Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jechać do Lwowa

22. 09. 2004
2
0
2594
Autor
Bix

\"Jechać do Lwowa\" (cestovať do Ľvova) je známa báseň od poľského básnika Zagajewskiego. Snáď aj mne sa plánovaná cesta podarí.

jechać do Lwowa
bez slova

nohy z olova
sa odliali
v cínové srdce

ktoré každým kilometrom
na východ

ako jazyk

mäkne



maia
11. 04. 2005
Dát tip
*

Bix
23. 09. 2004
Dát tip
Ingmaro: Wlasnie chcialam bardzo napisac ten wiersz jeszcze przed tem, niz przeczytalam Zagajewskiego..zebym nie byla pod jego wplywem, wrazeniem. I teraz widze, ze to byla dobra decyzja...bo nigdybym nie napisala tak, jak on potrafil i z drugiej strony: ja widze Lwow troche z innego punktu. Dla mnie to glos serca, podroz za marzeniem...pragnienie dowiedziec sie prawdy...ale to raczej pozytywne... Uwielbiam Zagajewskiego wiersz - dzieki*

Bix
22. 09. 2004
Dát tip
Natasha: Poznám odtiaľ ľudí...a cez nich mesto vidieť najlepšie...*

Ingmara
22. 09. 2004
Dát tip
Ingmarka, jak widac, uczy sie nie byc anonimem, kiedy jest juz na Pismaku..:)

Natasha_
21. 09. 2004
Dát tip
Líbí se mi, když se v textech odráží poznání určitého prostředí. Odpoutání od tématu JÁJÁJÁ je u básníka vždycky velmi záslužný krok :)

Bix
21. 09. 2004
Dát tip
Natasha: áno...odstup od témy je pre napísanie básne takmer nevyhnutné...inak nie som schopná danú vec uchopiť...musí to byť zlatý rez medzi zaujatosťou a vzdialenosťou :o)) Zaujímavé je, že to prostredie nepoznám...len si ho ešte oťukávam z diaľky.

Natasha_
21. 09. 2004
Dát tip
V tom případě velmi plastická představa o prostředí :)

Bacil
15. 09. 2004
Dát tip
Spomenul som si na Nohavicu a na časy, kedy ešte Lvov nebol súčasťou Ukrajiny... nikdy som tam nebol, ale tak akosi mi pripadá, že práve v tom meste je možno zakopaný pes dejín strednej a východnej Európy... aj tato báseň ako by bola toho súčasťou...

Bix
15. 09. 2004
Dát tip
Bacil: Ďakujem za dokreslenie :o) Áno, Ľvov je mesto so zaujímavou históriou. V terajšej Ukrajine tvorí kultúrny symbol krajiny, sídlia v ňom mnohí umelci, ktorí nepodľahli rusifikácii a politickej konvencii. Poľskosť Ľvova je pre jeho obyvateľov veľmi citlivou otázkou... Pohľad na to mesto môže veľa naučiť.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru