Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vdova hrdiny

16. 09. 2003
3
0
851
Autor
Sophia_

Jsem přítelkyní chlapce, vlastně snad už i muže z typicky vojenské rodiny. Děda, strýc byli vojáci, jeho otec je dokonce podplukovník dělostřelectva, jak se dřív říkalo, je velké zvíře... Poslali ho studovat vojenskou akademii, chtěl být biologem, sblížila nás vlastně láska k laboratoři, ale nakonec podlehl rodinnému vlivu a upsal se armádě, bude sloužit u biologické ochrany, nebo u chemiků..Fajn, nezbývá než dodat, že já jsem zapřísáhlou pacifistkou a dost těžko se s tím vyrovnávám...

 

     Měkký sníh vířil ve větvích spících stromů. Vítr se proháněl kolem náhrobních kamenů, chladných jako byl ten den. Stála jsem nad otevřeným hrobem, kolem mě zástupy a zástupy lidí, kteří ho ani neznali. Dělali z něj hrdinu, vlastence, vojáka. On takový ale nebyl! Toužím to křičet, jen já ho totiž znala. Dívám se do těch cizích tváří, které Martina neznali, dívám se do tváří lidí, které jsou z povinnosti zkrouceny do tragikomické grimasy. Dívám se na ně a nepoznávám jediného z nich. Upřímná slova soustrasti z úst člověka, co ho poslal na smrt. Oslavné písně, děti recitují básně a na jeho mahagonovou rakev pokládají vrazi věnec a káží o morálce.

     Barva rakve je barvou mých vlasů. Svíčky plápolající těsně před zhasnutím zas připomínají vyhaslost našich pohledů. Smrt je poslem lásky, napsal mi jednou. Ve válce a lásce je dovoleno vše, říká se. Ve válce mlčí múzy, mlčí city, válka umlčí vše.

     Tisíckrát jsem si říkala, že tahle válka je správná, není bez oprávnění, zajistí trvalou svobodu. Tušila jsem, že lidé budou umírat, věděla jsem, že každý z nás bude muset přinést oběť na oltář svobody. Vytušila jsem přítomnost padlých andělů, ale nechtěla jsem chápat. Byla jsem zmatená, roztoužená, lačná po krvi poražených, jako vy všichni! Teprve nad tvým hrobem jsem pochopila. Je to hloupost, Martine! Teď bych volala tvé jméno, aby ses vrátil. Nikdy bych tě nepustila do pouště! Tys nechtěl bojovat, to za mě jsi bojoval…Co jsem to za ženu, když jsem tě poslala na smrt, jako oni. Co jsem to za ochránkyni, když jsem neochránila tebe. Ve svobodě se pro mě snoubil vzdor, hrdost, vlastenectví…K čemu je svoboda bez tebe, bez tebe není světlo ani svět.

     Čestné salvy bodají u srdce, výstřely za padlého, co z něho učinili mrtvého. Armáda pláče předstíranými slzami. Přivírám oči a zkouším si zas a znovu vybavit tvé oči. Slyším výkřiky raněných, cítím žár bitvy, v uších se mi snoubí steny umírajících s projevy mocných státníků o našich výhrách. Točí se mi hlava, už nedokážu zůstat stát, poslouchat hymnu a vidět spouštějící se rakev. Pláču, hroutím se k zemi. Kdosi mě zvedá, ohlédnu se. Je to Martinův velitel. Zmocní se mě zášť, on přežil, Martin ne! Vytrhnu se z jeho lehkého sevření. Chci křičet tisíce urážek, ale z hrdla mi vyjde jen hořce nepopsatelný sten.

     Poslední  pohled na rakev, na fotografii u náhrobku, na snítky gladiol a bílé růže, co jsem dřív milovala. Padnu na kolena a modlím se, ty davy se na ně dívají jako na blázna. Já měla být přece důstojná vdova hrdiny. Strhnu z vlasů tmavý klobouk se závojíčkem, dívám se veliteli zpříma do očí, uhnul, nevydržel můj pohled, mé mlčící výčitky. Tiše se zvednu, hudba dávno přestala hrát, všichni mlčí, vojáci stojí s puškami s hlavní k zemi. Beru do dlaní jednu z gladiol, laskám ji jako by to byla jeho tvář, zlehka přivoním a dávám si ji do vlasů. Zavrtím hlavou a řeknu: „Žádná válka nemá právo na život.“ Odcházím sledována jejich pohledy.
Sophia_
14. 02. 2004
Dát tip
Morney:Děkuju, taková kritika vždy potěší:-)

Morney
09. 02. 2004
Dát tip
Moc moc moc pěkné ! Je to plná nádherných slov a hlavně pravdivých vět. Rozhodně TIP*

Morney
09. 02. 2004
Dát tip
Moc moc moc pěkné ! Je to plná nádherných slov a hlavně pravdivých vět. Rozhodně TIP*

gabio
08. 01. 2004
Dát tip
ty davy se na ně dívají jako na blázna nemáš tam překlep? jinak já Hnidopich I, určitě tipuju:) dílko velmi poutavé a perfektně vystihuje situaci. toť ode mne

Kolega
17. 09. 2003
Dát tip
Pan Kolega říká: Ve válce v lásce, ale hlavně v literatuře je dovoleno vše. Obzvláště pak v BÁSNÍCH... Lidé potřebují své hrdiny, a právě správný okamžik skonu činí z obyčejných lidí udatné reky. Tedy povětšinou. I já mám svou hrdinku Lady Dianu, ale až po její smrti jsem o ní něco napsal. Jak vidno, smrt rozhoduje za nás.. Dílko je velmi čtivé a opět máš ode mne tipík. :-)

Krel
16. 09. 2003
Dát tip
je to tak...nemá...a přeci žije..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru