Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kam se ztratila víra?

10. 10. 2003
0
0
700

Nemáme – Kam se ztratila víra?

 

      Nemáme. Kdybych měl psát o všem, co dnes lidé nemají, byla by z toho přinejmenším kniha. Ale já jsem se rozhodl napsat pár svých postřehů o víře v dnešním světě. Možná mě při výběru konkrétního problému ovlivnily mé nejčerstvější zážitky. Ptáte se jaké? Byl jsem na pohřbu.

      Setkání se smrtí je vždy těžké, o to horší, když se jedná o někoho blízkého. A právě v těchto chvílích hledá člověk pomoc u své víry. Byl to pohřeb se vším všudy. Smuteční místnost zaplnili lidé oděni do černých šatů a vzduchem provoněným kadidlem se nesla dojemná řeč kněze, přerušovaná jen hlasitým pláčem pozůstalých. A uprostřed všeho otevřená rakev s nebožtíkem.

      Možná nejsem ten pravý, kdo může psát o víře, vždyť sám v Boha nevěřím, ale pocházím z rodiny pravidelných návštěvníků kostela. Babička, děda, teta, otec – ti všichni chodí, alespoň někdy, hledat útěchu do mírem naplněného Božího stánku. Možná se divíte, proč mluvím o ztrátě víry, když sám znám tolik věřících? Odpovědí je jejich stáří. Samozřejmě, všem přeji ještě dlouhá léta na tomto světě, ale co až tu nebudou? Prostě neznám jediného člověka v mém věku, který by věřil v Boha. Co to způsobilo? Zanedbání otázky víry při naší výchově nebo jen nevyhnutelný vývoj světa a jeho obyvatel? Nevím. Mladým lidem se zdá víra směšná, zbytečná. A podle mě mají pravdu. Kdo by v dnešním světě plném techniky a vědy ještě mohl věřit na zázraky? Když i obsah samotné Bible je z dnešního, učeného pohledu nesmyslný? Myslím, že za několik generací se víra vytratí úplně. Nahradí ji chladná logika a pragmatičnost  Je to dobře či špatně? 


Arien
30. 06. 2004
Dát tip
Já znám lidi kolem sebe - věřící (16-18 let, to je dost mladé ne?) a křesťanství a víra nevymizí, náboženství existuje už celá tisíciletí, a i když v dnešní době jde všechno rychle dopředu, náš přetechnizovaný svět není schopen něco takového úplně vymazat. Kolik lidí (třebas i ateistů) tak nějak ve skrytu duše doufá, že po smrti něco bude, že náš život má smysl? Jestliže se nezachová křesťanství jako takové, tak něco určitě, je to součást lidské přirozenosti ohrazovat se něčím vyšším, aspoň nám někdo pomůže nést břímě odpovědnosti.

Rozervanec
23. 02. 2004
Dát tip
1) absolutne souhlasim s houbou 2) nevim kde se zvalo, ze vira=cirkev=buh, ja jsem verici, a pritom v boha neverim.... 3) kazdy clovek ma svou viru, tudiz vsichni jsme verici, at verime v cokoli.... 4) celkem nedavno jsem byla pozvana do kostela na pravoslavnou msi a abych neurazila, pozvani jsem neodmitla...k memu udivu jsem byla prekvapena, kolik mladych lidi, tak zhruba kolem tricet let, tam bylo...:c)) 5) kdyz clovek chce, vzdycky si svou viru najde, a predevsemi obhaji...c)))))) Zaklepej a bude ti otevreno..:c))))

myslím, že církve (dnes už snad člověku za její kritiku nic nehrozí), kdyby se snažila svou tvář (kázání apod.) jen trochu přizpůsobit dnešní mládeži, možná bychom na tom s vírou nebyli tak špatně - v dnešních podmínkách je to prostě NUDA. A přitom si nemyslím, že by třeba Bible neměla dnešnímu mladému člověkovi hledajícímu své místo ve světě co nabídnout.

houba
10. 10. 2003
Dát tip
chladná logika a pragmatičnost víru nenahradí nikdy, myslím si, mám pocit, že ses ve své úvaze malinko seknul, to, že neznáš jediného člověka v tvém věku, který věří v Boha přece neznamená, že takoví lidé neexistujou..... co pak znáš všechny lidi na světě? nevím, kolik ti je let, ale většinou platí, že člověk k sobě přitahuje takové lidi, jaký je sám, takže pokud jsi nevěřící, asi se budeš spíš pohybovat mezi sobě rovnými.... taky si myslím, že se dost liší pojmy víra a církev a určitě bych je nezaměňovala ani nespojovala v jedno :-))

houba
10. 10. 2003
Dát tip
věřit může i člověk, který není pokřtěný ani v žádné církvi (třeba můj případ)... :-)

_kxk
10. 10. 2003
Dát tip
Na tohle by byla vhodná úvaha-proč vlastně lidé v něco věří... První věc, která mě napadla byla, že v momentální době lidé hledají ůtěchu v jiných věcích...podle nich účinnějších.... Drogy, alkohol popřípadě i smrt. Mnio nič....:)))

Andulka
10. 10. 2003
Dát tip
"Mladým lidem se zdá víra směšná, zbytečná". Byl by si asi prekvapen, kdyby si mluvil s mladymi lidmi zijicimi mimo CR. ...Souhlasim s ostatnimi diskutujicimi. Jinak...dobre tema na zamysleni...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru