Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtvrteční glosa, 25. září 2003

25. 09. 2003
1
0
805
Autor
glosator

25. 09. 2003

 

            Máme další důvod radosti nad jednáním poslanecké sněmovny. Koaliční vládní poslanci přehlasovali veto prezidenta republiky a opětovně a definitivně schválili zvýšení spotřebních daní, které by měli pomoci vládě k financování různých státních peripetiích, tzn. důležitých vládních výdajů. Konečně se brzy dočkáme razantních investicí do dopravní infrastruktury, do ochrany zdraví a majetku občanů, investic do veřejných statků, které nevyužívají jen dobře zorganizované skupinky dojičů veřejných rozpočtů. Je nám všem jasné, že tohle se poslouchá velmi dobře, ale myslíte, že tak socialistická vláda se získanými prostředky naloží??? Nikoliv. Všechno se prošustruje známými účetními triky, zaběhnutým způsobem tak, aby to nikdo nepoznal.

 

            Socialistická vláda v čele se socialistickým předsedou Špidlou je opšt blíž schválení „reformy nereformy“ veřejných financí. Další den v parlamentu proběhl pro předsedu vlády hladce a jeho stále přitroublý úsměv nabývá na obrátkách. Jen poslanec Hojdar neskrývá své rozpaky nad nynějším schvalováním reformy, ovšem je nutno dodat, že je opravdu schopným politikem. Svým chováním sice na oko před občany dokazuje, jak není spokojen s reformou, ale ve skutečnosti, když už rozjel svou kampaň proti vládě, ji vlastně tiše podporuje. Jeho rádoby líbivé hlasování „zdržel jsem se“ je populistické, ale nakonec přece jen pomáhá Špidlovi, a to tím, že je ve sněmovně přítomen, opozici nijak neusnadňuje situaci, protože Hojdar svou přítomností zvyšuje počet hlasů, nutných pro odmítnutí zákonů.

Hojdarovy požadavky asi přijdou stejně vniveč, protože co zmůže jeden rebel proti dalším 100 poslancům??? Však Špidla má velkou moc. Dokázal „odpálit“ dříve ještě ministra průmyslu a obchodu Rusnoka i z poslanecké lavice, protože představoval hrozbu pro koalici. Taky si nyní poradil i s bývalou poslankyní Marvanovou, která sice odešla z postu kvůli mateřství, ale kdo ví, co za tím bylo!!!

           

            Další průzkum veřejného mínění zprostředkovaného dnes agenturou CVVM jasně dokazuje nynější trendy ve volebních předpokladech pro nastávající dny. ODS by získala 28,5 % voličských preferencí, druhá by skončila ČSSD se 16,5 % preferencí, třetí tradičně KSČM se 14 procenty a poslední stranou, která by uhájila účast ve sněmovně je KDU-ČSL, kterou by dnes volilo 7,5 procenta lidí. I tento průzkum potvrzuje neúspěšnou politiku US-DEU, která by se ani neprobojovala do sněmovny. Získala by totiž jen 3 procenta hlasů. Proto se teď bude US-DEU bát nových voleb jako čert kříže, jelikož by to mělo za následek opuštění úzkého politického života. A to je šílená představa pro politické matadory rázu Ruml, Pilip, Zieleniec, Mareš a jím podobní. Další psychologické plus pro Špidlu…

 

Potvrzuje se, že by ODS stačilo k většinové vládě spojení jen s KDU-ČSL, což je docela povzbudivá zpráva, když se řekne, že není třeba hledat politickou podporu napříč politickým spektrem, ale na druhou stranu, když zradí lidé poprvé, tak zradí i znovu. Mám tím na mysli rok 1997. Na druhou stranu je to lepší řešení, než si domlouvat tichou podporu jiných stran. Přece jen se s KDU-ČSL půjde domluvit. Tato strana totiž tahá jen na tu stranu, kam se jí to hodí. A je jedno, jestli směrem doprava nebo doleva.

 

S nadšením budu sledovat další vývoj politických událostí především na půdě poslanecké sněmovny. Zítra se s mými pocity s Vámi určitě podělím…

 


poorboy
27. 09. 2003
Dát tip
Yossarian - ale glosator není objektivní ani náhodou; a očividně objektivní být nechce. Je to prostě jen další příspěvek do hromady názorů, které se vyznačují dvojím : 1) Klaus + ODS + utopický neoliberalismus = recept na blahobyt (cca pro 10 000 lidí); 2) reflexe posledních dvanácti let je nulová. Bohužel :((

Paranoicus
26. 09. 2003
Dát tip
Někdo holt potřebuje demonstrovat svůj obdiv k nejmenovanému (neo)liberálovi. Bohužel, nic originálního.

Yossarian
26. 09. 2003
Dát tip
neni to špatný,ale pokud se pokoušíš o komentář politických událostí, očekával bych mnohem větší nestrannost. Pravou ruku máš silnější,viď? A věta "Taky si nyní poradil i s bývalou poslankyní Marvanovou, která sice odešla z postu kvůli mateřství, ale kdo ví, co za tím bylo!!! " je dle mne silně nevhodná, to je dost nechutná spekulace (pochopitelně jistě asi bude pravdivá, ale takhle to prostě napsat nesmíš!). Mohl bych vědět něco o Tobě? Kolik Ti je, něco o Tvém vzdělání,alespoň kraji kde žiješ? Lépe bych pak mohl porozumět Tvým názorům. Díky Průzkumy preferencí nelze brát vážně, to vskutku ne. Dále souhlasím s poorboyem že bys určitě neměl zaměňovat slova sociální a socialistický, škodí to objektivitě Tvého komentáře.

ursi
25. 09. 2003
Dát tip
Já taky z nadšením čekám,až se s námi podělíš se svými pocity! Já bych napsala třeba "o své pocity" ale to víš, školy nemám.. To je fakt, kdoví co vězelo za tím mateřstvím Marvanové. To ví jenom Bůh a zasvěcenci jako Ty. Tak se netvař tajemně a prozraď mi to, prosím prosím.. že ona to jenom simulovala a vycpávala se polštářem?!! T o je pobuřující!!! NEBO ŽE BY ZA TÍM BYL SÁM ŠPIDLA? financování peripetiích, nepředstavitelná představa,.. no comment

poorboy
25. 09. 2003
Dát tip
Nebudu komentovat "glosy" - je to k ničemu. K terminologii - neustále užíváš pro vládu ČSSD + KDU + US-DEU termín socialistická. Je to vláda středolevá, koaliční. A členové ČSSD jsou sociální demokraté, ne socialisté (existuje rozdíl mezi slovy sociálně-demokratický a socialistický, chápeš?). Stranu, která se jmenuje socialistická, u nás v parlamentu nemáme. To je demagogická klausovská rétorika, která měla voličům sugerovat spojení socdem s tzv. "socialismem", který zde vládl před r.89. Je vidět, že to zapůsobilo i na jiné lidi, než návštěvníky pátých cenových. Ovšem to bys pak měl lidovce nazývat černoprdelníky, unionisty pravičáky a ODS nacionáldemagogy. Jsi prostě vůl, Davide. Jo, A Rusnok byl ministr průmyslu a obchodu, ne životního prostředí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru