Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noc, která neměla skončit

15. 11. 2003
12
1
1308
Autor
Spid3r

S láskou pro Morasten

 

Noc, která neměla skončit

 

Ať láska, která je plamenem

Není nikdy zničena vrženým kamenem.

To už není láska – to je víc..

 

     Obyčejná truchlivá noc. Oblaka se smutně vlekla po tiché obloze a vítr si s nimi pohrával jako s odrbanými křídly andělů. Svit měsíce zahalil tmavý stín bouřkového mraku - jeho svit byl pohlcen a uhašen. Ptáci utichly a ukryly se před počínajícím lomozem bouře. Ochladilo se - hodně. Tmavé stíny postávající na zapadlé zastávce se třásli zimou a z úst vypouštěly obláčky šedé páry. Osaměle postávající lampy pouličního osvětlení zhasly a křečovitě se kroutily ve světlech projíždějících vozů.

     A tam stála ona. Jako maják na širém moři dávala pozor, abych neudělal chybný krok a vábila mě k sobě jako mytická siréna. Neodolatelně a s nadsázkou.

     Je jako anděl, co ho svrhlo nebe, napadlo mě.

     Ale za co ?

     Čím blíže jsem byl, tím více jsem dokázal rozeznat z její tváře, i když se utápěla ve stínech baldachýnu jejích vlasů. Postávala na rohu obchodu, ruce založené a rozhodně vyčkávala. Jenže na koho ? Choulil jsem se v teple své bundy, ruce v kapsách, prošel jsem až k ní. Pohlédla na mě. Pozdravili jsme se. Poprvé se na mě usmála – snad i od srdce.

     Její rty mě nechaly pohlédnout na zuby, co se v lesku prskajících lamp jevily jako čerstvé perly. Oči tmavé a přesto laskavé se smály stejně jako její ústa.

     „Kam půjdeme ?“ zeptal jsem se. Pohlédla mi do očí – já zase jí.

     „To je jedno…“ odpověděla a vykročila směrem do centra města. Já jí následoval.

     Kráčeli jsme vedle sebe tiše, i přesto se však kolem nás cosi dělo. Stále jsem před sebou viděl její obličej a oči, rty – otočil jsem se na ní – a viděl jsem to samé. Překrásná andělská tvář jakoby vypadla z fresek prastarých uměleckých děl v křesťanských kostelech.

     Přeběhl mi mráz po zádech, ne ze zemi, ne ze strachu …

**

     Hospůdka „U kozlíka“ byla ponuře omšelá a pohupovala se v cigaretovém oparu. Seděli jsme naproti sobě a popíjeli. Dialog se měnil na monolog z obou stran – a my od sebe nemohly odtrhnout oči. Vzájemně jsme se v nich topily a usmívali se na sebe. Dlouhými prsty objímala dno sklenky a já nemotorně pohyboval svýma rukama blíže k ní.

     Mám, nebo ne ?, přemýšlel jsem. Jen se jí dotknout, na chviličku. Cítit její žár – vždyť si nejsme lhostejní, to už vím. Ne – ne teď - opravil jsem se.

     Pohled do jejích zlatohnědých očí mi kazil snad jen rozhovor dvou instalatérů a prolétávající muška. Energie kolem nás rostla diametrální řadou – jen se jí dotknout.

     Rozhovor tu byl stejně nepodstatný. Věděl jsem, že se ve vzduchu pohybuje něco víc. Takové to jiskření, brnění v prstech. Zase jsem se jí zahleděl do očí. Tentokrát uhnula.

     „Už ne, už mě to nebaví…“ řekl, zakryla si tvář dlaněmi a usmála se.

     Zklamaně a zároveň pobaveně jsem k ní vztáhl ruce, chytl jí za ty její a odsunul jí je z tváří. Anděl pod nimi zamžoural do světla a jeho zrak opět začal tonout v mém.

     Dotkl jsem se jí – brnění v prstech se stávalo nezvladatelným.

     A stejně jsme si hleděli do očí. Pobíhající pingl se stále ujišťoval, že jsme ještě nedopili, jenže mi na pití neměli ani pomyšlení. Měli jsme oči jen pro sebe. A oba jsme byli nervózní. Tajnůstkářští a plní napětí, které z nás prchalo jednoduchými tiky – poťukával jsem nervózně prsty a snažil se vypadat klidně. Ale copak to jde, sedět před andělem a být v klidu?

     „Nebuď nervózní“ řekl jsem když jsem viděl, že i její prsty vyťukávají podobně omšelou morseovku. Usmála se.

     „Já nejsem nervózní, jsem v klidu..“ řekl a její oči se opět zhouply do mých. Pak její zrak skončil na mém poťukávajícím ukazováčku. 

     „Buď v klidu…“ řekla něžně a poprvé se mě dotkla – zásah blesku by mě nedokázal rozpumpovat, tak jako její jediný dotyk.

     „Teď nebo už nikdy !“ to jediné mi vytanulo na mysli.

     Má ruka se jako zvíře, co není schopno pohybu, převalila na její – odtáhla se, aspoň v první moment to tak vypadalo – pak mě nechala. Propletly jsme prsty do blaženého semknutí a já cítil její nádherně hebkou kůži na své, chlad jejích dlaní – a v tu chvíli jsme tam byli jen my dva. Žádní instalatéři, mušky ani pinglové.

     Jen mi dva, naše oči a doteky.

     Pak sáhla i po mé druhé ruce a přitáhla si jí k sobě, stiskla mě.

     Dokázat ovládat čas, tak ho zastavím v tomhle momentu a chtěl bych ho žít do konce života. Tohle a dalších pár desítek minut poté. Všiml jsem si jak rychle dýchala. A já měl podobný problém. Žilky v mém těle mohli explodovat, jak rychle je srdce zásobovalo krví. Bušilo mi uvnitř hrudi a dávalo to stále najevo.

     V tuhle chvíli už jsme si nedokázala říci více. Nebylo proč. Tenhle okamžik by byla hanba porušit slovy. Jednou rukou jsem unikl z jejího sevření a položil jí dlaň na ruku. Hladil jsem jí a cítil … jak to říci … bylo to nádherné.

     „Nenechte se rušit !“ ozvalo se najednou nade mnou.

     Lekl jsem se. Když jsem se otočil vzdaloval se ode mě tmavý stín pobíhajícího pingla.

     Začala se smát. Prsty jí vyjely z mého sevření a já se bál, že jí ztratím. Usadila se, opřela a pohlédla na mě. Nedokáži si představit jak jsem asi vypadal, snad překvapeně, ale doufal jsem v to, že mě opět vezme za ruku.

     Předklonila se, přisunula a položila své ruce na mé. Její nádherný úsměv mě ubíjel. Krásně a příjemně. Hladila mě po zápěstí a dlaních. V jejích očích se zrcadlilo vše to, co jsem si kdy přál, a co jsem kdy ztratil.

     Pak se ale stalo něco co mě znepokojilo.

     Hladili jsme se navzájem a její pohled ochladl a oněměl. Najednou vypadala zklamaně a to mě zabolelo.

     „Jsi v pořádku ?“

     „Asi bychom neměli…“

     Pozastavil jsem se nad tím a hleděl jí do očí. Pohybovala koutky úst v náznacích smíchu. Vzal jsem jí za ruku. Na tohle jsem neměl co říci – bohužel.

     Blesk

     „Co to ?“ zastavil jsem se v jejích očích.

     „No to ne ..“ zalekla se.

     Otočil jsem se – človíček s fotoaparátem fotil dvojici přísedících štamgastů.

     „Agent ..“ řekla a usmála se.

     Smích…

**

     Když mi řekla, že musí jít přál jsem si, aby se zastavil svět. Aby všechny hodiny kolem zmizeli, aby jim nějací puberťáci utrhali ručičky a umazali čísla.

     Zaplatili jsme a vydali se ke dveřím.

     Proč musí vše krásné skončit – proč teď ? Proč s ní ? Proč mi utíká ?

     Proč je mezi námi ta hradba ?

     Vyšli jsme ven. Ona oděna ve svém červeném šatu, já opět ukryt před zimou v bundě.

     Udělali jsme možná pět, šest kroku. Chlad mě plácal přes tváře, soukal se ke mně do bundy. Chytl jsem jí za ruku.

     Zastavila se, otočila a opět do mě zabodla zlatohnědý zrak.

     Chyba ?, řekl jsem si.

     Zamrazilo mě.

     Nemuseli jsme mluvit – věděli jsme co chceme.

     Přisunuli jsme se k sobě, jemně jsem ji objal. Jako by se měla rozplynout, když se jí dotknu. Teď jsme si byli blíž než za celý tenhle dlouhý večer. Sledoval jsem linie jejích očí. Detaily jejích úst, rtů a krku.

     Andělé by neměli chodit po Zemi.

Přitiskl jsem jí k sobě, objal jí kolem ramen a políbil.

     „No, co je … !“ ozvalo se za mými zády. Naštvaně jsem zdvihl oči k nebi. Tmavý závoj ukrýval měsíc. Má jediná síla, má příbuzná – Luna, skrývá svůj zrak…

     „Další agent ?“ usmál jsem se.

Chytl jsem jí za ruku a vykročili jsme společně po silnici. Naposledy jsem se otočil k telefonistovi u vchodu do hospůdky. Výboj energie při tom polibku mě zasáhl plnou silou. Měl jsem chuť křičet – zařvat to na celé kolo. Nemusela by to být ani slova, ale chtělo se mi řvát – a chtělo se mi jí dotýkat a opět políbit.

     A pak, jakoby jí něco zarazilo začala pospíchat domů.

     Zastávka byla němá, skoro mrtvá. Autobus měl přijet až za deset minut.

     Ukročili jsme do stínu urostlých stromů. Vzhlédl jsem k Luně. Byla stále ukrytá a zamračená. Zase jsem měl oči jen pro ní.

     Chytl jí za ruce – nebyla uvolněná. Cítil jsem tlak co jí tížil – a tížil i mě.

     Znovu jsme se k sobě přitiskli a začali se líbat. Cítil jsem jemné mravenčení po těle, cítil jsem tu andělskou sílu, kterou překypovala. Nádherně voněla.

     Několikráte jsem jí políbil na rty, tváře i šíji. Zdvihla jemně bradu, přivřela oči a já cítil jak rychle oddechuje. Bušilo mi srdce. Odtáhl jsem se.

     „Třeseš se…“

     „Ale ne zimou…“ odpověděla mi.

     Znovu jsem jí začal líbat. Nechtěl jsem aby přemýšlela o tom, co provádí. Chtěl jsem ať si pamatuje jen tohle. Pak udělala krok vzad a už mě nenechala ani se jí dotknout.

     Nastoupila do autobusu a nevěnovala mi ani poslední pohled.

**

     Opřel jsem se  zeď oprýskaného domu. Lampy v ulici malovali stíny a konejšily mě. Dokonce i Luna vykoukla a darovala mi svůj laskavý úsměv. Dnes mě ranil Amorův šíp. Ranil a nechal mě vykrvácet. Lopotně jsem se vracel domů. Sledoval své kroky a hleděl z mostu do vlnící se řeky. Proč mi utekla, tak jako utíkáš ty řeko ?

     Proč existuje ta hranice mezi námi ?

     Uvidím jí ?

     Kdo ví – neslo se mi hlavou. Stále jsem ale cítil tu vůni jejího parfému. Cítil jsem její dotyky, viděl jsem její oči.

     Snad se stane něco … a já ji znovu spatřím.

     Andělskou tvář …


1 názor

iVirus
22. 03. 2008
Dát tip
Moc pěkné! Dávám !TIP!

Morasten
14. 12. 2004
Dát tip
právě proto že k ničemu nedošlo je to tak zajímavý..:-)

Azmidiske
29. 11. 2004
Dát tip
Fakt hezké, příjemné, jen ty i/y, ale časem jsem si na to zvykl. Tohle je přesně téma, které mám rád, včetně toho, že nedošlo k ničemu vážnějšímu, i toho závěru. Tip

Morganna
29. 11. 2003
Dát tip
Připomíná mi to jednu básničku od Biebla : Již tehdy v hvězdnaté noci, když jsem ti první políbení dal, poznal jsem ten sladký žal, že nikdy tě nebudu moci zcela přivinout, přerostla jsi mé ruce, přerostla jsi mé srdce jako strom přes nízkou zeď zahrady......Jinak musím říct, že dobře vystihuješ svůj pocit.Skvěle to popisuješ..Jak to jen děláš? :-)

Morasten
19. 11. 2003
Dát tip
Andulko:Bohužel tohle všechno je tajné - proto ta hospoda:-)

Morasten
19. 11. 2003
Dát tip
Andulko:Bohužel tohle všechno je tajné - proto ta hospoda:-)

Andulka
18. 11. 2003
Dát tip
hm, ja bych to trosicku zkratila....a pak me zarazilo, ze by nekdo pozval holku na rande do zakourene hospody? Proc radeji ne treba do nejaky prijemny, vonavy cajovny? Jinak je z toho krasne citit neco mezi hormony a zamilovanim, to se ti povedlo bajecne...**

Kytiii
17. 11. 2003
Dát tip
Fakticky moc hezké dílečko... krásně se mi to četlo...

Vinki
16. 11. 2003
Dát tip
Nj... * Povím Vám příběh, přestože to neumím, udělám to: Vím o jednom člověku, který poměrně dlouho (když není na kolejích v Opavě) brigádničí ve videopůjčovně. Říkejme mu třeba Mladík. Nevím, jestli to je sympaťák, nebo prostě jen člověk. Ale co je důležitější - do té půjčovny chodí jedna Slečna. A tenhle příběh se datuje někdy od půlky srpna tohoto roku. Tak on si tam tak brigádničil, ona tam chodila. Vykali si poměrně hodně dlouho, přestože Mladík lidem, které odhadl přibližně na svůj věk bezproblémů tykal. Napřed se nic nedělo, pak toho Mladíka několikrát požádala, aby ji pomohl vybrat, či přímo doporučil, nějaký film, což pro našeho hrdinu nebyl problém - má rád filmy. Vážně ano. Pak si začli tykat. Vždy film doporučil, bylo mu poděkováno, vše v pořádku. Nicméně jednou přišla ona Slečna že potřebuje filmy dva a co možná nejrychleji, protože ji venku čeká kamarádka. A co se nestalo: náš rek, majíc velmi dobrou náladu, prohodil něco ve smyslu: proč dnes dva? A odpověď? Tu už si nějak nepamutuje. Důležitější je fakt, že jí doporučil jen jeden a prohodil, že večer se dá trávit i jiným způsobem, např. v nějaké hospůdce. Jak to myslel, asi víš :). Tak si dali sraz v osm (možná v sedm - detail) před kinem. Ona přišla včas, on asi o pět minutek později, za což se velmi styděl (přestože býval nedochvilný), litoval, často se omlouval. Původní plán, že půjdou do sklípku nevyšel, protože bylo plno, nabrali tedy směr čajovna. Volba to byla více než dobrá. Krásně si povykládali, probrali různá témata: knížky, filmy, kulturu, prostě vše, co se dalo. Čajovna zavírala ve 22:00, takže se hrdinové odebrali zaplatit (Mladík odmítl Slečnu nechat platit - inu, gentleman jak má být) a vydali se směrem domů. Co si budem povídat, po cestě se nějak zapovídali a skončili v kolibě, kde si objednali svařené červené a pokračovali v rozhovoru na různá témata... až byla najednou půlnoc a oni museli domů, protože Mladík musel ráno brigádničit a Slečna měla taky něco v plánu. Ale nějakým záhadným způsobem se dostali k tomu, že Mladík dal své telefoní číslo Slečně, ale nevzal si její. Cestou se ještě bavili a opět nějakým záhadným způsobem se dostali k tomu, že měl Mladík ve tři ráno Slečnu prozvonit. Jenomže náhodou neměl její číslo, což naše Slečna věděla, takže téměř okamžitě (samozřejmě s nějakým malinkatým časovým odstupem) po rozchodu poslala Mladíkovi SMSku, že bez jejího čísla se bude špatně prozvánět. A už ho měl. Co následovalo, nemusím vysvětlovat. Takovou esemeskovou smršť svět asi ještě neviděl. Prý proč prozvánět až ve tři ráno, když je teprve cosi po půlnoci... taksi vesele psali až do rána (na prozvonění došlo - ona podváděla a stihla to dříve :). Myslím, že ani jeden se moc nevyspali, ale stačili si domluvit... jak to nazvat - asi rande(?)... druhý (třetí) den v půjčovně, kde Mladík pracoval. Samozřejmě že až po zavíračce. On vybere film, ona koupí víno - bude fajn večer. Ráno, když si tak pracoval, ona se stavila s otázkou, jestli červené, nebo bíle. Volba bíleho byla fajn, protože on nikdy moc červeného nevypil, což se brzo změnilo. Ale přebíhám. Mladíkovi se nestáva zrovna často, že by se jakkoliv otvíral někomu, koho viděl jeden večer, ale tentokrát to udělal a abych to zkrátil, během několik následujicích večerů se docela poznali - nejzajímavější byla část večera trávená na schodech před bytem Slečny, kdy se o sobě dozvěděli opravdu hodně a hlavně toho negativního, což ani jednomu nevadilo, patří to k tomu. Když měli další schůzku, Slečně (údajně) nebylo dobře (asi nemoc?:), tak nám Mladíka pozvala k sobě (na film, který vybrala ona - měli jej sice vybrat dohromady, ale Mladík se toho práva vzdal, resp. odkýval film Městečko :). Z filmu neměli nic, protože mu nevěnovali příliš pozornosti, raději si povídali (a baštili křupky, které Mladík zakoupil jako odplatu za hromadu lízátek) a popíjeli víno (to bylo zatraceně dobré, ona se v tom prostě vyzná). Pak se nám to nějak rychle semlelo, když po výměně názorů na témata typu křesťanství, Bible, filosofie, lidi, vztahy a spoustu dalšího (ona je strašně úžasný člověk, spolu si rozumí opravdu ve všem!), Slečna ulehla na gauči a natáhla se přes Mladíka. Strašně rád bych viděl jeho pobaveně-hloubavě-zajimajicí se úsměv, ale to nějak nešlo. Abych to opět zkrátil, tak se dostali k polibkům, kdy On pobaveně vyčkával, co Ona podnikne. Podnikla, a dokonce přestože nám Mladík zrovna nefandí čokoládě, snědl i jednu, což polibkům dodalo fajn příchuť. A pak si zase povídali a líbali a... Slečna, pořád natažená přes Mladíka, usnula, on za chviličku taky. Probudili se asi o půl páté ráno, oba spokojení, usmívajicí se, prostě nádhera a Mladík, věda, že musím zase na brigádu, odešel. Odcházel se směsicí pocitů, jaké už dlouho necítil. Stal se zase takovým puberťákem. Bylo mu fajn, opravdu fajn. Každý tohle zná. Ještě pořád tohle nemá chybu, že? Teď už jí to mít bude. Pak nám přišel zase čas trochu studovat a Slečna Studuje v Brně, zatímco Mladík v Opavě. Vídají se jednou za dva, ale spíš za tři týdny. Zamilovat se pořádně nestihli a už asi ani nestihnou. Teď pokaždé, když se vidí, stojí mezi nimi hranice mezi opravdu hlubokým a upřímným přátestvím a láskou. Když se jim povede ji překonat, je všechno krásné, ale když ne... Oba jsou z toho zmatení - přinejmenším Mladík, zkoušeli to rozebrat, ale prostě neví. A mezitím se od sebe vzdalují... Přeji Vám a hlavně Tobě Spidere, aby k Vám byl život milostivější, než ke mně. Já jsem stále zmaten, takže nevím, jak ten příběh bude pokračovat, ale je to matoucí... viz některá má tvroba. Tohle sem nepíšu kvůli radě, nepotřebuju se asi ani vykecat, ale pišu to proto, abys viděl, že Tvůj problém je ještě krásný v porovnání s tím, kdy nevíš...

Vinki
16. 11. 2003
Dát tip
asi jsem ten posledni odstavec spatne napsal a vy jej spatne pochopite, ale to je jedno, hlavni je myslenka :)

fungus2
15. 11. 2003
Dát tip
To je moc hezké a dojemné!! TIP

Spid3r
15. 11. 2003
Dát tip
Dík moc ...

Dero
15. 11. 2003
Dát tip
Je to krásné ... za dílo *** (jen si, prosím, dej pozor na hrubky a čárky v souvětích, docela mi kazily celkový pocit z velmi dobrého díla)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru