Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Copperfield

Výběr: Print, ondrech, Cannisha, Havranek
03. 12. 2004
32
17
15410
Autor
Alojs

Svým způsobem třetí část Beďaru, ale už o úplně něčem jiném.

Právě jsem dokončoval uzávěrku do posledního vydání Bazooky, když tu se do pokojíku přiřítil můj bráška a zapnul si TV. Výborně, ani při pátku nebudu mít klid, pomyslel jsem si a odvrátil svůj zrak směrem k Tesle.

„Dávaj Copperfielda!“ křičel brácha nadrženě. Nadšení v jeho tváři bylo tak velké, že by profackovalo i slepého.

„Jo, tak si ho užij,“ odfrkl jsem a začal se znova věnovat editaci textu, zalamování a korekčním úpravám. Nechutná to práce, ze které mi vždycky bylo (a vždycky je) na zvracení.

Po několika půlhodině můj brácha doslintal a pořad se slavným mágem skončil. Díky bohu, řekl jsem si v duchu, aspoň budu mít více klidu pro svou práci.

To jsem se však sekl. A rovnou do prstu. To, že skončila Copperfieldova šou, ještě neznamenalo, že mi můj patnáctiletý sourozenec daruje kýžený pokoj.

„Viděl jsi to? Viděl jsi to?“ počal svou typickou střelbu.

„Ne,“ odpověděl jsem suše, „když sedím zády k televizi, těžko ji můžu sledovat.“

Můj bráška se však nenechal odbýt. (Když tak přemýšlím – Petr se nikdy nenechal odbýt a vždycky otravuje tak dlouho, dokud si neumane své.) „Ale stejně je to borec… ten Copperfield. Jak nechal zmizet ty ženský nebo jak tam levitoval… A vůbec! Viděl jsi to, jak se nechal rozpůlit?“

„Petře,“ vyřkl jsem již poněkud otráveně, „jestli nebudeš držet hubu, rozpůlím tě taky a nebudeš muset bejt božský Dejvid.“

Vcelku očekávána reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Debile…“

Ty mě nerozhodíš, řekl jsem si sám pro sebe a bez jakékoli slovní odvety setrval v téže pozici jako předtím – jednou rukou surfuje po klávesnici, v druhé třímaje ještě jakžtakž fungující myšku.

Svou ignorací jsem však v bráškovi probudil jeho druhé já. Ďábelské, všemi mastmi mazané a k smrti otravné. Zatímco jeho ujeté a zcela nesmyslné výkřiky jsem ještě stačil odrazit tím, že jsem si na uši nasadil sluchátka a pustil si do nich takovou muziku, která by toho skřeta překřičela, následné šťouchání se už bez patřičné odezvy neobešlo a já doslova a do písmene vypěnil.

„Co, do prdele, chceš?!“ vykřikl jsem jako smyslů zbavený.

Petra jsem tímto mírně zaskočil. Tlaková vlna jej odhodila zpátky na postel.

„Co chci?“ zeptal se mě pak - následně se odmlčiv. „Svaž mě!“

„Prosím?“ vyhrkl jsem nechápavě.

„Chci udělat to, co Copperfield. Taky se nechal svázat a dostal se z toho. Chci si to zkusit. Svaž mě. Prosím, prosím…“

Věděl jsem, že když budu Petrovi oponovat, jen bych tím oddaloval nevyhnutelné. Navíc jeho nápad nebyl až tak špatný a v jistém pohledu mi jeho realizace přišla jako výhodná. „A můžu ti do huby narvat roubík?“

„Ne, to ne,“ odpověděl můj bráška nesmlouvavě.

To už mi Petr přinášel vše potřebné k provedení triku. Provaz, několik vytahaných šál a jedna umělohmotná policejní pouta. Výbavičku jsem si pak obohatil i o kobercovou lepící pásku.

Ty parchante… já tím dám Copperfielda. Ještě mě budeš prosit, abych tě rozvázal, utrousil jsem si pro sebe a začal postupně znehybňovat brášku. Na svém výtvoru jsem si dal záležet a využil jsem všech dostupných serepetiček. Svázal jsem mu nohy, ruce a vše jsem zpečetil námořnickými uzly & kobercovkou.

Po chvíli bylo dílo hotovo a já usedl zpět ke svému počítači, kde na mě čekala nedodělaná práce.

Brácha sebou mlátil o podlahu, občas mu z huby vylítla i nějaká ta nadávka, ale mně to nevadilo. Snad poprvé v životě. V duchu jsem se smál a editace textu mi naráz začala jít dvakrát tak lépe.

Po několika málo minutách jsem se ale dosmál. K mému překvapení se brácha dokázal prokousat mými nástrahami a vymanit se ze spárů dvojitých uzlů.

„To čumíš, co?“ Před očima mi brácha neopomněl několikrát zamávat s rybičkou.

„To je podvod,“ odfrkl jsem.

„Však všechny triky jsou podvod.“

Nechtěje si přidělávat další potíže, raději jsem si nechal svá moudra pro sebe a vyslal ze svých úst to, co si můj bráška přál slyšet: „Mno jo…“

Tím to ale neskončilo. Posílen pocitem z dobře odvedené práce, zakousnul se Petřík do fáze číslo dvě a začal mě vehementně přemlouvat, ať se taky nechám svázat.

Už opravdu nevím, kolik rezolutních „ne“ jsem spotřeboval na neúčinný odpal bráchových řečiček, ale nakonec jsem padl. Vzdoroval jsem dlouho, pral jsem se jak o život, ale marně… Každý by dopadl jako já… Každý by mu vyhověl…

„Tak dobře!“ procedil jsem důrazně přes své rty a Petrovy oči se zalily samým blahem. „Aspoň ti ukážu, jak se to má dělat. Tobě to trvalo strašně dlouho, já se z toho dostanu za pár vteřinek.“

Sebevědomí mi rozhodně nechybělo.

Poté už došlo na očekávaný proces svazování. Usedl jsem na židli, nohy jsem si dal k sobě a ruce deportoval za záda – tak jak to dělávají žáčci v první třídě. Petrův zápal pro věc mě děsil. S vyplázlým jazykem a bílou pěnou u huby začal kolem mě běhat, všemožně mě svazovat a oblepovat. Kvalita uzlů mi na první pohled nepřišla nijak valná a do mých žil se vlila několikalitrová dávka optimismu. Už z principu jsem musel bráchu trumfnout. Jsem přece starší!

Po čtvrthodince se brácha konečně ozval: „Hotovo!“

Poručil jsem Petrovi, ať si hledí svýho a zprostředkuje mi takové podmínky jako já jemu předtím. Brácha mé prosby uposlechl a bez jakýchkoli řečiček se přemístil do obýváku, kde si zapnul televizi.

Konečně sám, oddechl jsem si a prvně sebou trhnul. Hmm, vypadá to, že mě svázal celkem schopně, pokračoval jsem ve své typické samomluvě. Hned nato jsem sebou škubnul podruhé. Uzly nepovolily. Tentýž výsledek se zopakoval i do třetice všeho dobrého a zlého.

Po nějakém tom čase jsem pocítil první náznaky toho, jak mi do rukou přestává proudit krev. A sakra, hlesl jsem a pokusil se hlavu vytočit tak, abych si viděl na vzadu překřížené ruce. Naskytnutý pohled mi málem připravil smrt. Ten hajzlík mě svázal opravdu dokonale, a aby měl jistotu, že se řádně potrápím, z mého těla a židle utvořil zdánlivě jednolitý celek. Přesto jsem nepřestal doufat a stále věřil, že jeden z těch posraných uzlů povolí a že se pak zpustí známá řetězová reakce a já budu osvobozen.

Po čtvrthodině plné zbytečných pokusů jsem docílil akorát toho, že jsem se převrhl i s židlí na zem. Nečekaný pád – jaké to překvapení – mou pozici nezjednodušil a já začal cítit, jak mi postupně odumírají končetiny.

Nechtěje si hrát na filmového hrdinu, brzy jsem se vykašlal na svou důstojnost (pravda, určitý odpor jsem zprvu kladl) a začal křičet o pomoc.

K mému překvapení jsem se však setkal s absolutním nezájmem. S bráchou jsme byli sami doma a on za sebou nejspíš zavřel dveře a pustil si televizi co nejvíce nahlas (tak jak to obvykle dělával). Křičel jsem dále, ale marně. Ležel jsem v pokojíčku na zemi a připadal jsem si jako ten největší kretén na světě. Ruce a nohy jsem už přestal cítit definitivně.

Blbá hra na Davida Copperfielda se ale nakonec setkala se šťastným koncem. Jakmile se má matka vrátila z práce a spatřila mě v pokojíku v dosti potupné pozici, musela si myslet bůhvíco. A i když jsem ji později všechno vysvětlil a poprosil si ji, aby bráchovi nic neříkala (aby se mylně domníval, že jsem se z toho skutečně dostal sám), dodnes mám takový pocit, že si není dvakrát jistá mým negativním vztahem k sadomasochistickým hrátkám.

Ale což… hlavně, že můžu hejbat s rukama a dělat to, co mě baví.

A tedy psát.

Z toho vyplývá pravidlo číslo dvě:

2) Nikdy se nepokoušejte vyprošťovat se z provazů bez dozoru jiné lidské osoby! Čtyři z pěti Náhlovských varují! Následky mohou být skutečně nedozírné.


17 názorů

Beed
09. 09. 2009
Dát tip
Vtipné :) Taky jsme si s bráchama hrávali na Copperfielda...* :D (ale svazování jsme nezkoušeli...)

Lucass
14. 04. 2007
Dát tip
Nevěřím, no. Čtu počiny jiných a říkám si, že ty moje díla stojí za starou belu:-))

Alojs
14. 04. 2007
Dát tip
ty si hlavně nevěříš... a to je základ každého neúspěchu... trochu se nakopni :)

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
A jak to mám podle tvého mínění "rozdmýchat"? Čas je dle mého názoru hodně irelevantní, záleží prostě na tom, jestli na to mám nebo ne. A v mém případě je záporná odpověď správnou variantou:-(

Alojs
13. 04. 2007
Dát tip
prdlajs... každý má v sobě potenciál být na určité metě... záleží, jestli jej rozdmýcháš, nebo ne, a kolik tomu dáš času :)

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
Jarda byl dokonalý v té pointě. Taková ta historka, kterou když řekneš před přáteli, tak se klátí smíchy. Já vím, že Copperfield vychází ze stejného konceptu, stejné hlavní postavy, ale prostě to není AŽ TAK vtipné. A co se tvého psaní týče, recenze ti jdou, tak v tom pokračuj. Nadšeným pisálkem, který na vrcholovou úroveň JEDNOZNAČNĚ nemá, jsem z nás dvou JÁ!

Alojs
12. 04. 2007
Dát tip
ono jde spíše o vkus. tohle není bůhvíjak dobře napsané (tuším, že jsem to napsal za dvě hoďky), ale lidi to zaujalo (a vzhledem k těm tipům asi zaujalo) z hlediska právě toho příběhu. nejsi první, kdo mi říká, že jej to nepobavilo. stejně tak nejsi první, kdo mi kdy vytýkal, že píšu historky. mě to však baví a je zde určitá komunita, která to bere a za to jsem rád. jelikož je ta spokojená komunita objemnější, nemám důvod končit se psaním historek (a na druhou stranu - píšu proklatě pomalu). Zřejmě bych jej neměl, ani kdyby tomu bylo naopak. Prostě jde o záležitost vkusu. Sám říkáš, že byl Jágr dokonalý (a on není), a přesto jde o sbírku, v níž jsou tato dílka shluknuta. a přitom zrovna copperfield vychází koncepčně z jardy (resp. naopak). jedna historka, já a brácha... a mezi náma - já na to opravdu nemám. jsem jen nadšený pisálek, co se prózy týče. Na vrcholovou úroveň nemám.

Lucass
12. 04. 2007
Dát tip
Není zač. Ale no taaak. Máš na to, píšeš dobře. jenom si spíše myslím, že tvojí hlavní devizou jsou filmové recenze. takové ty příhody a tak, to je taky dobré, ale nikdo se nad tím nepozastaví, jak je to úžasně napsané. Ptž v takových příhodách jde hlavně o děj. Na styl psaní se každý hned nedívá. Nemyslím si, že bys na to neměl. Jenom zkus uvažovat, jestli všechny ty příhody stojí za to, abys je zveřejnil. Připomíná mi to některé scénky z Neváhej a toč (stupidní pořad), které tam dali někteří soutěžící a které jsou vtipné tak maximálně pro ně. Snad mě chápeš, co jsem tímto neohrabaným příkladem chtěl říci:-)

Alojs
12. 04. 2007
Dát tip
díky za přečtení i kritiky u jednotlivých děl. Není holt každý den posvícení. A možná na to nemám vůbec

Lucass
10. 04. 2007
Dát tip
Bez tipu, ptž si ymslím, že máš na víc. Viz. Jágr. Ten byl dokonalej. Tohle je hooodně slabý:-(

on má potom život pěkný fatalistický nádech že ...

Alojs
22. 03. 2007
Dát tip
jo... někdy bych tu pozitivní pointu (v jistých věcech) uvítal :)

jo je fakt, že život nemá vždy pointu no :-)

Alojs
22. 03. 2007
Dát tip
ne vždy je nutná pointa k tomu, aby byl příběh nosný, resp. aby povídka byla obstojná. tady je to evidentně uťaté, ale ono je to dáno i tím, že je tohle součást celistvé sbírky, která je o příhodách ze života. každopádně díky za návštěvu. opět jedna ze starších věcí

Čekal jsem trochu lepší pointu... :-(

Godfrey
17. 07. 2005
Dát tip
tip, ale stejně se nemohu zbavit pocitu, že jsem od tebe četl lepší věci lepší věci... *

Apricots
18. 06. 2005
Dát tip
Ty máš ale kritik...no nééé:)) dávam ti ho *

Alojs
18. 06. 2005
Dát tip
ty jsi ještě horší jak já :-))) ale už fakt další bez přečtení nechcu :-)

Apricots
18. 06. 2005
Dát tip
Ty naivko, možná že nejsem žádnej velkej spisovatel, ale miluju literaturu a mam velký zásady, mezi něž se řadí i zákaz tipování bez přečtení:))

...tak votravnýho bratra bych nechtěl, když si vzpomenu jak já jsem musel bejt votravnej (jelikož jsem nejmladší). Tak to musela bejt docela síla. Otevřel jsi mi oči kámo. Musím se svým bratrům omluvit :) ... jenže toho ty se asi od svýho bratra nedočkáš...

...jo jinak dobrý, opět jsem si početl...

Alojs
28. 05. 2005
Dát tip
jsem rád, že sis počet. díky za početné návštěvy

Zuzulinka
24. 05. 2005
Dát tip
jo...vskutku rodinka k pohledání....aspoň se nenudíte.....-)))) t

Alojs
24. 05. 2005
Dát tip
Hromadně děkuji. Je to sice staré a plné chyb, ale každá taková kritika potěší.

cherubinka
23. 05. 2005
Dát tip
A to jsem si kdysi přála sourozence.... ještě, že na to nedošlo! Fakt suprová povídka, řehonim se ještě teďka.*

Vaud
23. 05. 2005
Dát tip
hezký! těšil jsem se na nějakou veselou příhodu při tomhle počasí! TIP

Alojs
21. 05. 2005
Dát tip
ano, zdá se to neuvěřitelné, ale ještě je mu stále 15. Tyhle zážitky jsou poměrně čerstvé. Jsem zvědav, kdy dospěje :-) díky za přečtení, pokusím se ti tvé návštěvy oplatit...

Ale tohle je dobrý :o)) ***

johanne
20. 05. 2005
Dát tip
to je tvýmu bráchovi fakt patnáct :o)? že šílí po copperfieldovi a filmu sám doma :o) jinak nádhera *

sidonia
14. 04. 2005
Dát tip
Ty parchante… já tím dám Copperfielda :))))

;)))

Alojs
09. 12. 2004
Dát tip
Ioanne, omlouvam se, ale priste uz to nezkomolim :-) Co se tyce nejruznejsich koncu, zkusim na tom zapracovat. Casu na to budu mit dost, davam si ted pauzicku :-)

seal
08. 12. 2004
Dát tip
Cheche, příště brášku zaopatři roubíkem;o) Ostatně, z chyb se člověk učí, ne?:o) Ten už se z toho nedostane:-))*

Alojs
08. 12. 2004
Dát tip
Diky Seal i Cannisho :-) S brachou si skutecne uzijeme. hlavne ja :)

Alojs
07. 12. 2004
Dát tip
je to podle skutecnosti, takze jsem se nesnazil vymyslet nejake bonusy navic. Diky za vsechny kritiky, Ioannesi :-)

Ettelea
06. 12. 2004
Dát tip
trochu mi to pripomíná meho bratra-taky me svazal a ja si nasledne vyrazila 2 predni zuby o podlahu...

Marty73
06. 12. 2004
Dát tip
Pro mě o dost lepší než Beďar, tip.

Alojs
06. 12. 2004
Dát tip
To jsem rad, Marty. Dikes Ettelea: Jej, takze jsi to mela jeste horsi :/ Mila_cik, clarez: vam taky thankuju

Ettelea
06. 12. 2004
Dát tip
to je uplne v pohode,my se takhle postupne v prubehu par let pocitam dorazime..neni to tak dlouho co po me hodil šroubovákem, že z toho mam do ted diru ve dveřích :-)))no jo, mladší sourozenci....:-))

ondrech
06. 12. 2004
Dát tip
máš hnusnýho bráchu...;))))

Alojs
06. 12. 2004
Dát tip
Kdyby jen to, ondrechu, kdyby jen to :-))))

ondrech
06. 12. 2004
Dát tip
já nevím, já nerad nadávám...:-))))) na lidi, který znám jenom z té jedné strany.

Mila_cik
05. 12. 2004
Dát tip
pobavilo..a jak...já mám doma něco podobnýho akorát je to holka...:-) upřímnou soustrast...

Vespa
04. 12. 2004
Dát tip
Začínám sympatizovat s tvým bráchou. :o) ...Ne-e, to byl hloupej vtip. :o) Jo, tohle je nejpovedenější z těch tří...

chicoria
04. 12. 2004
Dát tip
Bezva, pobavilo:-)*

Alojs
04. 12. 2004
Dát tip
Dekuju vsem :-) Vespa: Mas pravdu, tahle cast se mi psala nejlepe.

Drawen
04. 12. 2004
Dát tip
tipik * co vic dodat?

Drawen
04. 12. 2004
Dát tip
Tyjo, ja jsem tele, zapomnela jsem ho odskrtnout

fungus2
03. 12. 2004
Dát tip
O)))Dobré. Opět pobavilo.***

Nicollette
03. 12. 2004
Dát tip
kristepane :-)))) jo a 4 z 5 Alojsů? :-))))))))) * * *

Dero
03. 12. 2004
Dát tip
Dobrý! :o) * A Bazooka je klenot, kdysivá jsem ji i čítával, co Ty tam? :o)

Shellinka
03. 12. 2004
Dát tip
Vtipný. Dokonce dvakrát - nejen obsahově, ale i použitými prostředky. TIPuji!!!! ***

Alojs
03. 12. 2004
Dát tip
Dero, ja uz tam asi dva roky pisu :-) Ale zacal jsem s Knightem :-) Dikmagy, jj :-) Diky vsem

Dero
03. 12. 2004
Dát tip
Diskmagy jsem kdysi hltalo ... teď už není moc čas, ale tu bazooku možná kvůlivá Tobě zase začnu. :o)

Print
03. 12. 2004
Dát tip
:o))) Komentář netřeba:-)

JiKo
03. 12. 2004
Dát tip
:-DDDDDDDDD vTip :)))) hele a proč von se nedíval na tu TV v obýváku rovnou?:)

Alojs
03. 12. 2004
Dát tip
On je otravnej parchat, Jikousi... Tusim, ze si tam zapnul video... aby podesaté zkouknul svuj oblibeny film Sam Doma :-) Diky vsem

JiKo
03. 12. 2004
Dát tip
já nenávidím koukat na film dvakrát natoš 3x .... zabil bych ho :)))))

WiruZ
03. 12. 2004
Dát tip
A můžu ti do huby narvat roubík? nesnasim koprofilda a vubec vseobecne vsechny magy......t!

wazzup
03. 12. 2004
Dát tip
heh:) hodně dobrý!! :) tip

ondrech
03. 12. 2004
Dát tip
tak to yoooo!!!t+v

Kytiii
03. 12. 2004
Dát tip
hi ho... to asi zabolí :o) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru