Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V nedeľu

23. 06. 2004
3
0
2498
Autor
mia

Táto je \"spod prachu\" tj. ešte z minulého roku, ale...

jeden koniec

a  vonia nový začiatok

neurčitý

 

tri vrstvy oblakov na nebi

sivé, sivšie, najsivšie

potrebujem ťa

teraz, keď  ťa tu niet

 

bláznivý vietor

prináša prach

a strach

pred novým začiatkom

 

namám rada nedeľu...


gennaro
31. 07. 2004
Dát tip
neviem ci viem spravne citat, ale pismak ma v zahlavi vetu: amaterske literarne umenie" tak nechapem preco sa tak obuli do autora, ktory tu napisal peknu vecicku. mne sa paci. tip

Sany
26. 06. 2004
Dát tip
neviete sa!!!!!!! bas je pekna! tttttttttiiiiiiiiiipppppppp

Jeheheman
24. 06. 2004
Dát tip
s_b, Dero: Já jsem měl včera hroznou náladu, dneska bych tady nereagoval. Co si budem namlouvat. Lepší než průměrná tahle věc není. Jenže já mám pohříchu raději už úplnou koninu, kdy se zasměju a pošlu avi Vissel než tenhle ubíjející průměr.. Písmák je prostě přecpaný vatou a chodit po pás ve vatě jest unávno:-ú ..tohle mi přišlo jako klasický zástupce toho průměru (byť třebas s_b uvažuje o výběru), tak jsem si tady vylil serdíčko:))) Jinak fakt to není tak hrozný, když si vezmu poslední dílko od Lassie, MarketeS nebo Jully.. tak..:)), no jo.. jenže v tom to je - tam jsem se aspoň zasmál:) dero: a vůbec nejvíc mě baví pair of jeans:)) neříct prodavači, že chci pár, asi bych koupil půlku kaťat rozstřižených v rozkroku:)

Dash_707
24. 06. 2004
Dát tip
Líbí !! :o))

Jeheheman
23. 06. 2004
Dát tip
Kruci, proč se tady na Písmu tihleti autoři nedomluví a nevyřádí se raději ve společném maxidíle zaměřeném na zbásnění svých vztahů na této šedivé a jako jeden muž unavující úrovni. Abychom si to tak nějak odbyli při jednom:) Ze záplavy této bolí zrak a chce se spát.. tedy: jeden koniec a vonia nový začiatok neurčitý autor naprosto bez nápadu na nějakou (vonia nepočítám:) metaforu nebo překvapivou formu sděluje to co sděluje tri vrstvy oblakov na nebi sivé, sivšie, najsivšie potrebujem ťa teraz, keď ťa tu niet copy, paste, delete: autor naprosto bez nápadu na nějakou metaforu nebo překvapivou formu sděluje to co sděluje bláznivý vietor prináša prach a strach pred novým začiatkom pokračuje popis meteorologické situace v prolnutí s konstatováním potřeby nepřítomného partnera a běžného pocitu strachu namám rada nedeľu... ..a nic neříkající pointička na závěr (báseň byla patrně psána v neděli:)) Jo je to hnusná kritika a sám občas napíšu koninu, ale probůh i konina se dá napsat tak aby nesla (aspoň laciný) efekt. To jestli autor stojí či nestojí o bláblá je mi fuk. JE TADY TOHO MÓÓÓC přesně takovýho a mě už to nebáááá.

Martinka
23. 06. 2004
Dát tip
je pravda, že tých básničiek o naplnených či nenaplnených láskach je tu viac než dosť......ale táto je ešte celkom v pohode....lepšia než mnohé iné

Jeheheman
23. 06. 2004
Dát tip
Martinka: bohužel máš pravdu:)) s_b: ... to chce výběr:)

Dero
23. 06. 2004
Dát tip
beauty? No, já nevím, ale mi přijde celá taková neurčitá, pořád ty začátky (btw. vůně začátku; už mi to přijde omšelé) a vlastně se nikam neposouváme. Pokud to na Tebe nějak působí, tak do toho samozřejmě nebudu kecat, ale já v tom, stejně jako Jeheheman, taky nic zvláštního nevidím a to jsem se schválně kvůli tobě snažil. ;o)

Dero
23. 06. 2004
Dát tip
s_b: Dílo není v aréně a mimo tu hlouběji nekritizuji. Ale pakliže je to třeba: jeden koniec a vonia nový začiatok neurčitý Celá ta strofa je hodně neurčitá a omšelá. Mně to jako hodmotící výraz připadne v pořádku. Ta číslovka "jeden" mi přijde krajně zbytečná. Pakliže je podstatné jméno v jednotném čísle, není třeba. A z básnického hlediska taky působí spíš jako vycpávka. O nějakém stupňování významu nemůže být ani řeč. To bych spíše řekl, že mnohem údernější je prosté "konec". K vonícímu novému začátku jsem se už vyjádřil. Nové začátky voní dost čast a slovní spojení jako takové se mi ani příliš nelíbí. Neurčitý - ok, uvidíme, co se z toho vyklube. tri vrstvy oblakov na nebi sivé, sivšie, najsivšie potrebujem ťa teraz, keď ťa tu niet Tři vrsty oblaků, sivé, sivější, nejsivější - tohle místo mne oslovilo asi jako jediné z celé básně. Líbí se mi myšlenka těch vrstev a dokonce nemám ani nic proti té šedi. Když už tu nejsi, potřebuji Tě. Jistě, tohle prosté konstatování by mělo působit naléhavostí, ale pohříchu, a tohle je můj subjektivní dojem, tak nepůsobí. bláznivý vietor prináša prach a strach pred novým začiatkom Bláznivý vítr přináší ... s větrem přichází prach a strach. Hmm. Prach je tam jen pro obraz, to si přiznejme, že to není nijak geniálně promyšlená metafora. Jediný důležitý je ten strach. A zase se vracíme zpět před nový začátek. Dobře. namám rada nedeľu... Dobře, i to se dá pochopit. Ale kde je ta genialita či výjimečnost, kvůli které se Ti tak líbí, mohla bys mi, prosím, tohle aspoň trochu osvětlit? Asi takhle, nechtěl jsem báseň ztrhat, ta báseň není špatná. Je jen průměrná. Dle mého, musím dodat.

Dero
23. 06. 2004
Dát tip
s_b: Dobře, beru Tvůj pohled. Jen bych se pozastavil nad tím konkretisováním podstatného jména. Dobře víš, že angličtina je v tomhle naprosto specifická a že velmi často používá slůvka jako "one", "one's" nebo "too" (o určitých a neurčitých členech ni nemluvě, to je povinnost) Ale v češtině, potažmo slovenštine se s tím až tak často nesetkáš. Není žádným překvapením, když Ti doslovným předkladem anglické věty vznikne něco takového: "Dal bych si jednu zmrzlinu s jednou tamtou čokoládovou polevou a jedním oplatkem", kdežto Čech (Slovák) spíše řekne "Dal bych si zmrzlinu s tou čokuládovou polevou a oplatkem". Není natolik typické vkládat číslovky, pakliže používáme jednotné číslo u podstatného jména. Pak je tu samozřejmě ještě básnické hledisko, o kterém bychom mohli polemizovat, ale z toho lexikálního, myslím, že by se to bez toho "jeden" obešlo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru