Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Apis

09. 11. 2003
0
0
2529
Autor
Imane

Při prohrabování domácí knihovny jsem našla filosofický slovník.Jeho obsah mě opravdu udivil,vyděsil a nakopl napsat tohle:

"Byl býk Apis uctíván v Memfidě jako bůh, jako symbol, nebo jako býk?"

Pod tímhle heslem, jež znamená jméno egyptského boha, který je zpodobňován nejčastěji jako býk, nalezneme - podle mého názoru - naprosto neobjektivní názor na historii, kulturu a náboženství Egypta.

"Dokázal hlupákům, že jejich bůh může býti nastrčen na rožeň, aniž se příroda pohne, aby potrestala tuto svatokrádež."

Voltaire, člověk jistě vzdělaný, se opovažuje nazývat egyptský národ hlupáky? Jejich matematická, astronomická, kalendářní přesnost udivuje dnešní světovou populaci, která má k dispozici počítače, moderní dalekohledy a další vymoženosti 21. století. Každý podřadnější písař ve starém Egyptě musel umět výborně historii, musel mít přehled v politice, výbornou paměť a naučit se hieroglyfické písmo. Dnešní průměrný člověk by byl rád, kdyby uměl alespoň jednu z těhle věcí, které byly před 4 000 lety naprostou samozřejmostí. Pokud se jedná o opékání býka a následného nezájmu přírody k tomuto počinu... A nebyl to snad Kristus, který byl ukřižován a zemřel pomalou krutou smrtí? Zachvěla se zem a potemnělo nebe, když Kristus vydechl naposled? A co zmrtvýchvstání? Skutečnost, nebo pouhý výmysl křesťanských fanatiků? My jsme tenkrát na tom místě nebyli, my nemáme právo soudit. Ani Voltaire ne.

"Připouštím, že v dobách téměř neznámých dobyli země, avšak v dobách historických byli podmaněni všemi, kteří o to stáli, Asyřany, Peršany, Řeky, Římany, Araby, Mameluky, Turky."

V dobách, kdy Asyřané, Peršané, Řekové a zbylí jmenování žili v jeskyních, lezli po stromech, či vůbec neexistovali, Egypťané měli kalendář, který měl 365 dní a co 4 roky byl rok přestupný, a stavěli pyramidy, jejichž základny byly naprosto přesné čtverce a úhly u každého vrcholu opět shodné. Proč národy jako Řekové, Asyřané... dobyly Egypt? Možná proto, že Voltaire si spletl, co je "doba téměř neznámá", a co je doba "historicky známá".

"Jejich pyramidy bývají vychvalovány, avšak jsou to stavby zotročeného lidu. Jistě na nich musil pracovat celý národ, jinak by se jakživo nebylo podařilo nakupiti ty šeredné hromady."

To, že na pyramidách pracovali otroci, je historický omyl. Voltaire má pravdu, že se na stavbě pyramid podílel celý národ. Pyramidy byly stavěny v době, kdy nebyla sklizeň. A když nebyla sklizeň, nebylo jídlo. Lidé umírali na hladomor. Ale pokud se podíleli na stavbě pyramid, dostali jídlo a vodu. Když nastalo období sklizně, vydali se všichni zpátky domů. Byl to systém, který fungoval ke spokojenosti všech. A opravdu fungoval. Není označení "šeredná hromada" pouze označením muže, který rozjímá nad něčím, co opravdu nezná a neviděl na vlastní oči? Mně ani jedna z pyramid, které jsme viděla a u které jsem byla, nepřipomínala "šerednou hromadu".

"K čemu byly? Aby byla v malém pokojíku zachována mumie nějakého místokrále, dozorce, nebo snad panovníka, jehož duše měla ho opět oživiti po tisíci letech. Ale když doufali ve vzkříšení těla, proč jim vyjímali mozek, než je nabalzamovali?"

V pyramidách bylo nalezeno velmi málo těl. Tělo bylo nabalzamováno, aby se zachovala podoba majitele, neboť duše se musela vracet do těla, aby si odpočala. Pokud by se duše nepoznala (pokud by nepoznala své tělo), byla navždy ztracena. Mozek a další měkké části (oči, vnitřnosti) byly vyjímány, protože rychle podléhaly rozkladu. Řetězovou reakcí by se rozložilo celé tělo. Tím by se duše opět ztratila.

Imane
20. 06. 2004
Dát tip
Proč bych si nemohli postavit pyramidu..vymysleli toho dost..a pár nádherných chrámů a staveb nám jenom připomene jejich dokonalost:)

Imane
19. 06. 2004
Dát tip
asi toho vis o starem egyptě hodně málo,že?

Tajpan
19. 06. 2004
Dát tip
Asi toho vies o mne dost malo, ze? O starom egypte toho viem dost, ale moj subjektivny nazor je, ze sa to dalo robite lepsie, vsetko sa da robit vzdy lepsie. A nesnaz sa ma prechytracit. :D

Tajpan
18. 06. 2004
Dát tip
Poviem ti jedno: Keď bude celý náš svet ležať pod vrstvou rádioaktívneho prachu, ktorým zníčíme seba a celý ekosystém v našej šialenej honbe o moc, tie tvory čo tu ostanú - pravdepodobne nejaké zmutované potkany o nás napíšu - bola to rasa primitívov, nevedeli ovládať ani sami seba. A neskôr keď vynájdu internet, na stránke q.&sfe&.lo, nejaký autor tento názor slrytizuje, ale bohužiaľ pravdu mať nebude lebo celé ľudstvo je len banda primitívov vedúcich vojny čoraz zničujúcejšieho charakteru. A aj keď sú egypťania mojou najobľúbenejšou rasoz staroveku, čas zabitý - presne tak, zabitý stavbou pyramíd mohli využiť aj užitočnejšie.

M_Kate
22. 12. 2003
Dát tip
Zajímavé je vidět ,že máš bujnou fantazii i když je tam pár přrklepů ale to k psaní patří.Možná někdy napíšeš knihu :o)))

Líbí se mi, že na Egypt pohlížíš tak kladně, ovšem několik Tvých informací je značně zkreslených (nejen historicky). Egypťané neměli kalendář o 365 dnech v roce, neboť tento způsob zaznamenávání času vlastnili křesťané. Logicky si můžeme odvodit, že v té době neměl Egypt s křesťany nic společného, tudíž ani nemohl mít jejich kalendář. Egypťané zaznamenávali čas Nilskými povodněmi, ovšem jak, to nevím. Dále poněkud opomíjíš egyptsko-náboženský pohled na stavby pyramid. Pyramidy se nestavěly kvůli tomu, aby otroci měli co jíst. V Egyptě byli otroci, a co Voltaire nazval otrockou prácí, to opravdu ryze otrocká práce byla, ať už jiní slovíčkaří jakkoliv. Ovšem k té době to patřilo, a bez dávného otroctví bychom dnes měli jen málo věcí, a bylo jen málo památek (především Afrických, Amerických, Asijských apod.) Pyramidy byli stavěny především kvůli náboženství - nemluvě o tom, že okolí Gízy, bylo vlastně jedno z nejhlavnějších center uctívání boha Slunce Rea. Proto pyramidy - faraon si tím zajišťoval lehký vstup k Reovi, do bohatého posmrtného života. S posledním odstavcem souhlasím, ovšem opět opomíjíš jednu velmi důležitou skutečnost, a to, že Egypťané věřili, že centrem Ka (duše, která dělá člověka jedinečným) je orgán srdce, nikoli mozek. Mozek považovali za pouhou výplň hlavy, jakousi měkkou, nedůležitou hmotu, která nesplňuje hlubší význam. Proto jim samozřejmě nic nebránilo, aby po smrti vysáli mozek z hlavy, když se ještě navíc velmi rychle rozpadá. Zkus příště načerpat trochu víc informací, Tvé dílo bude kvalitnější. A když už jsme u té egyptologie, po přečtení jedné knihy nemůžeš soudit obsah egyptologie tak či onak, a už vůbec dokládat své názory pár odstavci z té jedné přečtené knihy (nevím kolik jsi jich přečetla, ale na moc velký počet to nevypadá). S pozdravem, Charlotte

Omlouvám se ještě za překlepy, dost jsem toho přes den napsala.

Omlouvám se ještě za překlepy, dost jsem toho přes den napsala.(a chyby)

Imane
06. 12. 2003
Dát tip
Egypťané měli kalendář o necelých 365 dnech.Aby jim to vyšlo přesně měli i ,,přídavné dny", které byly oslavami.Samozřejmě dělili rok na části podle hladiny Nilu a prácí na polích spojených se stavem řeky(tím myslím např. sklizně,setba atd.)To že bylo v Egyptě otroctví je historický omyl.Došlo k němu špatným překladem.Nepamatuju si přesně,kterého slova,ale pokud máš zájem klidně ti ho vyhledám.Není to jen můj amaterský názor,ale názor egyptologů.O tom,k čemu pyramidy v Gíze sloužily můžeme jenom spekulovat.Každý má na to jiný pohled.Samotná stará Gíza byla ovšem pohřebištěm,nikoliv sídelním městem.Zádušní chrámy kolem pyramid jsou zasvěceny různým bohům.Sídlo Ka bylo skutečně v hlavě,neboť když např. král zemřel,jeho Ka se dostalo ven z těla přes nosní dírky.V Západní zemi se poté spojilo Ka s Ba..něco jako tělo + duše.Nepřečetla jsem jenom jednu knihu o Egyptě.Bylo jich o dost více.Sama jsem navštívila Egypt dvakrát a věř,že jsem neležela u moře.Moje názory a vědomosti jsou možné poněkud odlišné,než má ten,který se Egyptem hlouběji nezajímal.Navíc toto téma probírám již delší dobu s jedním českým spisovatelem a cestovatelem.Ale samozřejmě se častokrát pletu,protože se zajímám výhradně o 18. dynastii.

drfaust
26. 11. 2003
Dát tip
Koukám na chudáka Voltaire... jak to od tebe dostal... on to prostě viděl jinak než a rozhodně má právo na svůj názor. Myslím, že je nejproslavenější skrze svoje K poctě Bohu Voltaire. Takže jestli ty o tomhle nevíš, tak je jasné, že neposuzuješ Voltaire v kontextu do kterého jeho díla patří. A ti Egypťané... no já třebas umím psát, číst, počítat... a možná i něco jiného... Doba je buď historická nebo předhistorická... a ta historická nezačíná v Egyptě... Mimochodem například egytský přínos matematice je třeba řeckým, indickým, babylonským, arabským nesrovnatelný. V zásadě je jejich hlavní přínos v tom, že teda alespoň tu knihovnu měli. No a když shořela...? Třeba Eukleidovi Základy nám tu zbyly jen proto, že existovali v arabském přepisu... tady se trochu omlouvám, protože to už je doba po Egyptu. citace: Byl to systém, který fungoval ke spokojenosti všech. To si fakt myslíš?

Kačírek
23. 11. 2003
Dát tip
Ukázka toho jak se může i vzdělaný člověk projevit jako nemoudrý pokud příliš lpí na svých názorech a přesvědčeních. Je to moc originální a zajímavý :o)

Jinovata
18. 11. 2003
Dát tip
Šokující!!! :o) ...To s tím Ježíšem. Ježíš nebyl bůh a sám si nikdy božskost nepřisuzoval. Proč by se tedy měla země třásti....?

Imane
18. 11. 2003
Dát tip
Každá víra má stěžejní body,a ústřední postavy či bohy.Myslím tím,že když umíral Ježíš,tak významná postava křesťanství,Syn Boží....je snad o něco méně či více než bůh Apis..neumím to vysvětlit ale snad to stačí takhle:)

Tedy – u kritik se sluší napsat, co je tím kritizovaným dílem. Pokud cituješ, je dobré říct koho a odkud. Voltairovi odpusť, v jeho době byl stav vědění o Egyptě – z našeho hlediska – opravdu tristní. Jeho výrok o nabodávání boha na rožeň je tuším taky dost dobově podmíněnej... Ale o to nic, každopádně si fakt nejdřív dorovnej ty formální věci, schválně se zkus podívat na stránky české bibliografie (aip.nkp.cz) – pokud budeš vyhledávat v knížkách a zadáš "filosofický+slovník", zjistíš, že by fakt mohlo dojít k mýlce. Snadno. A další věc je, že tenhle útvar (jakkoli zajímavej), nemůže bejt literární kritikou. Ze dvou důvodů: 1. nemá její formát 2. nemá její téma, tj. nezabývá se literárním dílem (ačkoli o tom můžem snadno polemizovat, extremisti říkaj, že cokoli psaného, ba někdy i cokoli vyřčeného (nevím jestli třeba ne i sněného či myšleného) může být považováno nebo prohlášeno za literaturu...). Hodně štěstího.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru