Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZABIJÁK

01. 09. 2003
6
0
1296
Autor
BIOTIINI

Zabiják

Stalo se to loni v létě. Partička lidí putujících po Vltavě. Krásná příroda, sluníčko, zábava a nádherné večery u ohně. Co více si přát?

Miluji praskání dřeva a rád se do ohně dívám. Miluji zpěv a tanec, když plameny šlehají. Rád se při tom všem také napiji sklenky nějakého dobrého moku. To k tomu prostě patří. Ten večer někteří z nás pili o malinko více. Jitka totiž měla narozeniny. Slivovice od jejího dědečka byla fakt silná. Také jsem nějakou sklenku vypil. Bylo mi skvěle. Když jsem ucítil, že už mám dost, tak jsem s pitím přestal. Asi ve dvě hodiny ráno jsem se pak odebral do stanu.

Ve čtyři mě probudila světla a křik. Rozespalý jsem se vypotácel ze stanu. V  tu chvíli by mě za nic na světě nenapadlo, co se stalo. Šel jsem se k světlům a hloučku lidí.Co se proboha děje?” Nikdo mi neodpověděl, každý jen tupě zíral. Teprve až starší paní z kiosku mi oznámila, že se nejspíš utopila nějaká mladá holka. Přál jsem si, modlil se, aby to nebyl nikdo od nás. Mé přání však nebylo vyslyšeno. Utopila se Jitčina starší sestra, Péťa. Ta noc byla jedna z nejsmutnějších v mém životě. Všichni jsme mlčeli a plakali.

Asi bych vám měl vysvětlit, jak se to všechno stalo. Ten den jsme se houpali na laně, které bylo zavěšené nad vodou, do které jsme po zhoupnutí skočili. Hloubka vody pod houpačkou byla velká, takže se nemohlo takřka nic stát. Pamatuji si, že se Petra odpoledne bála skočit. Odhodlala se k tomu až s litrem vína a nějakou tou slívkou v sobě. Zhoupla se a do vody dopadla po hlavě. Opilá se nebyla schopná zorientovat a plavat proti proudu. Pokusy o její záchranu byly marné. O hodinu později ji vytáhli potápěči mrtvou.

Kdo mohl za její smrt? Ona sama? Naše nezodpovědnost? Alkohol? Vyhecovali ji ostatní? S tím, co v sobě měla, by to určitě nedalo ani tolik práce.

Jisté je, že kdybychom tenkrát tak nepili, nemuselo se to stát. Život však jde dál. To, co mě před rokem bolelo moc, bolí jen, když o té zatracené noci přemýšlím.


Veronika11v
11. 02. 2006
Dát tip
je to krásne.... asi sa stalo, čo sa stať malo... vždy to tak je.... a vždy má všetko svoje opodstatnenie... je to smutné, ale je to tak.... ..páči sa mi to... t

Andulka
11. 10. 2003
Dát tip
posledni vetu bych tam nechala, ty ctyri radky pred ni bych vymazala....jsou tam zbytecne...po precteni az tam, ctenar uz zna odpoved....:-) Jinak smutne, dobre napsane!!!

park
12. 09. 2003
Dát tip
Na vojně u pétépé nám takhle odešel kamarád....slečna co to viděla povídá policajtům při výslechu,, von tam skočil, a už nevyplaval hihihi... byl to docela šok!" Člověk si uvědomí tu tenkou membránu mezi bytím a hnitím.....

Heulwen
08. 09. 2003
Dát tip
Tak tohle je opravdu smutné. Zrovna mám po letošních prázdninách za sebou podobnou akci,ale naštěstí se nám nic podobného nestalo. Myslím,že k mládí a veselí patří i nějaké to nebezpečí,ale vždy by měl zůstat někdo střízlivý a rozumný, i když někdy by nepomohlo ani to. Zbývá jen doufat,aby bylo takových případů co nejméně... (t)

Dash_707
01. 09. 2003
Dát tip
Líbí :))**

wills
01. 09. 2003
Dát tip
někdy si věci, které se stanou uvědomíš až po tom. Dávám tip

Kolben
01. 09. 2003
Dát tip
Jó jsou na světě hodně nepříjemný věci, který dokážou sakra rozhodit. Vypadá to na skutečnost a tvoji spověď, proto to nebudu nijak hodnotit, jenom ti přeju aby ses z toho rychle dostal.

fungus2
01. 09. 2003
Dát tip
Hm. To se také bohužel stává...

FLO
01. 09. 2003
Dát tip
Nó, to se stane, ale co jako...zas tak tragický to není, pokud to nebyl nikdo blízkej a ta povídka mně připadá spíš jak článek do černé kroniky. Na povídku takový moc sucharský, jakoby to popisoval vyjukaný studentík.

BIOTIINI
01. 09. 2003
Dát tip
FLO: Stane se, nó. To, ze sem studentik si uhodl. Jestli vyjukany? - myslim, ze snad ani ne. ------------------------------------ Jinak to, co jsem se tady pokusil popsat se stalo malinko jinak, nekomu jinemu, netvrdim, ze me to tenkra nevzalo, ale spoved to neni. Vsem dekuji

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru