingu. Při přípitku novomanželů se sice nerozbil talíř, který hostinský pouštěl na třikrát, po té se málem jeden z hostů udusil polévkou, ale to nejhorší mělo teprve přijít…
Zábava byla v plném proudu, tančilo se, pilo, vyprávěli se rodinné historky, prostě svatba jak má být. S blížící se půlnocí byl připraven i únos nevěsty. Měla jsem za úkol zabavit Petra a odpoutat jeho pozornost od Báry, což se mi nakonec povedlo a „únosci“ mohli Báru nepozorovaně vyfouknout. Asi po půl hodině povídání si spolu na baru, se Petr začal shánět po Báře. „Neuhlídal sis jí!“ Oznámila jsem Petrovi s vypláznutím jazyka. „Máš pravdu, zklamal jsem.“ Řekl Petr s tak vážným výrazem v obličeji až mě to rozesmálo. „No nic jedeme pro ni, přece moji ženušku nenechám na pospas nějakým darebákům,“ smál se Petr a vydali jsme se k autu.
Venku jsme nasedli do jeho stříbrného BMW. Zavrtala jsem se do měkké sedačky a užívala si ticha, které mi přišlo jako malý zázrak po hluku vevnitř. „Mám pustit nějakou hudbu?“ Zeptal se Petr. „Ne,“ odvětila jsem a pokývla směrem k hospůdce, odkud se linul smích a známá písnička od Queenů. Petr pochopil a nastartoval auto. Za nenuceného a příjemného rozhovoru a občasného vyhrknutí na Petra s dalším směrem jízdy, jsme se blížili k motorestu, kde na nás Čekala Bára se svými „únosci“ Pavlem a Martinem. Skvěle jsme se bavili, až do doby, než jsme už z dálky zahlédli blikající majáčky policie a sanitek. Petr zpomalil a opatrně prokličkoval kolem nehody nějakého automobilu, jehož určení tipu bylo kvůli zdemolovaným plechům nemožné. Oběma nám klesla nálada pod bod mrazu a naskočila husí kůže. Pokračování cesty už nebylo příjemné, jako před tím. Do příjezdu před motorest jsme nepromluvili a s podivným pocitem šli dovnitř. Mezi dobře se bavícími lidmi jsem se prosoukala k baru a zeptala se barmana kde je nevěsta, ale on jen zavrtěl hlavou a oznámil nám, že tu nikdo nebyl. Polil mě studený pot a okamžitě mi došlo, že ta nehoda nebyla něčí, ale Báry… Vyděšeně jsem pohlédla k Petrovi a jeho popelavě bílý obličej mi napověděl, že ho napadlo to samé. Téměř okamžitě jsme vyběhli ven a s neuvěřitelnou rychlostí a zakvílením gum odjížděli k místu nehody.
Deset minut po té se už Petr vyptával policisty, kde leží ranění. Vyběhla jsem z auta a s hučením v hlavě se zhroutila na kolena a zajíkavě se rozbrečela. Petr ke mně přiskočil a s pomocí policisty neschopnou odporu mě posadili zpět do auta. Po chvíli si Petr přisedl ke mně a rozjel se směrem k nemocnici.
„Neboj se jsou v pořádku, mají jen lehká zranění, měli štěstí, jsou v pořádku.“ Opakoval mechanicky Petr a snažil se uklidnit nejenom mě, ale i sebe. Po dlouhém vysvětlování na vrátnici, proč jsme vlastně tady, nás vrátný konečně propustil do areálu nemocnice. Další problém nastal při hledání správného oddělení. Asi po půl hodině běhání a vyptávaní se doktorů a sester, jsme konečně našli příjem na chirurgii.
Přívětivá sestřička nás nejdříve uklidnila, že jsou všichni tři v pořádku, ale že musíme chvíli počkat, protože u Báry je právě doktor. Rozhodli jsme se tedy navštívit Pavla s Martinem. Vešli jsme do jejich pokoje a když jsme se s nimi pozdravili a ujistili se, že nejsou nijak vážně zraněni, ale „pouze“ ve zjevném šoku, opatrně jsme se jich začali vyptávat, co se vlastně stalo. „Jeli jsme do toho motorestu a skvěle jsme se bavili,“ řekl Pavel. „A najednou nám do cesty vlítnul srnec, a tak jsem to ztrhnul doleva, ale naneštěstí tam byl betonový sloupek, tak se to s námi překulilo přes střechu,“ pokračoval ve vyprávění s hrůzou v očích. „Měli jsme opravdu štěstí,“ přidal se Martin a roztřásl se při vzpomínce na tu hrůzu. Po dalších minutách uklidňování, že nehoda byla nešťastná náhoda a že Pavel rozhodně za nic nemůže jsme se vrátili zpět na příjem k sestře. Jak nás uviděla s úsměvem vstala a oznámila že doktor už od Báry odešel a dovedla nás na pokoj, kde ležela pomlácená, zničená, šokovaná, ale živá Bára. Okamžitě jsme se jí vrhli okolo krku a všichni se rozplakali. V slzách však už nebyl strach, ale úleva.., úleva, že vše dobře dopadlo.

Ještě dnes, když navštívím Báru s Petrem a vidím kolem pobíhající dvojčátka Kryštofa a Kristýnku, naskočí mi husí kůže a přetočí se žaludek, při pomyšlení, že by Bára zemřela. Okamžitě však tu myšlenku zaženu a zahřeje mě u srdce při pohledu na rozdováděné a usměvavé obličejíčky dvojčat a šťastné manželství Petra a Báry. Snad i já najdu štěstí v podobě hodného muže a budu moci pozvat Báru na svatbu jako družičku. Doufám, že má svatba nebude tak dramatická, jednou už mi to přeci jen stačilo…





Timber
27. 09. 2003
Dát tip
vážně? no toto :o))

Classic
25. 09. 2003
Dát tip
Díky za přečtení a názor.Moje odpověd zní.Tohle původně bylo psáno do Květů : )

Clubber
18. 08. 2003
Dát tip
jo taky bych řekl..... Ale je to fakt akční :-)

Timber
02. 08. 2003
Dát tip
Hm..to je..příběh do časopisu Květy, řekl bych...spíš. Ale je dobře, že to dopadlo, jak dopadlo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru