Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poutník

02. 10. 2003
0
0
561
Autor
potvora

pokus o napodobení Máchova stylu

Tiše poutník na skále vysoké stál a v tajmenou hleděl dál. Dálka mu slepě pohled oplácela. On zvednuv oči své v nebe temné, spatřil třpyt hvězd zářivých a tak mu napadlo: Ty hvězdy mrtvé jsou a přec vidím jejich svit, to podobné je jak mé milenky mrtvé cit. Cit ten já cítil, když zakopal jsem ji v hrob a přišlo mi, jak slyšel bych struny přetrhané tón. Ten cit stejně jak struna ta se chvěl a jak struna prasklá švihne, stejně tak bolel ten cit. A když na rov její hlínu jsem navršil a oči k nebi obrátil, zalekl jsem se. Luna, jindy bledojasná v den ten rudě planula a jen ji spatřil jsem. Jasný svit hvězd pohaslých mrak těžký překrýval. Znovu obrátil oči své poutník k obloze a zalekl se podruhé: Luna zas barvu krve měla a hvězdy náhle vidět nebylo. V jezeře hlubokém a temném jen luny odraz vidět byl. A poutník náhle spatřiv bledou ruku jak vztahuje se k němu a do lůna zemského zve jej. A s povděkem on pozvání to přijal a ze skály osamělé do hlubiny jezerní vrhl se z výšky a v lůno zemské se ponořil.
P__J
04. 11. 2003
Dát tip
Koukám, že nejsem jediný, pro koho z toho Mácha přímo "čouhá". Tak přeci jen "milenky mrtvé cit" bude opravdu z Máje. :-)

Krel
05. 10. 2003
Dát tip
mno...tož toto je husté...

Shammann
03. 10. 2003
Dát tip
:-) já původně mínil napsati, že se v hrobě obrací na pravou lopatku:-)

Ještě než jsem začal číst: Prosím Vás, nenapodobujte nikoho!!! Poté, co jsem dočetl: Nakonec tam Mácha až zas tak cítit není :) Každopádně je to hodně dobré, máš odlišný styl od ostatních - a to je dobré, je to ostré a úderné, má to spád, vyzrálost a jiskru. Na to, že si "potvora", píšeš moc dobře :-)

Papulipida
02. 10. 2003
Dát tip
Zajímavé, moc. Poutavé. Jenom - jak je to všechno slité v jednom odstavci, nevynikne to.

ShArKeY
02. 10. 2003
Dát tip
Líbí se mi to. Jenom tomu chybí jakýsi druh elegance. Něco, co osloví někoho - koho jsi nazvala poutníkem. Je to málo temné a zároveň světlé. Chybí tomu kontrast.

Shammann
02. 10. 2003
Dát tip
Šmaryjá, dyk von Mácha už musí umírat při recitaci a rozborech jeho díla, ještě toto:-)

Diana
02. 10. 2003
Dát tip
Mácha je jistě rád, že je dávno pod drnem, Šamane.Jde o to, zdali "divý pláč zní z hrobu jeho, děsný jekot, hrůzný kvíl".

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru