Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úterní glosa, 16. září 2003

15. 09. 2003
0
0
591
Autor
glosator

16. 09. 2003

 

Po dlouhé době se zase dostávám ke svým komentářům událostí minulých dní. Musel jsem nejprve dokončit školní povinnosti. Ty jsou nejpřednější. Teď vám můžu opět začít lézt na nervy…

 

            V sobotu se konala v Praze velká odborářská demonstrace proti vládní „reformě nereformně veřejných financí“. Jak je vidět, příliš mnoho úspěchů tyto demonstrace nemají. Premiér Špidla je nekompromisní, absolutně nekomunikativní, jen se omezuje na krátké negativní komentáře vůči odborům typu: „nějaký malý prostor tady je, ale…..“. Zřejmě pomalu začíná cítit, že se blíží kritický podzim, kdy se rozhodne o existenci jeho koaliční vlády. A jistotu nemá žádnou. Ale, je tady velký protimluv, jelikož většina demonstrujících s největší pravděpodobností jsou voliči převážně ČSSD a KSČM anebo nevoliči. Podle mého názoru by skupiny – voliči ČSSD a nevoliči – měli stáhnout krovky a říct si, že si za to můžou sami. Je pravda, že předvolební kampaň ČSSD ovšem byla velkým podvodem… Nicméně: „kdo chce kam….“.

 

            Velmi mě zaujal velký rozhovor v sobotních novinách s Milošem Zemanem. Jeho kritika čelních představitelů největší vládní strany je dost velkým kafem nejen pro stoupence, ale i  protivníky bývalého premiéra. Kritizuje reformu jako málo sociálnědemokratickou, která více vyhovuje „zrádcům“ dřívější pravicové vlády, tedy měl tím na mysli US-DEU a KDU-ČSL. Zastává názor, že měla ČSSD zůstat menšinová a provádět svoji politiku na vlastní triko tak, jak to prováděl on sám.

 

            Ministr Škromach hovoří o případné přechodné vládě, která by byla podle něho složena ze všech nekomunistických stran v parlamentu. To by mě zajímalo, jak by měla vypadat komunikace a politika v takové duhové vládě. Předseda ODS Topolánek hovořil o možnosti, že by přechodného premiéra měl vykonávat Stanislav Gross. Tuto informaci však Škromach označil za provokativní. Mě se spíš zdá, že je sám Škromach jako ministr provokativní…     


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru