Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtvrteční glosa, 18. září 2003

18. 09. 2003
0
0
582
Autor
glosator

18. 09. 2003

 

Podle posledních průzkumů agentury Stem by nejvíce hlasů v případných volbách získala ODS s jasnou převahou 32 % hlasů voličů. ČSSD by získala prakticky jen polovinu tzn. 17 % hlasů. Na záda ji pak dýchá největší hrozba politické scény KSČM s 16 % hlasy. KDU-ČSL má 7,9 % no a poslední dobou už není velkým překvapením, že by se do sněmovny nedostala US-DEU, kterou by podporovalo jen 2,6 % voličů.

Z tohoto průzkumu vychází zřetelná výzva pro předsedu ODS Topolánka, který by se měl pokusit svrhnout vládu, protože je víc než nad slunce jasný postoj mnoha lidí v republice. Dále z toho vyplývá další obrovský poznatek (podle mě). Dokud bude ČSSD u moci a pokud u ní bude pořád déle a déle, může to mít bohužel neblahý vliv na růst preferencí KSČM a to je ta nejhorší možná představa, kterou mám. Není možné, aby byl nějakým způsobem zvyšován vliv komunistů, i když se obávám, že s vládnutím této koalice a především ČSSD to tak může dopadnout…

Tento průzkum dokazuje, že by stačilo spojit síly ODS a KDU-ČSL pro většinovou vládu, ale je tady mnoho indicií, které hovoří proti předčasným volbám. ČSSD by ztratila vliv ve státě, stakany se opoziční stranou a mnoho poslanců by ztratila, proto se vytratila slova Špidly o demisi vlády, pokud se neschválí reforma veřejných financí. Další fakt, hovořící proti předčasným volbám je ten, že by se US-DEU vůbec nedostalo do parlamentu a to by znamenalo konec strany na politické scéně. KDU-ČSL taky nebude mít přílišnou chuť k volbám, jelikož už ve vládě je a KSČM prakticky tento postoj, ve kterém jsou, vyhovuje. Takže optimismus z tohoto průzkumu, po vyhodnocení stávající politické situace, trochu opadává.

 

V MF Dnes se píše o tom, jak lidé musí podplácet úředníky pro urychlení řízení jejich problému na úřadech, v nemocnicích, soudech apod. Podle průzkumu agentury SC&C by bylo ochotno dát úplatek plných 72,3 % dotázaných obyvatel. Jen necelá čtvrtina by úplatek nikdy nedala, i když by věděli, jaký by to mělo na ně dopad. Jsem zvědavý, kdy umožní státní byrokracie, aby si lidé mohli legální cestou zaplatit urychlení v jednání jejich problémů. Když je přece téměř ¾ národa ochotno dát úplatek, pak by se jistě našlo mnoho lidí, kterým by bylo příjemnější dát tento „legální úplatek“ oficiální cestou!!!

 

Stát dává málo peněz na školy, píše se v dalším článku z novin. Zatímco v naší republice plyne do školství 4,6 % hrubého domácího produktu, průměr členských zemí OECD je 5,9 % HDP. Česko se nachází v evropském podprůměru. Učitelé u nás vyučují zhruba 605 hodin, na druhou stranu se na západě učí v průměru na učitele 792 hodin. Je to, myslím, podstatný rozdíl. Požadavky pracovníků ve školství na asistenty, kteří by pomáhali učitelům s nekvalifikovanou prací, kterou musejí vykonávat. Podle jednoho nejmenovaného ředitele jedné z pražských škol je prý pro takové pracovníky prostor, ale asi si neuvědomuje, že už není takový prostor finanční. Nevím, kde bere tu jistotu, že by se peněžní prostředky našly a ještě k tomu by měly růst platy učitelů, které jsou opravdu mizerné. No možná za pár let…   

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru