Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vernisáž

08. 08. 2003
2
0
802
Autor
Enter

Mistr Mikuláš Kaleš a kurátor galerie Nekulturního domu města Dolní Lhoty Josef Nerudný seděli v kanceláři vedle galerie a čekali na začátek vernisáže. Nerudný se učil svůj projev, a Mistr ho přitom rozptyloval anekdotami. Když začínal sedmou., Nerudný vstal a prásknul za sebou dveřmi. Zakrátko se z vedlejší místnosti ozvalo:  "Dvanáct tisíc! To já mám ve fabrice za měsíc a tady ten mazal to chce za takovou hrůzu. To se asi posral, nebo co. Miguláš Kaleš zfialověl a přiběhl do galerie. Pro větší efekt si nasadil miokulášskou čepici a až v ní se obořil na upracovaně vyhlížejícího muže v teplákách: " To ste byl vy, jo?!" Namířil na něj revolverem ráže 45mm. " Klekni si, šmejde a opakuj po mě: Taková krása, pááne jóo. A ani to neni tak drahý!!"

" Taková krása, páne jo a ani to neni tak drahý" , opakoval muž. " Tak teď už toho mám dost" , vyřikla náhle Květa Čestná. " Tady na Františka Dobrotu se vždycky všechno svede. A přitom jsme všichni viděli, že to byl Karel Úlisný, zloduch naší obce!" Všichni návštěvníci včetně Karla Úlisného začali vzlykat a objímat Františka Dobrotu.

 

Během toho do galerie přišel hipík a sebral ze stolu polovinu prošlých chipsů, které pak zapil nabízeným vínem značky Hradní svíce. Udělalo se mu špatně, a tak se také šel opřít o Františka. Teprve teď se Miguláš Kaleš probral, schoval revolver a zvolal: "Promiňte vážení, já jsem vás nechtěl vyděsit, jen jsem zapomněl, že se na venkově málo ví, co je happening. Mimochodem, neviděli jste pana Nerudného? Už tu měl dávno být, připravil si pro vás projev." Starosta Jiří Moudrý odpověděl: " Doufám, mistře, že jte nám pana kurátora nevyplašil. On je to velmi plachý člověk, stačí jedno sprosté slovo a pak ho týden i více nikdo nespatří".

 

"Tak já vám ten projev přednesu sám, konec konců jsem i jeho autorem žeano...", vyřešil to Mistr. "Je mi ctí přivítat vás na výstavě jednoho z předních autorů české moderny, pana Miguláše Kaleše. Rád bych vás upozornil, že barvy jsou jedovaté, takže nedoporučuji olizovat obrazy, jako se tomu stalo v Kardašově Řečici. Často dostávám otázku, jaké své dílo mám nejraději. Pomineme- li povrchnost a impertinenci této otázky, pak bych řekl, že je to obraz ´Tanec s rumovou pralinkou těsně před večeří´, který jsem bohužel zapomněl přivézt. Tak to by asi bylo všechno, přeji vám hluboký kulturní zážitek." Ozval se hromový potlesk, zejména František Dobrota samou snahou zrudnul a pokračoval v tleskání, i když se ostatní už rvali o víno, chipsy a chlebíčky.

 

Za dvacet minut už v galerii bylo jen pět lidí. Jiří moudrý a Květa čestná bedlivě naslouchali Mistrovu výkladu o politice, hipík se zatím Markétě Naivní představil jako filmový režisér Bořivoj Nadsamec a pozval ji na soukromou projekci svého nového filmu " Nekonečná slast". Markéta s díky přijala, ale Hradní svíce Bořivoje tak zmohla, že hned po návratu domů okamžitě usnul. Když mu Markéta v kapse našla občanku se jménem Jan Hřebejk, znechuceně odešla 


Andulka
06. 10. 2003
Dát tip
malicko zmatene....konec vynikajici. Zkus mozna trosku na tom jeste delat, vazne to stoji za to. Jinak je to svizne napsane, ma to co rict. :-)

Enter
19. 08. 2003
Dát tip
a za ten poslední překlep se taky omlouvám :))

Enter
12. 08. 2003
Dát tip
za ty překlepy se omlovám, psal jsem to celý online

Přijde mi to hodně zmatené a nebylo by od věci si to po sobě alespoň přečíst - vyskytují se ti tam překlepy.

Zpočátku je to trochu zamotaný, ale ten projev se mi líbil. A konec taky ujde.

sicco
09. 08. 2003
Dát tip
hm taky jsem byl nedávno na jedné vernisáži na malým městě a kdyby tam nebyl švédský stůl a kapela tak by se na to každý vys... No ale co chci říct, právě u malířského umění jde poznat, jak se abstrakní umělecké trendy naprosto odloučili od uvažování prostých lidí a tato povídka to vtipně i když trožku kostrbatě vysvětluje

des_te_meer
09. 08. 2003
Dát tip
myslim, ze sicco to rekl moc dobre. ;-)

Atala
08. 08. 2003
Dát tip
he ehm...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru