Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ALEGORIE O CESTĚ ČLOVĚKA

08. 11. 2003
2
0
1203
Autor
Fagus

Toto dílko má dva významy, jeden zjevný a druhý skrytý. Kdo chcete, čtěte a bádejte!

Pražské zastavení

alegorie o lidské cestě

 

 

 

Někteří lidé jako člověk nestojí za nic. Jsou to snad blázni, kterým dělá dobře slibovat co nechtějí splnit. Jednomu takovému jsem naletěl i já. Měl jsem se s ním setkat dnes v Matičce Praze. Nestalo se.

Říkáte že jsem byl zklamán? Myslím že ne. Nestojí za to trápit se takovou maličkostí, i když jsem kvůli tomu nacestoval přes sto kilometrů. Ten den se stalo mnoho zajímavých věcí. Ale nebudu předbíhat.

 

Zpoza památníku na Vítkově pomalu vychází listopadové slunce. Začíná den, ve kterém se toho ještě tolik přihodí. Je devět ráno a v ulicích je spousta lidí.

Ploužím se jen tak a přemýšlím co dál. Všímám si věcí, které jsou tak samozřejmé: vysoké domy v řadách tvoří ulice. Opravené i oprýskané, všechny tak svorně pospolu, jak nerozluční sourozenci téhož hnízda.

Na tomhle zanedbaném domě je téměř nahoře ve zdi velký reliéf s Pannou Marií. Září tu v kontrastu s okolní oprýskanou fasádou, jako by se ho ani nedotýkal čas. Kolik takových ještě můžu potkat v pražských ulicích? To dosud nikdo nespočítal – snad bojíte se, lidé, zvednout hlavy nad černobílý stereotyp ulic, chodníků, nenaplněných životů.

 

Na konci téhle ulice začíná Národní divadlo. Podivná stavba ze skla, oceli. Jak z třiadvacátého století. V jednom z velikých oken, jako v zrcadle, se plouží černý vlčák. Má smutné oči a na vodítku – žebračku. Ta žena není stará, jen zanedbaná. Snad se tak každé ráno líčí, a snad ji líčí ulice.

„Pane, neměl byste pár drobných? My tady se psem jsme už dva dny nejedli. Nebo aspoň stravenky…“

Tenhle obrázek jsem viděl za svých pražských návštěv mockrát. Z téhle však nejde strach. A nevzbuzuje ani lítost, i když se jistě snaží hrát svou roli dobře.

Jsou však i horší herci: „Hele mladej, neměl bys ňáký drobný. Nebo cigáro?“ Když tohle nečekaně řekne chlap jak hora, nechci ho opravovat, že mohl říct aspoň „prosím“. Dvě slova jsou v žebráckém slangu asi sprostá: „práce“ a „prosím“. A možná je i třetí - „děkuji“. To ale nevím jistě, neměl jsem příležitost…

 

Pes je vůbec oblíbeným společníkem žebráků. Ti jsou buď tak osamělí anebo jen využívají toho že se anonymní dárci spíše slitují nad němou tváří, která i kdyby chtěla, nemůže pracovat. Svého páníčka si nevybírají. Většinou. Je mi líto těch…psů.

 

Tentokrát nepůjdu po Karlově mostě. Překročím Vltavu po jiném. Nejsou na něm ani sochy, ani umělci, ba ani energetická místa. Můžu si však líp vychutnat řeku, která se dole pode mnou jen líně plouží. Tenhle most, odpusťte, neznám jeho jméno, se tyčí nad velikým ostrovem. Sestupuji dolů po starých schodech a mám pocit jako bych vystoupil z času. Uprostřed civilizace, na dosah vodní hladiny, pusto a prázdno, jako na hřbitově. Padající listí, sluníčko a spousta stromů, laviček. S výhledem na pár věží, ba i Hradčany.

 

 Vybaluji svačinu na jedné z prázdných laviček. Není snadné vybrat tu pravou – všechny jsou prázdné. Je teprve poledne a začíná být zima. Slunce jen řídce proniká přes hradbu korun stromů. Snad za to může vodní živel, ten dávný symbol chladu. Je ho tu všude kolem dost a dost. Ne, nechci zmrznout, zvedám se.

 

Přecházím poslední rušnou křižovatku. Civilizace končí, začíná krajina, co poznenáhlu stoupá v kopec. Trávník střídají křoviska.  Z nich ční jak zapomenutý středověk vysoká zeď. Táhne se vzhůru, na Petřín.

Tak tady jsem, Praho, poprvé v životě. Chvíli se rozhlížím a po nejbližší cestě se vydávám vzhůru do kopce. Míjí mne poloprázdná lanovka. Někdo má život snazší. Jsem ale rád že jsem se nedal zlákat pohodlím, i když jsem cestou trochu funěl. Tenhleten kopec, Petřín, je zvláštní místo. Cestou vzhůru jsem zažil věci přímo magické. O tom vám povím zase příště.


Levandule
26. 01. 2005
Dát tip
No,bádání - nevím... Ale ta místa dost dobře znám, taky jsem tam chodila... Asi si zase jednou udělám výlet do Prahy... ;-)

johanne
23. 04. 2004
Dát tip
úvodní odstavec je takový podivný :o)... "Někteří lidé jako člověk nestojí za nic" já vím, chápu, ale stejně, proč to vypichovat...? myslím, že na tomhle stylu alegorie není nic tak výjimečného - tedy nápadem (procházení městem), ovšem některý momenty jsou velmi hezké... třeba "snad bojíte se, lidé, zvednout hlavy nad černobílý stereotyp ulic, chodníků, nenaplněných životů." :)) to mě oslovilo asi nejvíc *:) btw celý prolog už máš skrytý ve slovu alegorie... :))

horák
19. 03. 2004
Dát tip
nakonec me nejvice zaujal nazor mone, ze autor proste vidi vice nez prumerny ctenar, a musim se priznat, ze ja uz jsem ted asi podprumerny ctenar, myslim ted v noci, i kdyz ani obecne si nechci moc fandit ale radeji k dilku - skoda, ze v prologu (i nazvu) podsunuta, pises prijemne, ani ty zvracene slovosledy mi nevadi naopak zapadaji do atmosfery

Mone
11. 11. 2003
Dát tip
Ahojky Fagusi, hned na úvod musím přitakat názoru Kandelabra. Prolog by neměl být podsouváním čtenáři. Nutno se v této souvislosti zmínit, že většinou autor vidí ve svém díle více, než-li čtenář. Uměním autora mimo jiné je i to, aby psal alespoň trochu srozumitelně, protože k čemu je autorovi napsané dílko, když mu nikdo kromě něho samotného nerozumí. To, že napíšeš hned do prologu, že má člověk něco hledat, nenapoví čtenáři téměř nic. Přemýšlivého čtenáře vždy zajímá něco víc, vždy hledá, ať už autorovu duši, pocit, smysl....cokoliv, čtenář nepřemýšlivý, nepochopí ani s nápovědou nic, především proto, že nemá zájem přemýšlet. Tolik k prologu.

Fagus
11. 11. 2003
Dát tip
Jistě máte pravdu. Jsem rád, že se ozvali ti přemýšlivější z vás. Můj prolog tedy nebyl určen vám. Ale snad máte i pravdu - kdo chce hledat ať hledá, kdo chce číst ať čte a kdo chce čučet na bednu nechť tak činí. Každému co jeho jest! JS

Kandelabr
08. 11. 2003
Dát tip
pár postřehů bylo pěkných, ale hrozně to kazily takové ty "básnické" formulace typu :snad bojíte se, lidé nebo vodní živel, ten dávný symbol chladu, jsou úplně zbytečné a umělé. místama pozor na patos. taky mě trochu nakrknul už prolog. je až s podivem kolik lidí vždycky upozorňuje na nějaký hluboko ukrytý závažnější hlubší význam díla, zřetelný jen citlivému čtenáři a bla bla bla. většinou se žádné překvapení nekoná. je lépe čtenáři nic nepodsouvat, omezíš tak zklamání z jednoduše nalezeného (popřípadě nenalezeného :) ). chtělo by to ještě uhladit. ale pár věcí je tam fakt pěkných :) (abych jen nekritizoval). na pokračovani jsem zvedavy.

fungus2
08. 11. 2003
Dát tip
Je to zajímavé. Celkem líbilo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru