Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chvilka v každém dni..

06. 09. 2003
7
0
1346
Autor
Galadriel27

Zvony houpají se v tichu svěžího dne...

a slunce co hodilo si kabát v  zem

chodidla bosá a bubláček,co mizí kdesi,

kráva co  jetel vybírá si... 

 

Ten velký hukot v letním dni,

co ozývá se každou vsí,

hraje si na bubínky

slyšíš? to "JÁ".. zním..!

 

Vnitřní žádostivost těchto dní

nám"vidoucím" lecos vyplní..

 

Chceš-li..

staneš se pěvcem s kariérou

neb architektem,co slavným kreslí  dům..?

co takhle  malířem s Piccasovým dechem..!?

proč ne?..to se Ti v mžiku vyplní,

stačí jen usnout s vavříny. 

 

Někomu z nás stačí jen človíčkem být..

a občas(když je nejhůř), 

večerem se nechat polapit,

aby pak v pravé poledne,

ho rozhoupaly zvony..


Nenuť mě zunovu číst tvou kritiku. Kdybys raději zapřemýšlel sám.

Pepekvak
29. 10. 2003
Dát tip
navzdory_čtenářům: To si piš, že jakmile mám nějaký podnět, tak do sebe jdu a přemýšlím, v čem se mýlím. Jenže když někdo přijde a řekne, že překrucuju, a neřekne v čem, tak tomu nemůžu přikládat žádnou váhu. Už jenom proto, že existují desítky "815_0", které plácají jedno přes druhé a rozumu používají minimum. - To bych pak nedělal nic jiného, než přemýšlel o těch plácaninách, kterých čtu na každém kroku sto. Na Písmáku je tohle vůbec nejčastější argument proti čemukoliv : "Nepochopil jsi to, jsi hloupý, nevím, co teda co kritizuješ."

Chápu. Každý si dobře rozmyslí, čemu věnuje čas. Pojď tedy jinam. Mě by stálo za to obhajovat vlastní dílo.

Pepekvak
28. 10. 2003
Dát tip
navzdory_čtenářům: Já jsem nepřišel na to, že má být moudrá, ale psal jsem, že vůbec není moudrá, JAK SE ZPOČÁTKU ZDÁ BÝT. Co dál jsem překroutil? 815_0: Co takhle si víc rozmýšlet, jestli to, co říkám, má vůbec cenu říkat? (Ty zřejmě ve čtení poesie mezery nemáš, viď.)

815_0
28. 10. 2003
Dát tip
Pepekvak - no - Tvůj návrh o zvažování čtení je - alespoň v Tvém případě na míst :-) A... Co se týče mýho "umění" - jde o to, že než něco napíšu, tak se nad tím zamyslím - když nechápu, napíšu, že to nechápu - upřímnost je důležitá, pokud se chceš něco naučit a svý mezery minimalizovat - což se Ti neustálým (bezdůvodným a neopodstatněným) napadáním něčeho, co si vlastně nepochopil nepodaří...:-)

815_0
25. 10. 2003
Dát tip
Pepekvak - "Číst básně je těžké a přiznávám, že v tom mám mezery." - sakra - zdá se mi to, nebos popsal tolik místa jen kvůli tomu, že seš blbej a chceš se navážet do autorky ?! Příště se rozmysli, než zas napíšeš ňákou kritiku...:-) A... Taky bys moh posílat avíza :-) navzdory_čtenářům - dík - nejen, žes ho usadil, ale taky žes poslal avi :-)

Služebníček.

Jak jsi třeba přišel na to, že má být moudrá?

Pepekvak
14. 10. 2003
Dát tip
Tak mi řekni, která slova překrucuju. Číst básně je těžké a přiznávám, že v tom mám mezery.

Překrucuješ báseň podle svého. Nelze zaměňovat slova, jak se ti zlíbí. Pak se nediv, že nerozumíš.

Rowenna
13. 10. 2003
Dát tip
Slibné. Možná, že kdybych nečetla kritiky, pochopím to taky jinak. Ale to letní vesnické ráno je nastíněno dosti přesně.

Pepekvak
12. 10. 2003
Dát tip
815_0: 1. strofa - Zas tak dokonalej ten obrázek není... Ale to byla jen hnidopišská poznámka, že takový ty zpomalený rozvážný vybíravý krávy neevokujou moc svěžest. 2. strofa - Je to o zvonech. V první a poslední strofě se mluví o zvonech a ve druhé je to "hukot", který se "ozývá každou vsí". To jsou zvony. 3. strofa - A o čem je třetí, když je to úvod dvěma dalším? Přepiš tu myšlenku do běžného jazyka, schválně. 4. strofa - Tak to mi asi budeš muset tu symboliku vysvtětlit. To prostě nepochopím jinak, než vavřín - úspěch, usnout - snění. Tedy usnout s vavříny jako zasnít se o úspěchu. 5.- strofa - Usmíření čeho? Usmíření tužeb? Tomu se říká rezignace. Chápu, že si Ti mý útoky na kvalitu zdaj dost nepodložený a hloupý. Taky chápu, že to pro Tebe jsou "útoky na kvalitu" a ne "kritika", jejímž smyslem je vychytat přednosti a nedostatky díla. (A když je špatný dílo, je i kritika drsná.) Jinak moje kritika je všechno, jen ne nepodložená. Necucám si to z prstu a snad nekritizuju úplně neargumentovaně. (Narozdíl od Tebe... )

Galadriel27
12. 10. 2003
Dát tip
jenom Ti chci říct,že už chápu,proč Ti tak dlouho trvalo,než ses pustil do kritiky mých děl..zřejmě se Ti nechtělo šermovat mečem sestřičce před očima..a když jsem Tě konečně donutila,a vidím,jakej jsi kritik.. v pohodě..strávím to.. a teď něco konkrétního.. první strofa: co se týká krávy..měla jsem jen v úmyslu nahodit venkovský klid a průběh života..že kráva nikam nespěchá a může si vybírat.. nemělo to nějakej hlubší úmysl.. druhá:tady je ten základ tvého nepochopení... hukot nemá představovat zvony!!! ale všechny zvuky,kromě zvonů,které se za krásného letního dne ozývají..šum ze stromů,kohout..bublání potoka,prostě hlas z vesnice..chápeš???vzpomenu si vždycky na Bernartice a na ráno,když jsem vylezla v pyžamu na zápraží a nechala to na sebe působit..slunce a zvuky..asi tak jsem to myslela ve druhé strofě.. třetí: vnitřní žádostivost těchto těchto dní...nám vidoucím lecos vyplní..chci tím říci,že tyto dny jsou tu pro nás jen občas,a jsou tu proto,že jejich smyslem(jo a každej je má jindy),je v nás probudit vnímavost ke kráse..k životu..ten kdo je nenechá odejít bez povšimnutí,si z nich odnese hodně..třeba i splněné přání v tom smyslu,že se začnu na svůj problém dívat z jiného hlediska a najednou uvidím řešení...takže to jsem tam prostě musela vložit. čtvrtá: je to o tomhle..každý kdo sní o tom že chce být slavný nebo úspěšný akorát ztrácí energii a na to kým skutečně je mu pak nezbývá..chtěla jsem tím zdůraznit jak je to hloupé a zbytečné...proto usnout s vavříny..(důležité je vědět co skutečně chtít..(netvrdím,že já to vím!!) pátá: není usmíření tužeb...naopak uvědomění si vnitřního svého smyslu žití a nechat se rozmazlovat krásnými prožitky a vjemy... takhle rozebrat svou báseň je ostudné..k tomu jsem nnikdy nechtěla dojít..ale donutil jsi mne... teď mi můžeš asorát tak napsat,že to vnímáš jinak...:-) hezký den..Milena

Pepekvak
12. 10. 2003
Dát tip
Snad tu mou nesmlouvavost nebereš osobně! Já jsem jenom takovej, že se s tím moc nemažu, no. To víš, když čteš Skácela a pak se přihlásíš na Písmáka, tak máš čtenářský oko nastavený kriticky a nezalíbí se ti jen tak něco. Báseň je sakra náročnej útvar a umí ho naplnit jen málokdo. Tak to neber jako sestrovražedný meč, ale jako nesmlouvavě kritický pohled. Tak. Tady vidíme, že jsi to ve svém dílku myslela jinak, než jak jsem to já pochopil. Pojďme rozřešit, kde se stala chyba. I. Krávě žádnej hlubší úmysl nepřikládám, jen jsem poukazoval na to, že mi to nepřipadá jako nejvhodnější motiv, když chceš navodit atmosféru svěžího dne. Ale to hoďme za hlavu, je to nedůležitý. Ale všimni si - v první strofě je jedna jediná věc, která je zdrojem nějakého zvuku, totiž ZVONY. A ty zvony se ještě ke všemu HOUPAJÍ, tedy logicky i zní. II. Kromě zvonů se v básni neobjevil žádný zvuk a najednou čteme: "Ten velký hukot v letním dni, co ozývá se každou vsí." )(Ves - kostelík - zvonice - zvony...) Ještě k tomu jsi hned v prvním verši napsala, že se zvony houpají v TICHU, tedy to působí, jako kdyby tam skutečně žádné zvuky nebyly (kromě zvonů). Tak. Proč je špatně, když jsem si "ten velký hukot" vysvětlil jako zvuk zvonů? III. To je fajn obsah. Ale zase je to tam asi řečený tak, že je těžký to pochopit. Je pravda, že nám vnímání krásy dovoluje získávat nad sebou jakýsi nadhled, ze kterýho se pak naše problémy daj řešit moudře. Ale Tys napsala, že nám VYPLNÍ - to je už trochu nepřesný sloveso, nevede k tomu získávání nadhledu a vnímání krásy - a ŽÁDOSTIVOST, vnitřní žádostivost dní. To se omlouvám, ale to, jak to vysvětluješ, se nedá nazvat vnitřní žádostivostí. Bral bych něco jako vnitřní tichý hlas těchto dní, nebo našeptávání těchto dní, ozvěna dní v našem srdci a takovýhle metafory. Ale žádostivost je většinou bohapusté chtění, které nikam nevede. Opravdu žádostivost je tím, co ve své básni vidíš? IV. Jo, to beru. Teda kromě toho, že v té básni je obsaženo, že se tím ztrácí energie a že je to špatně. To tam není. (Jinak myslím, že nějaký sen nás většinou energií spíš nabíjí a láká nás k sobě a k aktivitě.) V. Jo takhle! Takže, chápu to dobře, smyslem je spokojit se s obyčejným človíčkovstvím? S tím zas ale nemůžu souhlasit! Proč by mělo být ostudné takhle to rozebírat? Jsem jenom rád, že jsem Tě k tomu přiměl! Buď ráda, že Ti tady tvorbu kritizuje aspoň někdo s úmyslem vychytat chyby, ne jen napsat "fajn, bomba, supr, TIP". Pepik

815_0
11. 10. 2003
Dát tip
Pepekvak: První strofa je dokonalej obrázek svěžího, trochu chladnějšího letního odpoledne - krásnej obrázek :-) Druhá - není tam odkaz na zvony - proto nechápu Tvojí vsteklost... Je to působivý :-) Třetí - no - úvod těch dalších :-) Čtvrtá - usnout s vavříny - zamysli se nad symbolikou - jseš tvrdohlavej jak já a těch deset minut ani ty další, cos to čet Ti nic nedaly...:-) Pátá - krásný - tichý usmíření...:-) Nic proti, ale Tvý útoky na kvalitu se mi zdaj dost nepodložený a hloupý...:-) Hoď se do klidu :-)

Pepekvak
10. 10. 2003
Dát tip
Ha! Prvních deset minut s touto básní jsem se mýlil jako ostatní a myslel jsem si, že je tato báseň opravdu povedená. Jenže ona vůbec není moudrá, jak se zpočátku zdá. V prvních třech strofách píšeš, že se v Tobě o "letních poledních" ozývá silná žádostivost po čemsi, přiblížená obrazem zvonů. Fajn. Ve čtvrté strofě ale říkáš, že člověk se může stát lecčíms, stačí chtít - probůh, fajn! Ale zazdíš to tím, že říkáš, že stačí usnout s vavříny. Takže se vlastně člověk ničím nemůže stát, ale může si jen cosi představovat. Tedy snít, tedy nic. No a v pátý strofě říkáš, že Ty ani nesníš, jsi prostě obyčejný človíček, který prostě je a občas si nechá pořádně rozhoupat srdce žádostivostí. (Pojem žádostivost má mimochodem poměrně neušlechtilý obsah.) To ale přece nemůže stačit nikomu, v tom musí bejt každej nespokojenej, když ho vláčej občasný "zvony"! Jinak takový drobnosti: Zvuk zvonů bych asi moc nenazýval hukotem. Pak v první verši píšeš, že je svěží den. A dál píšeš o letním dni a krávě, co si vybírá jetel. To působí spíš pěkným teplem než svěžestí. Pak nechápu, proč je slovo "Ti" s velkým t. Příště zkus ještě trochu víc hlídat přesnost tý básně, takovýhle drobnosti jí poměrně hodně ubírají.

Jo, jo. Piccasův dech. Líbí se mi, že tě slova neomezují.

815_0
08. 09. 2003
Dát tip
Překrásný, pěkňoučký - opravdu moc líbí - TIP + klub ! :-)

Armand
07. 09. 2003
Dát tip
závěr je konejšivě krásný... "aby pak v pravé poledne, ho rozhoupaly zvony.." Rád jsem si přečetl... báseň je velmi lidská, v tom dobrém slova smyslu, je laskavým způsobem moudrá. Nicméně... :)) ... pokud bych jí něco mohl vytknout, takje to přílišné spěchání a snad až moc okaté směřování k žádané pointě.. k tomu co cheš celkově sdělit. Je to tenhle "okamžik", který z básně dělá trochu těžkopádnou, svazuje jí krok... právě proto, že jí říká kam má doběhnout. Ber mou "hlubokou kritiku" jako výraz uznání a zájmu, nikoliv jako snahu něco skutečně vytýkat. Tvá poesie je jen Tvá. .-) *

KayTee
07. 09. 2003
Dát tip
hezounké*

Galadriel27
07. 09. 2003
Dát tip
díky..za přesné vyjádření toho,co jsem si myslela..taky jsem měla dojem,že to jaksi ztrácí lehkost..teď jsi mi to potvrdil.. asi to nenásilně předělám..:-)) kritiky se nebojím..cením si ji..a obzvlášť od Tebe..:-)

Armad hlubokou kritikou vystihl vše, já bych podotkla jen to, že se to sice číst dalo, ale musela jsem být s monitorem jedno tělo..Pěkný.

Galadriel27
07. 09. 2003
Dát tip
díky...:-) Myslíš velikost písma?Celé to upravím...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru