Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pravidla? Jak byste si je představovali?

01. 09. 2003
0
0
4354
Autor
Vio

Vážení Písmáci, za správce vám musím oznámit, že vyjádření k událostem z posledních dnů, které od nás očekáváte, se musí z důvodu nemožnosti konání naší schůzky odložit o den nebo dva. Věřím, že to není zásadní problém.

Důvod, proč otvírám tuto diskusi je nicméně jiný. Jsou jím "pravidla" a jejich kontroverzní znění a vyznění. Očekávám zde od vás opravdu smysluplnou diskusi o tom, jak byste si pravidla chování na Písmákovi představovali. Není to diskuse o tom, zda pravidla ano či ne, ale jaká pravidla. Věřím, že nám zde podaří pravidla vyladit k všeobecné spokojenosti.

 

za správce

Vio


Kocour
03. 09. 2003
Dát tip
Tak jo Vio v pozici možné žaloby na Tebe jsi už tím, že tento server provozuješ a vlastníš, ať budeš dělat cokoliv, vždycky se může najít šťoura co si někde něco najde. To bys tu nesměl mít vůbec nic. Aby se k sobě lidi tady chovali slušně? To bys musel vlastnit smečku hlídacích psů abys uhlídel celou tu tlupu registrovaných nicků. Smiř se s tim, že to neuhlídáš komplet a pokud budeš hlídat jen pár tipů tak je to nefér. To jen tak na úvod. No k pravidlům. Dle mě stačí uvést, že písmák bude liqidovat dílka a aktivity vedoucí k potlačení práv jedince, skupin, národů atd., rasové nesnášenlivosti, svobody slova, propagaci hnutí a názorů které k potlačení práv nabádaj. Dále uvedení, že písmák a zejména správci neručí za obsah dílek a příspěvků vkládaných uživateli písmáka. A co se týče té slušnosti, tam prostě musí asi stačit prosba o slušnost. Nic víc nic míň pokud chcete udržet písmáka jako otevřený server všem amatérským pisatelů, jinak se z toho opravdu stane club nejvěrnějších přisluhovačů bez možnosti jakéhosi vývoje.

Vio
03. 09. 2003
Dát tip
Nechci to zatím stahovat úplně, ale už sem nic nepište. Ztratilo to smysl. Děkuji všem...

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
djPes: Souhlasím s oboustranným dodržováním pravidel, jak ze strany autorů tak ze strany asminů, správců, majitelů. No, teď jde o ta pravidla. Vio: Obávám se, že to není tak jednoduché. Představ si galerii, kde je výstava zdarma (tj. nic neplatíš - například běžné vstupy zdarma jeden den v měsíci do velkých galerií), ačkoli jsi nic nezaplatil, tak tě majitel nemůže jen tak vykázat... je to veřejná akce. Buď musíš nějak porušit pravidla nebo musí být akce neveřejná a to musí být vyznačeno. Ovšem s občanským zákoníkem... to jsou právě ta pravidla naší koexistence tady. S obchodním... tady bych se moc nebál... nemám pocit, že by mezi námi vznikl nějaký smluvní vztah ve smyslu obchodního zákoníku tj. muselo by zde jít o podnikání. Už v halvě obchodního zákoníku je napsáno, že tam, kde neřeší on, nastupuje občanský. S tím občanským se nás týkají především části na ochranu osobnosti... Právní vztahy vzniklé z duševní tvořivé činnosti pak upravují zvláštní zákony.

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip

Vio
02. 09. 2003
Dát tip
drfaust, já narážel na ten obchodní zákoník ;-) zaprvé nikdo z vás za Písmáka neplatí, na druhou stranu já na něm jen prodělávám ;-) Je krásné platit si prostor, kde Ti lidi nadávají do fašistů ;-)

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
Vio: Já to nemyslím nijak zle. To byla jen vysvětlivka :-))

Vio
02. 09. 2003
Dát tip
drfaust, dyk já to od Tebe taky zle nepobral... tak paranoidní snad nejsem ;-)

REDH0T
02. 09. 2003
Dát tip
Ad 1/ to Vio - pokud proděláváte na tomto serveru, je to jen vaše komerční neschopnost. Prostor je nabitej lidma a jejich myšlenkama. Lidé VÁM je poskytli zdarma a dobrovolně. Rozumné možnosti komerčního využití tu jsou. Obávám se však, že naserete brzy i svoje příznivce. Ad 2/ to právní diskuse. Opatrně bych nakládal s výkladem pojmů podpora a propagace. Příliš extenzivní interpretace zavání demagogií.

Vio
02. 09. 2003
Dát tip
REDH0T, to je nesmysl... my s těmi díly nemůžeme nakládat bez jejich souhlasu... autorské zákony platí i zde... a kromě toho bych chtěl vidět někoho, kdo by na zdejší produkci něco vydělal... obecně veškerá poezie je prodělečná až na mizivé výjimky....

REDH0T
02. 09. 2003
Dát tip
...opravdu jsem nemyslel prodávat verše cizích lidí. Mlčím a nedivím se, že proděláváte...

Vio
02. 09. 2003
Dát tip
Aha... že nás to hned nenapadlo... reklama na internetu je vlastně super kšeft! Reklamu či sponzorství tady nikdy nikdo nechtěl a to taky z důvodu udržení nezávislosti Písmáka.

Kocour
02. 09. 2003
Dát tip
Vio co vlastně chcete? Já bych rád četl vaši představu o tváři písmáka? Paxe budu vyjadřovat k pravidlům. Uznávám že patří vám a máte právo si určovat pravidla a formu písmáka jak chcete, tak proto bych rád četl vaši představu a pk se k ní vyjádřím. Teda jestli budete chtít. Dík

Vio
02. 09. 2003
Dát tip
Kocoure, moje představa je jasná. Chci, aby se tady lidi chovali k sobě slušně a abych se nedostal do pozice, kdy bude existovat možnost žaloby na majitele Písmáka, byť jen teoretická.

djPes
02. 09. 2003
Dát tip
Vio - pokud poskytuješ službu, byť zdarma, mám dojem, že se dostáváš i na půdu obchodního zákoníka, ale to nechám povolanějším, nejsem právník. Chápu jedno vaše dilema - odpovědnost vůči trestnímu zákoníku ohledně zde publikovaných textů. Ale pak skutečně nezbývá, než dovolit jen publikaci pohádek pro děti. Ale četl jsem třeba cikánské či nějaké ruské, a těch mrtvol tam, jedna pohádka byla o pyji, co rostl do nebes, tak nevím, netuším, co vlastně by šlo na takovém serveru dovolit publikovat. Já osobně bych ovšem zvolil druhou metodu - maximální svobodu s rizikem nějakého slavného soudního procesu. A to slavné není v úvozovkách, proslavil by to (a myslím, že pozitivně) Písmáka možná po celém světě.

houmles
02. 09. 2003
Dát tip
z nekterych z vas je mi na bliti. doktor faust tu napriklad cituje jisty kontroverzni paragraf 188 pissmeno a. DOPRDELE. ja to nechapu: loni se kvuli tomu mohli vsichni posrat, vsichni protestovali, vsichni brojili... a ted? nikdo ho nezrusil tak jako mame splasknout jak bubliny a ZACIT SE JIM RIDIT? NIKDY! ten zakon je SPATNEJ takze ja ne nej SERU. a jsem ochotnej si za tim stat i kdyby me za to meli hnat k soudu. neprotestoval jsem proti cenzure proto abych byl zajimavej, ale protoze me poskozuje, sere atd! kurva lidi, vopravdu jak mlaceni prazdny slamy... s takovouhle bandou kretenu aby se vopravdu clovek neceho dopracoval. prijde na vec a... hovno.

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
djPes: Taky nejsem kovanej v otázkách práva... ale muselo by se tady jednat o podníkání, aby to spadlo pod obchodní zákoník... všechno je to na webu... pro naše aktuální potřeby (v téhle diskuzi) se stačí podívat... Při skutečné tvorbě pravidel je určitě nutný se poradit s povolanějšíma.... to už je ale pak na majiteli... no ale nebude li (široký) konsenzus, těžko tu bude někdo publikovat... Výklad práva je otázka soudů... viz judikáty. Vio: Pravidla asi budete muset nejdřív vymyslet Vy, pak je tu zveřejnit a všichni se pak k nim mohou vyjádřit. Já už třeba k týhle debatě nemám moc co říct, když se nevede kolem konkrétností... REDH0T: Jasně... no extenze... ale tady v téhle diskuzi naštěstí! moc demagogie nezaznělo... Mimochodem vložil jsem sem konkrétní znění paragrafu týkajícího se šíření toxikomanie (klidně vložím i jiné zajímávé... ale je to volně přístupné na webu...) Litera hovoří jednoznačně. Vio: Tak tu první aproximaci...

houmles
02. 09. 2003
Dát tip
boj s tuposti zkratka neni jedna bitva, ale dlouhodobej proces. a jen dlouhodobym ignorovanim blbcu a jejich (ne)zakonnych vyplodu se da neceho dosahnout.

Vio
02. 09. 2003
Dát tip
drfaust, pravidla tu přece už visí... jenže se písmáctvu nelíbila... diskutujeme o již existujících pravidlech... a já chtěl slyšet konkrétní pozměňovací návrhy...

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
houmles: Stůj si za svým... to je jasný a je to vpořádku. Ale současná právní úprava je prostě taková jaká je. A tady s tím nic nenaděláš. Můžeš podat stížnost k ústavnímu soudu ať to zruší... bojím se ale, že neuspějejš. Můžeš se hájit svobodou slova... ti zaručuje ústava... I kdyby cokoli a jakkoli... o tvém protestu proti tomu paragrafu se tady doví třeba i tisícovka lidí... Ale tady to nikdo nezmění... Od toho jsou v našem státě jisté instituce.

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
Ok Vio. Teď musím jít. Vytisku si je a vyjádřím se konkrétně. Asi zítra.

djPes
02. 09. 2003
Dát tip
Vio, já myslím, že nejde o pravidla, ale spíše o jejich výklad. Připomenu část těm, co ještě mají sílu číst: Dodržování obecně platných předpisů a zákonů Správci serveru www.pismak.cz (dále jen Písmák) si vyhrazují právo na dodržování platných právních předpisů a Zákona o veřejných médiích uživateli této domény. Z těchto důvodů není dovoleno propagovat jakékoliv protizákonné aktivity, zejména propagovat, byť i skrytě, podporu všech jednání, která by byla zjevně v rozporu s platnými zákony. Není dovoleno používat hanlivých a neetických forem při publikování a chatování, uveřejňování komerční reklamy. Na Písmáku se též nesmí porušovat autorská práva. Rovněž je zakázáno prostřednictvím Písmáka provozovat jakoukoli výdělečnou činnost, výjimku tvoří pouze Občanské sdružení Písmák a jeho reklamní aktivity. Uživatel, který poruší zákon, či jiné obecně závazné předpisy, bere na vědomí, že se tak vystavuje trestněprávnímu postihu či řízení ve věcech občansko právních podle příslušných ustanovení zákona. V případě, že některý ze správců objeví příspěvek, o němž se domnívá, že by mohl kolidovat s platným právním řádem, je oprávněn jej ze serveru odstranit, případně zvážit oznámení na Policii ČR.

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
To zní dost obecně. Závadnost je jasná... ale to odstranění... tak ty tři? viz Bříza... nebo už nevím..

houmles
02. 09. 2003
Dát tip
drzet hubu znamena souhlasit. pokud moje "provokacni" poezie nepujde publikovat zde (jakoze na pismak seru jiz delsi dobu), budu si ji publikovat na svym webu. jen mi opravdu nejde do kola, ze tady, na "umeleckym" webu, vladne takovyhle zaprdeny malomestactvi, strach postavit se autorite, jen z obavy abyste nedostali jednu po cuni. punks dot net vy volove.

BorisCvek
02. 09. 2003
Dát tip
renecca13: skutečně nechápu, čeho je třeba se bát? Žádný precedens stíhání někoho za to, že zveřejňuje "nemravnou poezii" nebo "nemravné umění" v ČR prostě nebyl. Skutečně nevidím jediný důvod se bát. A Bukowského nebo Millera bych jako knihkupec prodával veřejně a BEZ NEJMENŠÍCH OBAV. Mám pocit, že strach, který vykazuje Lyryk, je něco nesmírně absurdního přehnaného, neodůvodněného... něco účelového.

Zly
02. 09. 2003
Dát tip
Břízův návrh mi přijde rozumný. Otázkou je, jestli by výsledné znění textu neměl vycizelovat právník.. Zní to děsně, právník zde, vím. Ale třeba mi v otázce poplatků za užití autorských děl svého času docela pomohl... stejně tak, jako může správci, který se rozhodne hájit umělecké dílo, zveřejněné na svých stranách, proti žalobě například o propagaci omamných látek... docela by mě mrzelo, kdyby ty "pravidla" vedly jen k restrikci dovnitř/ a nebylo to vyvážené když už tedy právní akty, tak precizně dotažené, žádné vágní formulace/ mohlo by to prospět k respektování pozice serveru (ostatně každý dobrý projekt je po stránce smluv i dobře ošetřen) (přispěl bych, klidně)

Merle
02. 09. 2003
Dát tip
pegasík: další tvoje nepravda. u FNB nikdy nešlo o nějaký závadný obsah děl, ale o to, že opakovaně a přes četná upozornění na to, aby v tom nepokračovali dávali svoje díla jako upoutávky na titulní stránku. a z toho důvodu jim byla omezena činost nicku, asi na hodinu denně, na dobu 14ti dnů.

Vio
02. 09. 2003
Dát tip
Pegasík napsal: "osobně si připadám dost dospělý na to, abych se mohl rozhodnout, zda je některé dílo pro mne závadné, nebo ne. Takové předžvýkání od kohokoliv opravdu nepotřebuju." Pegasíku, a Ty sem chodíš sám? Tady nechodí nikdo, komu není 18 let?! Osobně si připadej, jak chceš, ale mě připadáš jako někdo, kdo moc nepřemýšlí...

pegasík
02. 09. 2003
Dát tip
Vio: a to jsi napsal ze vyjdeš skoro s každým :)

pegasík
02. 09. 2003
Dát tip
Je možné, že šířím nepravdy a lži V tom případě se omlouvám a prohlašuji, že tak nečiním vědomě. Vše, co jsem zde napsal, jsou mé názory tak, jak jsem je nabyl na základě toho, co jsem si mohl přečíst. Nečetl jsem všechno, ale zajímal jsem se o to. Chyba bude -zdá se- v malé/špatné/neúplné informovanosti čtenářů. Osobně Vio nevím, co vlasně chceš/te Vyzýváš lidi k diskuzi, úspěšně natolik, že jsem se rozhodl svůj názor - byť s omyly, ale jsem snad jediný omylný v této diskuzi?. Následně se mi vysměješ, prohlásíš, že ZASE šířím nepravdy /a jaké jiné ještě??/ a nakonec mne nazveš někým kdo nepřemýšlí. To není diskuze! V diskuzi je normální, že se někdo splete a že mu to jiný vysvětlí. Ne že se mu za to vysměje. Když vidím, kam se Písmák za Ty tři roky dostal (po personální stránce), je mi smutno. Kduž vidím, na jaké úrovni je grantová poezie.cz, je mi opravdu upřímně líto, že jsem si tuhle doménu nenechal (sorry Oldo, já vím, že za to nemůžeš). V této diskuzi končím - chtěl jsem řešit, ne se bránit. A jestli jsem útočil, nebyl to úmysl a v takovém případě se omlouvám

Merle
02. 09. 2003
Dát tip
pegasík: ok. problém je prostě v tom, že takových dezinformací je tu spousta, a je jedno, jak to znova a znova vysvětluješ... víš co k FNB bylo prohlášení? jenže za týden byla odsunuta jinými upoutávkami...

BorisCvek
02. 09. 2003
Dát tip
Fandím projektu pismak.net :-).

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
Ach jo... Pegasíku... ale vždyť jsem psal, že právní odpovědnosti to majitele servru nezbavuje! A to nezávisle na tom, jak moc se Ty nebo já cejtíme dospělí.

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
3 nebo 5 Břízo: Třeba ty tři ale to asi teda s jednomyslnou shodou. Máš pravdu, že by mohli být upozorněni... to asi jo (...se jim určitě uleví :-))). Určitě ale musí být odlišeni od administrátorů... Mimochodem, proč k tomuhle účelu nelze využít redaktory? ...no jo, těch je asi hodně a možná vadí i jména... Rivky a... je škoda. Evičko: Asi těžká věc... mají li sem přístup mladší somnácti let, týký se majitele servru odstavec 2! Policie sice na tyhle kraviny nemá čas... kontrolovat nějaké servry... ale stačí podat trestní oznámení a čas si udělá.... No s přísnější registrací... asi ano asi ne... Jde o tu míru přísnosti. Asi by nebylo nutné, aby na mojí stránce bylo moje občanské jméno, věk, adresa (víc rozhodně ne), ale bylo by možné autora, který publikuje věci v rozporu se zákonem či dobrým mravem jeho dílo smazat (po shodě těch dohlížitelů) a v případě opakování zveřejnit jeho osobní údaje.... samozřejmě s nějakým odůvodněním. S tímhle by mělk souhlasit každý při registraci. JRR: no jo no...lidi tvoří i pod vlivem drog... jasně ale to je věc každýho... dokonce svoboda slova zaručuje i beztrestně se o nich bavit... viz naše ústava. Šíření toxikomanie (například) je o něčem trochu jiném.

djPes
02. 09. 2003
Dát tip
Jen k těm osobám mladším 18ti let - mají snad zakázáno chodit do knihkupectví? Třeba do Domu knihy na Václaváku? A nejsou tam volně k prodeji a i k prohlížení třeba díla Markýze de Sade? Proč už jste všichni, co máte strach, aby nějaký nový Sade, nebo Nabokov (pedofilie), Platon (pedofilní pederastrie), Bukowski a spoustu dalších, v jejichž dílech se to hemží nemorálními pohlavními akty, pornografií, oplzlými výrazy, nebpublikoval na Písmáku, nepodali trestní oznámení na majitele většiny knihkupectví v tomto státě?

djPes
02. 09. 2003
Dát tip
A je legitimní, pokud stanovíte pravidla, např. - zde mohou být jen díla pro děti a mladistvé mladší 18ti let. Všechna díla, která mohou narušit morálně tyto osoby, budou smazána. Je to legitmní a každy ví, že zde bude publikovat jen pohádky, říkanky a nemyslím to teď hanlivě. Bude to literární server pro určitý druh děl, pro určitou skupinu čtenářů a autorů - i takový má právo na existenci.

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
djPes: :-) S tím, co jsem vyjadřoval já, jde o nepochopení. Mazání je extrémní možnost. Drtivá většina děl, ktrá jsou tady je naprosto nezávadná. Sade, Bukowski... jsou v pohodě... neobsahují (podle mínění většiny ve společnosti i podle výkladu soudů) explicitní pornografii atp. anebo to bylo prostě nějak vstřebáno. Navíc těch děl, z kterých tu jde obava, tu není žádná záplava... Dokonce i kdyby někdo podal trestní oznámení, že tu takové dílo je, bylo li by smazáno, předpokládám vstřícnost ze strany poatřičných orgánů a zastavení stíhání.... Jiná situace je třeba s Main Kampfem (neumím německy a nejsem si jistý, jestli jsem to napsal správně) či s různými knihami propagujícími drogy (mám namysli ty známé kauzy). Tam totiž vydavatelé odmítli výzvu ke stažení a staženo (což je srovnatelné s místním smazáním) to bylo až na soudní příkaz. To jim pak rozhodně neulehčí. Myslím, že celé se to točí kolem něčeho trochu jiného. Je to obrovská a celkem smutná debata kolem něčeho, co se tu nevyskytuje ani v jednom procentu všech publikací! Zásadnější je ta pojistka před zneužitím těchto pravomocí (mazání, zveřejňování osobních údajů).

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
avi Rebece

drfaust
02. 09. 2003
Dát tip
No a ještě jedna zásada: Kde není žalobce, není soudce. V zákonech máme mimochodem zakotvenou oznamovací povinost trestných činů. A neoznámíte-li a víte li o tom, sami se vystavujete možnému postihu.

djPes
02. 09. 2003
Dát tip
Poznámka k tomu, zda je důležité, čí je server a zda si v něm tedy jeho majitel může dělat, co chce. Mám obavy, že nemůže, neboť by nesměl běžet ve veřejném prostoru a přístup do něho by nesměl být veřejný. Tady si sice jeho majitelé uvědomují odpovědnost vůči státu (hlídat, aby zde nebyly texty v rozporu se zákonem, např. hanobící rasu, pohlaví atd.), ale zároveň maji i odpovědnost vůči všem, kteří do něho vkročili a nemoho se chovat k nim jako despota. Pokud se tedy chtějí ohánět zákony, pak musí nastudovat třeba i zákoník občanský, obchodní a zjistit, jaké povinnosti mají vůči nám. Nikdo dnes nemůže ze svého soukromého obchodu, cukrárny či divadla vyvést občana proto, že si tam chce nakoupit, využit služby, která je tam poskytována. To jen na okraj, že situace není tak jednoduchá, bráno do důsledků....

Kastel
02. 09. 2003
Dát tip
Souhlasím s "Dodržování obecně platných předpisů a zákonů" - tady jde o jasná pravidla a strach porušení zákona chápu. Nelíbí se mi "Neetické nicky a nevhodné chování" - velmi vágní a polemické.

Vio
02. 09. 2003
Dát tip
djPes, a Ty tady něco platíš?

Mathew
01. 09. 2003
Dát tip
něco jako standa.. nějak mě nenapadá co by pravidla měla obsahovat protože na to jestli budou dodržována nebo ignorována beztak dohlídnou admini - tak bych to viděl já :)

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
To není moc konstruktivní ;-) Něco konkrétnějšího by nebylo? Takhle zase něco sepíšem a jak to nakonec dopadne? Zkuste opravdu něco sepsat vy a trochu se angažovat, pokud vám na tom opravdu záleží...

alina
01. 09. 2003
Dát tip
Jo, souhlas se Standou. Btw: jaký vlastně byly pravidla za praotce Oldy?? Sice né, že bych o tom cokoliv věděla, ale mám tak nějak pocit, že to fungovalo, aniž by byl někdo ublíženej....

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
Nemůžeme se vracet k tomu, co bylo "za Oldy"...

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
Diskuse pokračuje ;-)

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
http://rooms.xko.cz/pravidla.php?&jmeno=&heslo= http://support.microsoft.cz/diskus_pr.asp http://napoveda.xchat.cz/~guest~/index.php?kat=h_pravidla&x=26&y=7

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
http://www.pandora.cz/rules.php

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
http://www.dseznamka.cz/terms.php4 Opravdu nikde, Stando? ;-)

Paranoicus
01. 09. 2003
Dát tip
Pro začátek by stačilo, kdyby pravidla platila pro správce i pro mužstvo. Aby bylo jasně řečeno, co a jak, když už za každou cenu potřebujeme předpisy. Zřejmě se tu bez nic neobejdeme, co můžeme chtít od Čechů začátkem jedenadvacátého století?

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
Stando, Písmák vykazuje jednoznačné prvky seznamky ;-))) Ne, vážně, zaprvé pokec je taky chat, za druhé kritiky pod díly se mnohokrát podobají chatu. To NENÍ často o literatuře. Bez diskusí.

Jochanien
01. 09. 2003
Dát tip
na Xland dáváme reklamu....hm:-)( nestačily by nám podobná jako mají na totemu? např.?

Jochanien
01. 09. 2003
Dát tip
nestačila....fuj, to jsem ale čecha:-((

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
Jocha, nevím... osobně si myslím, že ne. Ale proto je tady tahle diskuse. A očekávám v ní opravdu konkrétní návrhy.

Jochanien
01. 09. 2003
Dát tip
Vio: no...alespoň co jsem se bavila se svými známými od policie, tak o tomhle našem serveru vědí, ale nezajímáme je. Rovnou mi řekli, že bychom museli být tak o 1000% zajímavější, aby s námi ztráceli čas, ale fakt je že takové nějaké jištění asi mít chcete (majitelé). Vlastně nechápu - čeho se tak moc bojíte/bojíme? Zeptej se kteréhokoliv právníka a ten Ti řekne, že u nás je tak neuvěřitelný právní systém, že může jít sedět kdokoli za cokoli. A není obrana. Takže myslím, že kdybys dumal i týdny a roky, nic "neprůstřelného" stejně nevymyslíme.

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
Jocha, za prvé samotná policie se námi zabývat nemusí, ale pokud přijde udání, tak bude muset. Za druhé pravidla se týkají i vnitřních záležitostí Písmáka a nejen zákonů. Zjednodušuješ. Kromě toho jde o můj pohled jako spolumajitele. Až budeš majitelkou Ty nebo někdo jiný, věřím, že se na pravidla vykašle. Já prostě ne.

Wopi
01. 09. 2003
Dát tip
Taky jsem konzultoval (a ještě budu) s právníky a problém opravdu lze řešit velice snadno a bez velkých rizik.

Jochanien
01. 09. 2003
Dát tip
hmm, taky odpověď. Lyryk mi minulý týden odpověděl, že nejsem soudná. Teď zjednodušuji. howgh zalézám zpátky do ulity a dále se nevyjadřuji:-) avíza nechci. děkuji

Lyryk
01. 09. 2003
Dát tip
Wopi: a jak, tak to sem napiš .-))) nebo je to eso na jinej stůl??

Wiki
01. 09. 2003
Dát tip
Lyryku..... a na jakej stůl ? zase už vidíš, to co není ? pokud vím, povídalo se tu o osobním setkání a jednání z očí do očí.....tak se totiž jedná nejlépe .

Wopi
01. 09. 2003
Dát tip
Ne, Lyryku, navrhoval jsem ti již před několika dny, že se o tom osobně pobavíme, aniž jsem se dočkal odpovědi.

Lyryk
01. 09. 2003
Dát tip
Osobně jsme se bavili ještě s Oldou, po mazání frontynabanan, pokud se nemýlím, byly stejné problémy i v minulosti, kvůli situaci vznikl admin, řídil se admin pravidly (?) - nebo neřídil (?) a jakými (?) kolik lidí se zde v tom orientuje (?). Osobní jednání v podstatě nereprezantativní skupiny Písmáků vede jen k pokryteckému skrývání skutečnosti, nad níž vznikají jen fámy a mýty... Omlouvám se samozřejmě, že jsem ti neodpověděl, to jsem jistě měl, napravuji to tedy dnes.

Litochowitz
01. 09. 2003
Dát tip
..frontanabanan....hmmm, vlasntě mi tenkrát přišel ten nick jako skoro jedinej, kterej mě bavil číst.....sice občas nesmysly, ale jinak jsem se pokaždý těšil:-)

Merle
01. 09. 2003
Dát tip
souhlasím se standou, že pravidla by měla bejt hodně obecná ve smyslu apelaci ke slušnosti, s tím, že tam bude výslovně napsáno, že majitel si vyhražuje právo odstranit příspěvky (díla, kritiky) v rozporu se zákonem, nebo s těmito pravidly. technicky to budou provádět admini, na které bude dohlížet nějaký "kontrolor". sporné případy se budou řešit zvlášť. zodpovědnost adminů bych viděl jako morální s tím, že když by ji opakovaně nedodržel v rozumných mezích, prostě by se našel jinej admin. jinak doufm, že se najde jednoduchý ošetření toho, aby majitel nebyl právně zodpovědnej za obsah (wopi).

Litochowitz
01. 09. 2003
Dát tip
Omlouvám se, tahle diskuse je o pravidlech....ještě jednou se omlouvam, nechtěl jsem tady plácat.........a pravidla?.....ta jsou na amatérském literárním serveru asi k nevytvoření....jednoznačně to nelze....a nebo lze, ale hmmmm, vyloží si je každý po svém a opět se problém otočí kolem dokola...........

Wiki
01. 09. 2003
Dát tip
Lyryk : a co takhle zveřejnit výpis adminů a správců, jak kdo zasahoval ? jak zdůvodil svůj zásah ? a zasahoval sám a nebo po dohodě s dalšími ? zasahoval po zralém uvážení a nebo v nějakém "hysterickém " stavu ? Jistě by to bylo pro širokou písmáckou veřejnost velice poučné a zajímavé...... a pokud vím, mluvilo se zde všeobecně o setkání a jednání široké písmácké veřejnosti, nakolik by to byl reprezentativní vzorek, by se vidělo. Proč hned zase používat výrazy jako " pokrytecké skrývání skutečnosti, nad níž vznikají jen fámy a mýty ? " mohu ti pouze v tvém duchu odpovědět : bojíš se takového setkání ?

Lyryk
01. 09. 2003
Dát tip
se zveřejněním výpisu adminů klidně souhlasím

Helča
01. 09. 2003
Dát tip
Plně podepisuju Merleho

Rowenna
01. 09. 2003
Dát tip
Zaujal mě výraz: nereprezentativní skupina Písmáků. Co si mám pod tím představovat? A kdo je tedy reprezentativní? Ti, co nehulákají, tiše čtou, tiše vkládají, a nikde jim nečouhá nos, noha, ruka? Asi jsem absolutně mimo. Ale to vlastně už pár dní. Pokud tady bude někdo šněrovat Písmáckou komunitu do nějakého kadlubu, myslím, že jakákoliv jednání o adminech a podobně jsou nanic.

Wiki
01. 09. 2003
Dát tip
Rowenno, mluvíš mi z duše......

Kastel
01. 09. 2003
Dát tip
Nemám konkrétní návrh (resp. už tu zazněl a naprošel - neručit za obsah). Zajímalo by mě ale, zda-li někdo z Vás shlédl v sobotu večer na ČT 2 divadelní hru "Na dotek" (autora bohužel nevím) a zda by bylo možné něco takového zveřejnit na Písmáku. Za případné názory shlédnuvších dík.

Lyryk
01. 09. 2003
Dát tip
Není problém z uměleckých důvodů zde publikovat cokoliv, ale je nutno se za to stavět jako za umění, za kladené otázky, do takového právního rizika jsem ochoten kdykoliv jít, ale nebudu hájit názory, které mají provokovat nejen mne a zdejší nedokonalaá pravidla, ale jsou určena společnosti, de facto jako politická výpověď; odmítám se starat o nějaké politické či ideologické cíle (prosazování měkkých drog je politická otázka) - zkuste se zamyslet nad takovým pojetím, doopravdy zamyslet, prosím...

houmles
01. 09. 2003
Dát tip
zamyslet? ale vsak, nemusis ani prosit. politicka temata - to je neco opravdoveho, neco co plyne z duse, neco z ceho se da vypsat. to je panecku poezie! hajit tu nic nemusis. staci nemazat. a typy si taky muzes nechat od cesty ;-)

drfaust
01. 09. 2003
Dát tip
Pokud tu skutečně vzniká obava z právní odpovědnosti, tak musím říct (podle informací, ke kterým jsem se zatím dostal já), že je oprávněná. Například jakékoliv prohlášení Vás odpovědnosti nezbavuje! Všechna prohlášení jsou v tomto směru čirý alibizmus. Velmi pravděpodobně skutečně musí existovat někdo, kdo bude "nevhodné" příspěvky mazat... Vydavatel se nemůže zříct odpovědnosti za to co vydává. Já tedy nejsem právník, ale ptal jsem se kamarádky, která je... slíbila mi, že se na to podívá... ale její odpověď budu znát asi až v úterý nebo středu. Pak se tedy rozepíšu víc. Ovšem zdá se, že jediná cesta vede skutečně přes "hlídací psy". Je to ta nejbezpečnější cesta... bohužel neshodám či rozladěním "poškozených" zabránit nelze nijak. To už pak souvisí s "kvalitou" ("soudností, rozhledem či vyspělostí") konkrétní osoby. Každý systém bude samozřejmě vždy zneužitelný.... ať už bude mít pojistku v sebevětší vzájemné shodě správců... proto - mimochodem - se mi zdá, že by bylo velmi dobré, aby vzájemná vazba (osbní) mezi správci byla co možná nejmenší!!!! To pro zajištění plurality názorů... ...možná jsem teď popletl správce a adminy (nevyznám se v tom, jak je to tu zařízeno)... každopádně mám namysli "hlídací psy". Konkrétně se vyjádřím až budu vědět víc o znění zákona...

Wopi
01. 09. 2003
Dát tip
Právní rozbor od špičkových právníků jsem už dostal, ale vzhledem k nezájmu majitele "Osobní jednání v podstatě nereprezantativní skupiny Písmáků vede jen k pokryteckému skrývání skutečnosti" to hážu za hlavu. Mějte se tu hezky.

Evička
01. 09. 2003
Dát tip
Kontroverzní díla odložit do zvláštního "gheta" neboli odpad. koše, kde se k nim budou moci lidé vyjádřit, opravdu extremistická dílka, co smrdí kriminálem, dát k posouzení právníkovi, zda se jich zbavit. A rozšířit stav současných adminů a posuzovatelů do Výběrů. S písmáky veřejně probrat nutné zásahy do děl, nicků a názorů pod díly apod., event.uvádět jména admin. a důvody, proč došlo k úpravám. Jinak Písmáka bez omezení! Hlavně tu neřešit osobní averze - TO FAKT STRAŠNĚ OTRÁVÍ ! Jen konstruktivní dialog o umění i neumění!

drfaust
01. 09. 2003
Dát tip
č. 140/1961 Sb. § 188a Šíření toxikomanie (1) Kdo svádí jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu nebo ho v tom podporuje anebo kdo zneužívání takové látky jinak podněcuje nebo šíří, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem. (2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 vůči osobě mladší než osmnáct let. Já bych si to na triko taky nevzal.

drfaust
01. 09. 2003
Dát tip
Gheto taky nic neřeší... bude li přístupné, viz výše.

Bříza_
01. 09. 2003
Dát tip
Myslím, že by stálo za to zavést při registraci povinnou identifikaci (jméno, příjmení, adresu, funkční e-mail), která by nemusela být nutně viditelná na osobní stránce (resp. dle přání). Dále by stačila stručná poznámka: ~ Správce serveru nepřejímá odpovědnost za díla zde prezentovaná. (obvyklá formulace, byť omezeného právního dosahu) ~ Uživatel, který nerespektuje platné zákony ČR, nebo i přes upozornění nerespektuje etická pravidla obvyklá v elektronické komunikaci se vystavuje riziku, že budou jeho příspěvky , popřípadě jeho adresa neprodleně smazány. (jednoduché, pochopitelné a dostatečně účinné) ~~~ Samo mazání - doufejme, že výjimečné - by dle mého názoru mělo podléhat konsensu osob, nejlépe nezávislých na správcích serveru, pokud možno s širším literárním vzděláním a důvěryhodnou etickou úrovní. Nedomnívám se, že by jich mělo být mnoho, protože jejich úkolem by bylo především zabránit zneužití možnosti mazání. Museli by ustát "svrbění prstu na spoušti". Myslím, že nejmenší liché číslo je 3. Liché proto, že by se tyto osoby na smazání díla, či nicku měly shodnout. Navrhnuty by tyto osoby měly být nejlépe z auditoria a ustaveny za podmínky souhlasu správců. V případě ztráty důvěry některého z nich (ať ze strany správce, nebo dejme tomu určitého počtu uživatelů) by správce mohl vypsat doplňující volby. Opakuji, že sám akt mazání předpokládám spíše vyjímečný - a tedy by dle mého názoru nemělo jít o příliš časově zatěžující aktivitu. Zde více než kde jinde platí zákon akce a reakce.

Knihovník
01. 09. 2003
Dát tip
asi bych to vyřešil jednoduchým upozorněním před vstupem do písmáka . + žádné vkládané foto, nebo zvuk - jen txt.

drfaust
01. 09. 2003
Dát tip
Břízo: Myslím, že to je rozumné... Ale neopomeň, že těch textů je hodně... bych i politoval toho, kterej to všechno musí číst... :-) Lichý počet je rozumný... ale viděl bych to spíš až tak od pěti se shodou nadpoloviční většiny... Bohužel mám ale pocit, že to tu takto do teď bylo... nebo ne?

Bříza_
01. 09. 2003
Dát tip
Drfaust: nemyslím, že by "korektoři" nutně sami vše pročítali. Mohli by na sporná dílka být upozorněni "redaktory", či kterýmikoli písmáky. Nicméně základní přehled kdo je kdo a co od něho lze čekat by bylo vhodné mít. Myslím, že by šlo nejspíše o jakousi "etickou komisi". proč myslíš, že 5 je lepší počet než 3 ? Jde o kvalitu - nikoli kvantitu lidí poctěných důvěrou. Před chvilkou s tím praštil Wopi (:c(((, odešla Rivka (:c((( .... možný výběr se úží .... Doteď roli cenzora hráli administrátoři .... mám neodbytný pocit, že se to neosvědčilo ..... :c)

Podepisuju se pod Břízu. Jinak... By mě stejně zajímalo, jak to nakonec dopadne s Těma drogama. Protože, ať si říkáte, co kdo chcete, látky, způsobující změnu stavu mysli, vždy patřily k tvorbě jakéhokoliv umění, samozřejmě že ne každý umělec je feťák, ale v každém uměleckém oboru měly omamující či jinak fungující látky vždy velké slovo. Namátkou hudba - jazzová světová špička byli/jsou z 70% lidé požívající např. kokain, malířství - Vasil Kandinskij byl taktéž ve svém modrém období /hodnoceno jako jeho nej) závislý pravděpodobně na kokainu, poezie... To si myslím, že ani není třeba rozebírat, vždyť sám Nezval měl kladný vztah k opiu, herectví - Hugo Haas jel v kokainu... Samo umění je často "propagací" drog. Ale o to tu nejde. Pokud jde o pravidla... Myslím, že konkrétně v této otázce by měla být formulována ve smyslu "zákaz nabádání ke konzumaci", protže se zákazem pouhé propagace... To asi nejde. Dále bych zakázal rasistické výpady. Ale pozor: Konkrétně a jenom rasistické, protože to, že si někdo s někým nesedne& že si lidi nadávaj... To je přece normální, i když hnusný, ale asi by se za to ti lidé nežalovali. Hm? A dál... Pokud se tu budou napadat lidi v rámci Písmáka, tak bych to prostě nechal být, pokud to bude ve stylu Saddáma H., jako třeba slovně pomlouvat a hanět "nepísmáka", který se nemůže bránit na tomto prostoru, to bych zakázal. A tak. Mějte se krásně& tak. Jrr

Evička
01. 09. 2003
Dát tip
Upozorňování na odporné kriminální autory - to je fajn! Berte to jen jako legraci - ale trochu absurdity v tom opravdu je! Všímaví jemnocitní se ale určitě najdou! Neanonymní registrací ale možná odradíte největší rebely, originální úchyly a přijdeme o dost legrace! Možná i inspirace!

Bříza_
01. 09. 2003
Dát tip
Vio ~ ještě k prologu: zásadní problém to JE. Jen za dnešní den opustila Písmáka značná část jeho intelektuální potence. Ztrácíte (me?) každou hodinou ! :c((((( !!!!!!!

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
Břízo, není... asi neřekneme nic, co by je tady udrželo... právě dopracovávám zbytek prohlášení. Sejít jsme se nemohli, protože Míra byl z osobních důvodů v Ostravě a vrátil se včera pozdě večer. To prostě není výmluva.

Bříza_
01. 09. 2003
Dát tip
Vio: neřeknete nic, co by je tady udrželo .... zato Zdenda umí velmi dobře říci něco, po čem odcházejí ...... až do dnešního dne jsem měl zato, že jde o neopatrnost. Nechci být paranoidní - a doufám, že nejsem .... je ale cílem správců "zbavit se určitých lidí ?" nebo jenom jde o nedomyšlené efekty neodborných zásahů ??? Vždyť jsem Zdeňka osobně na tyto efekty upozorňoval a on v nich neustává - co jiného si mám myslet ?

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
Břízo, já nemohu mluvit za Zdeňka, ale já nikoho vyhánět nechtěl. Nedělám poslední 4 dny nic jiného, než že o tom s ním mluvím a s jinými lidmi taky. A jen vyjádřím svůj názor, když řeknu, že ani Zdeněk nechtěl nikoho úmyslně vyhnat. Osobně si z toho vyvozuji důsledky, ale nechci se o nich teď rozepisovat. Mně osobně to mrzí, protože zrovna já jsem člověk, který vyjde skoro s každým. Myslím, že jsem to i dokázal...

Merle
01. 09. 2003
Dát tip
jednu debatu o poctu adminu a mechanismech jejich schvalovani v pripade del k zneviditelnvani uz mame za sebou. standa vasina byl jeden z mnoha pritomnych, vysledek plne odsouhlasil. Olda k tomu vybral 5 podle nej lidi vhodnych lidi, pricemz na kazdem dile je potreba shoda alespon dvou, jinak se nic nestane (bohuzel dva se na to vykaslali). pokud se k tomu navic zavede funkce jakehosi kontrolora, ktery nebude mit moznost ovlivnovat, ale bude mit pristup k adminlogu (a tento by byl treba volen verejnou volbou), je to myslim dostatecna zaruka, ze admini nebudou prekracovat svoje pravomoce, ani kdyby treba nahodou chteli. a kdyz, prestanou byt adminy... briza: neosvedcilo se, kdyz to zacali delat lide, kteri pro to konkretne nebyli vybrani, ale byli k takovym pravomocem dosazeni podle jinych kriterii...

pegasík
01. 09. 2003
Dát tip
Ač Vio napsal "ne o tom zda pravidla ano/ne", nedá mi to: Proč ano? Zatím jsem důvod neslyšel, jen tuším - protože Grant. Pak chápu, že se grantomani bojí, aby nebyli popotahováni za špatné nakládání s penězi. A nyní k pravidlům a) měla by být jasně na očích; když jsem sem přicházel pod svům prvním nickem (Rising_Star), pravidla jsem si přečetl. Předpokládám, že stále platí ta, jejichž obsah mi od té doby matně vyvstává na paměti - a proto prosím - INFORMOVAT! Při změně zasílat Zprávu každému nebo aspoň hromadné Avízo jménem správce. b) Tvrdší podmínky registrace. Jakmile bude povinný e-mail, osobní informace (na které má Sdružení Písmák nárok) a uživatelé budou zakládáni _po_schválení_ členem redakce, bude to o něčem jiném. Ono je rozdíl napsat na zeď "X.Y. JE VŮL" a to samé s podpisem " - Petr Gašparík" c) Bude-li identita autora zaručena, nechat odpovědnost na něm - Písmák neručí za obsah příspěvků d) následují experimentální možnosti: statisticky tu bude více slušných než neslušných lidí, takže proč by o vyloučení nicku / mazání díla nemohla rozhodovat sama písmácká obec? Nebo filtr - nechci vidět díla obsahující slova: "...,...,..." - obdoba odkazu na navrcholu.cz [Bez erotických serverů] tot vse. Pegas PS: osobně si připadám dost dospělý na to, abych se mohl rozhodnout, zda je některé dílo pro mne závadné, nebo ne. Takové předžvýkání od kohokoliv opravdu nepotřebuju. A u protizákonných textů bych to nechal na odpovědnosti autora a pohrůžce zprávou autorovi od správce o případném informování Policie o jeho aktivitách. ¨ (Ale u FNB jsem nic takového nenašel)

pegasík
01. 09. 2003
Dát tip
upřesnění k bodu a) - teď jsem si po přihlášení všiml, že je tam výzva k přečtení pravidel... to bude tím, že tuhle stránku mimoděk přeskakuju. Avizo/zprávu bych nepřeskočil ;) Omlouvám se Zbytek platí beze změny

Vio
01. 09. 2003
Dát tip
Pegasík, zase šíříš nepravdy. Grant nemá s Písmákem společného ani to nejmenší! Grant získal server poezie.cz na rozjezd. Tyhle dezinformace nesnáším.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru