Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pravda

18. 09. 2003
2
0
671
Autor
Sophia_

Je opravdová pravda, tedy naše pravda, každý z nás cítí opravdovost v něčem jiném, nadřazena všemu? Kolik má právo člověk obětovat sám ze sebe, aniž by přerušil hranici únosnosti? Kde je mez, za kterou ani láska nesmí zajít? Co je cennější, zemřít se ctí, nebo žít bez ní? Co je ale vlastně v dnešním světě čest...

 Oněměle jsem zírala na své chvějící se ruce položené na stole. Jeho dlaně je silně tiskly, ale nepomáhalo to.Uvnitř sebe jsem byla klidná, jen ty proklaté ruce se mi chvěly a zrazovaly mě tak. Zlehka je mnul a šeptal : „Musíš odvolat, no tak, posloucháš mě vůbec? Odvoláš to a oni tě ušetří. Miláčku, poslouchej mě. Není to tak těžké, řekneš, že sis uvědomila svou chybu. Odsedíš si pár let, ale pak budeme zase spolu, jako dřív. Zas budeme moct bojovat, jako teď. Jen se nenech zabít.“

Jeho hlas ke mně doléhal jakoby z velké dálky. Slyšela jsem jen zkreslenou karikaturu zvuku, který se dříve mohl zdát být ozvěnou lidského hlasu. Říkal věty, ale v nich jen nesmyslná slova. Nechápala jsem ho. Už nebyl tím člověkem, kterým byl dřív, jeho slova postrádala vášeň, která krutě sahala po tepu beznaději. Nechala jsem své ruce v jeho dlaních, neucukla jsem, ale také jsem se na něj nevydržela dívat. Mé oči neustále bloudily po místnosti, neschopny nalézt pevný bod, kde by můj pohled mohl zakotvit. Toužila jsem zapamatovat si každičkou maličkost, sebemenší detail z tváří mých strážců. Pozastavovala jsem se nad barvou jejich uniforem, nad jejich tvářemi bez výrazu, zkoušela jsem jim pohledět do očí, ale nešlo to, uhýbali, stejně jako já před svým manželem.

Zrovna teď mě zapřísahal ve jménu našich dětí, abych odvolala. Chtělo se mi z něj plakat, byl tak ubohý. Vždyť to byl právě on, kdo mi přepečlivě vštěpoval, že vzbouřit se musíme, že pravda vyjde najevo, že boj je nutný už jen kvůli tomu, aby naše děti žily svobodné. Teď když měl, ale za manželku vlastizrádkyni s rozsudkem smrti vepsaným v unavených očích, couval…Mlčky jako rak, smiřoval se s realitou nesvobody a i on toužil umlčet má ústa.    

Když vyslovil Janovo jméno, zvedla se ve mně vlna odporu. Právě jeho smrt byla podnětem mé  hlasité obžaloby vládců. Zemřel kvůli nim, kvůli bolestivým ranám, které zasazovali naší zemi, kvůli spoustě mrtvých nemajících hroby.

Prudce jsem vytrhla své ruce z jeho dlaní, tvrdě se mu podívala do očí a sykla: „Zbabělče!“ Neprotestoval, jen smutně svěsil ramena a zlomeně řekl: „Miluju tě, přemýšlej.“ Vstala jsem od stolu a pomalu přecházela po místnosti, viděla jsem, jak ostražitě mě voják u dveří sleduje. Potěšilo mě, že jsem v jeho pohledu zaznamenala obdiv, napřímila jsem se ještě víc a hrdě vztyčila hlavu. Vždycky jsem byla malá, ale pro tuto chvíli se mi zdálo, že všechny v místnosti převyšuji.

Došla jsem až k zamřížovanému oknu, bylo z něj vidět na dvůr věznice, kde stavěli šibenici pro mou zítřejší popravu. Sladkobolný pohled to byl. Bolel, protože věstil, že se svobody nedočkám, sladký byl, protože jsem věřila, že má smrt třeba vyburcuje lid.

Konečně jsem se odhodlala pohlédnout znovu na svého muže: „Miluju tě.“ To bylo první, co mě napadlo, když jsem uviděla jeho šedivé skráně, jež si bolestně  svíral v rukou. „Ale už si tě nevážím. Zrazuješ pro kousek sobeckého štěstí vlastní já, své děti, svou vlast, mě... Vzpomeň si, co jsem si na tobě zamilovala? Přeci to, že ses nebál. Viděl jsi tu špínu kolem nás a křičel jsi na ni, viděl jsi, jak z našeho okolí postupně mizejí lidé, kteří pozvedli hlas a už se nevracejí zpět. Věděl jsi, že oni je zabíjí, jako zabijí i mě, ale za žádného z nich jsi neorodoval, žádného z nich jsi neprosil, aby odvolal vlastní pravdu, i tvou pravdu…Nechtěj to po mně. Já věřím, že když se mé jméno připojí k seznamu zbylých mrtvých téhle vlády, že jednou mé děti, nebo děti jejich dětí křiknou – Dost! - takhle to nepůjde věčně dál. Já to vím, věřím v to, modlím se za to. Už nikdy naše země nebude jako dřív, bude mít ve své paměti krví vlastenců a vlastenek zapsáno, že svoboda se dá vykoupit jen životem. Nenuť mě odvolat, jestli mě miluješ, tak to nedělej…“ Mé oči ho prosily, toužila jsem po jediném, po jeho polibcích a ujištění, že dělám správnou věc. Chvíli mlčel a pak zašeptal: „Miluju tě, právě proto odvolej…“


Sophia_
13. 01. 2004
Dát tip
gabio:Odvaha mi nechybí, ani ideály, spíš ta inteligence pokulhává, přesto moc díky za kompliment:-)

gabio
12. 01. 2004
Dát tip
teď budu zase celý večer přemýšlet...no zítra ti snad povím, na co jsem přišla...:) jen jednu věc-sakramentsky ti závidím tvoji inteligenci a chuť bojovat-za vše. tip

Kolega
20. 09. 2003
Dát tip
Kolega se vrací na místo činu a musí ti opět dát tip, protože styl tvého psaní mě stále uchvacuje. Nikdy bych neřekl, že tohle napíše sedmnáctiletá dívka. Jsi zřejmě velmi citově založená, tvá slova mluví o tom, jak vše hluboce prožíváš. Nebo to dělá ten Beethoven, kterého právě poslouchám? Néé, rozhodně ne. Díky, že jsem tě potkal na Písmáku.

Kolega
19. 09. 2003
Dát tip
V dnešním světě? Stejně jako ve včerejším a zítřejším. Záleží jen na nás, jak a v čem ji vidíme. - to k prologu. Stahuji si text a zítra, vlastně už dnes pisnu kritiku, ju? Dobrou :-)

Sophia_
19. 09. 2003
Dát tip
Zábavné...?Možná...I když při mé humanitě a pacifismu bych se vyjádřila poněkud jinak - spíš kruté a sarkastické, leč bohužel pravdivé..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru