Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Karlička a Poletula

02. 01. 2004
11
0
4446
Autor
Petula

 

 

Karlička a Poletula

 

 

Pátek třináctého. Prosinec.

Chladné temné ulice bez sněhu. Davy, jak velký pulsující živočich, se kolem dokola vlévají a vylévají z osvětlených obchodů. Jen pár bláznů neslídí po dárcích, ale sdílí v kavárně dar sounáležitosti. V době adventní si navzájem čtou poesii a povídky, hrají divadlo. Ve tmě venku řádí bouře blikajících žárovek, plných tašek a prázdných pohledů. Uvnitř však útulné přítmí, lidské hlasy a hřejivý punč.

 

Úplně na kraji, nikým nepovšimnuta, sedí ptáčátko Karlička. Přišla s princem Poletulou, který ji sem pozval, protože, stejně jako Karlička, i on byl sám. Byli spolu poprvé. Společně se báli zlého čaroděje, který každoročně počátkem listopadu očaruje lidi a nadělá z nich pulsující dav vytřeštěných očí, který se teď svíjel v ulicích.

 

Když si zlý čaroděj všiml, že se malá skupinka lidiček schovala do úsměvu a lidského slova a tím unikla jeho zločárům, vzbudilo to v něm notnou nevoli. Popadl Půlnoční hodiny a točil ručičkami dopředu jak jen nejrychleji mohl, jen aby jim zkrátil ten čas příjemných chvil. A tak bylo najednou po půlnoci a Karličce ujel poslední autobus. Poletula by rád vzal Karličku na noc k sobě domů, ale jeho zámek byl hlídaný Sedmero očima. Ty, jak by Karličku uviděly, řekly by to Sedmero hlasům a ty by pak křičely tak dlouho, dokud by i s Poletulou neutekli do chladu černé noci, do zloby čarodějovy…

 

Co měli tedy dělat? Rozloučili se s přáteli a proklouzávajíce spárům davu hledali místečko, kam by se mohli přes noc schovat. Sami. Drželi se za ruce a upínali své naděje jeden k druhému. V nepřátelské tmě jim však začala docházet dobrá slova. Ale bez tepla a radosti dobrých slov je nakonec opanovala a pohltila čarodějova pouliční tma. Skoro úplně, jen jejich oči, kterými na sebe stále zamilovaně hleděli, unikly zlu a podnes se, jako dva páry jemných světel, vznášejí za večerů předvánoční Prahou. Občas se k sobě více přiblíží. Zazáří. To se líbají. Když je takto spatříte, přejte si něco hezkého, něco, co se nedá koupit ani vyměnit… Taková přání se často vyplní. A i kdyby ne, jim i vám to udělá radost…

 

 

 

 


Petula
12. 02. 2004
Dát tip
Díky všem… (bez avízka)
|||-_-|||

Petula
12. 02. 2004
Dát tip
maia, děkuji za zařazení do klubu...
///-_-\\\

maia
10. 02. 2004
Dát tip
Taka poulicna rozpravka, ak ti to nevadi. * :-)

Seregil
10. 02. 2004
Dát tip
Hmm... velmi krásné... avi

studanka
10. 02. 2004
Dát tip
nádhera...

alim
06. 01. 2004
Dát tip
ta atmosfera se mi libi, tak nejak vtahuje a nuti se o neco bat..*t

Elyanne
05. 01. 2004
Dát tip
Krása*

Rowenna
05. 01. 2004
Dát tip
Dobrá a smutná. ****

alina
04. 01. 2004
Dát tip
* * * ........

snoof
02. 01. 2004
Dát tip
sedmero očima?.......a nebo tisíci a tisíce hlasů křičících do noci...*****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru