Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dračí škleb

21. 09. 2004
3
0
3579
Autor
johanne

věnováno *:)

Bil (se) podzim, až létalo krvavé listí. Matěj stáhl těžkou okenní oponu, odtáhl zázvoru z dveří, natáhl na nohy kanadu a švédsko, vytáhl z kůlny dřevěného hraběte a roztáhl se na hliněném schodišti, protože zakopl. Do široka se rozkrokoval a hloubil nad listovou (s)pouští patou do země důlek. Slunce paprskalo až nevhodně žlutě, ale Matěj si utřel uši do flanelové ruky.

Matěj pochopil hrábě a vrstvil rozhárané listí na rozplizlou hromadu. Hrábě šel do práce po hlavě, ale zpíval protest songy, protože šlechtici nepískají. Brzy však se zlomil, protože šlechtici přece nepracují. Matěj se rozebral do Kůl(ového) N.Y. a vzal si na nemoc krumpáč, aby listí mohl skopat do šišky. Listová hranice se mračila hotově, a tak ji Matěj mohl podpálit. Čadila, mořila a pušela jako hranice s čárydějkou neschválenou inkvizitorským konsideliriem.

"Sousede! Soulehe!" sněhulákal pan Škrpál od vidle.

Matěj zamával modrým kapesníkem.

"Matěji! Pro bůžka domácího oltáře, zhasněte to!" volavkoval dál pan Stará Bota a začal házet do ohnivého víru skelnou dekoraci skalky za hradem.

"Protože?"

"Proč nemáte pot/tvrzení," kýval druhou bradou pan Bačkora.

"Má lampa a porcelánový slon ne(ná)vidí bitvy. Zamažu podzim. Pitvy ne-smějí být veřejné! Podzim nesmí být!"

"Rozumový podklad tu je, zdá se," brblal pan Obuv-ze-skládky a šil zpět.

"Žampiony rozum, ale jílovec," zaklel Matěj (neměl klít...).

Z černomodročerného čoudu se skládal drak. Klubání mu moc neušlo. Matěj vběhl do domku pro papírové origami japonského draka, protože kouzla dokonalá nejsou, ale předlohy/vlohy/polohy ano. Dýmovnicový drak obalil svou černou kostru do šupin z doutnajících listů. Zamával křídly, ale potratil. Šupiny.

Drak rozsedl pohon macešek vybledlých hrůzou a úz-kostlivě mžoural na Matěje. A Matěj mu donesl misku celozrnných ovesných vloček a zatvářil se na sever. Vítr (a možná někdo jiný) mu rozcuchal vlasy. Foukalilo.

Matěj šoupl do dračí kapsy pytlík dehydrovaných ananasů a hop-skok-uf!-SKOK-let! Červený drak se zaškeblil a vyslal do nebe salvu ohnivých střel. Pak se zamračil a zářijový drak s Matějem bez palubního lístku létal vysoko nad oblaky, vysoko…


johanne
22. 02. 2005
Dát tip
taky si myslím, že je škoda, že "dílko zůstalo bez povšimnutí"... ale tyhle věci jsou vždycky sázka do loterie, jestli se někomu bude chtít přelouskat něco delšího a navíc trochu vyšinutýho :))) dík

Alojs
13. 02. 2005
Dát tip
Tady mě napadá jen - těžkej bláznivej nářez :) škoda, že tohle dílko zůstalo bez povšimnutí. Dám to tedy do klubu :)

Super! Takhle vtipně & účelně rozbít klišé ve vyjadřování se povede málokomu! Kanadu a švédsko mám právě na nohách .. . . .

Mařka
21. 09. 2004
Dát tip
Tohle je převrat!!!!Gdes to nakopala, že bych vyrazí(tko)la tamtíž. Nechtěla jsem, ale musela jsem*******************************

johanne
21. 09. 2004
Dát tip
děkuju :)))

Mařka
21. 09. 2004
Dát tip
Není za co, tohle je sice samý novotvar, ale když jeden není úplně pod obraz tak si nejen počte, ale je to samé překvapení. miluju překvapení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru